Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Yrittäjyyttä ja yhteistyötä

Henkilöt

Paula Aikio-Tallgren ja Sirpa Karppi.

Sekä aluejärjestö Savon Yrittäjät että paikallisorganisaatio Kuopion Yrittäjät tekevät työtään kahden energisen naisen vetäminä. Paula Aikio-Tallgren ja Sirpa Karppi muodostavat tehokaksikon, jossa merilappilainen päättäväisyys yhdistyy aitosavolaiseen sosiaalisuuteen.

Tornionjokilaaksosta Savon sydämeen

Paula Aikio-Tallgren on Savon Yrittäjien uusi toimitusjohtaja. Aikion suvun juuret ovat Sodankylän Petkulassa, mutta vanhempiensa opintojen vuoksi Paula kävi syntymässä Helsingissä. Tornion kouluvuosien jälkeen hän käväisi vuoden verran USA:ssa, mutta Tornio, Lohja, Mäntsälä, Nastola ja Helsinki muodostuivat kuitenkin keskeisimmiksi paikoiksi. 1994 Paula aloitti miehensä Erkin kanssa Virvatuli-Valaisimet Oy:n yrittäjinä jatkaen vanhempiensa työtä. Vuosituhannen vaihteessa oli edessä muutto lapsuudenmaisemiin Tornioon ja yrityksen kansainvälistyminen.
– Noina vuosina myös erilaisten kunnallisten ja elinkeinoelämän luottamustoimien määrä kasvoi. Tuntui kuin olisi seitsemän virkaa ja kuusi nälkää. Lopulta eri tehtäviä oli pakko karsia kovalla kädellä. Kun yrityksemme toiminta Merilapissa saatiin keskitettyä kahteen paikkaan, tuntui kuin aikaa olisi taas ja aloin silmäillä työpaikkailmoituksia. Savon Yrittäjät haki juuri silloin uutta toimitusjohtajaa. En ollut vuosikymmeniin hakenut työpaikkaa ja prosessi kieltämättä jännitti, Paula kertoo vaiheista jotka lopulta johtivat uuteen työhön Kuopiossa.
Yritystoiminnan kautta verkostot Savoon ja nimenomaan Kuopioon olivat jo olemassa.
– Kuopio oli minulle tuttu kaupunki jo ennestään ja hain pohjoisen ihmisenä mieluiten nimenomaan tänne Itä-Suomeen. Seutukunnan yrityselämästä ja yrittäjistä oli jo paljon positiivisia kokemuksia, jotka ovat nyt vain vahvistuneet. Uskallan suositella kaikille jossain vaiheessä elämää vastaavaa käännöstä, rohkeasti kohti uusia haasteita ja yhteistyötä uusien ihmisten kanssa, Paula Aikio-Tallgren napauttaa.

Kauppias ja aktiivikuopiolainen

Neulamäen K-kauppias Sirpa Karppi on monessa mukana. Sosiaalisuus on ollut merkittävä ominaisuus työurallakin.
– Sosiaalisuuteni kehittyi jo lapsuuden Puijonlaaksossa, jossa meitä saman ikäisiä vekaroita riitti. Pienestä asti kaupanteko kiinnosti, joten menin suoraan yläasteelta kauppaoppilaitokseen. Ajatus oli opiskella lisääkin. Työelämä vei sen verran vauhdikkaasti mukanaan, että kauppatieteen maisterin paperit sain vasta vuonna 2014, Sirpa muistelee.
Vaikka houkuttelevia työtarjouksia on tullut muualtakin, on ollut luonteva valinta jäädä asumaan Kuopioon. 90-luvun alussa Sirpa oli jo junassa matkalla Helsinkiin pankkialan töihin, mutta matkalla tapahtui jotain odottamatonta.
– Sain etiäisen, että äläpä menekään. Käännyin takaisin ja kohta olin jo Keskolla hommissa Kuopiossa. Olen paljasjalkainen kuopiolainen ja tehnyt tietoisen päätöksen, että täältä en lähde mihinkään. Kuopio on hyvä paikka elää ja asua ja yrittäjän elämä kaikkine verkostoineen sopii minulle hyvin. Mökkeily ja golf ovat hyvää vastapainoa hektiselle arjelle, Sirpa Karppi toteaa.

Yhteistyötä yrittäjien asialla

Savon Yrittäjät on yksi Suomen Yrittäjien 20 aluejärjestöstä. Savon Yrittäjillä on vahva asema alueen yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvojana ja tukena. Savon yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren ja Kuopion yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi tekevät luontevaa yhteistyötä.
– Kuopion alueella ovat nyt ajankohtaisia samat haasteet kuin valtakunnan tasollakin. Yhteinen ajatusmaailma löytyi välittömästi. On ollut ilo huomata, että Savon yrittäjien uudella toimitusjohtajalla oli heti alussa mielessä aivan samat kehittämiskohteet, joihin Kuopion yrittäjät on jo tarttunut. Tästä on todella hyvä jatkaa eteenpäin, Sirpa Karppi kommentoi
Yrittäjä ja yritysjärjestöissä paljon vaikuttanut Aikio-Tallgren on ottanut uuden pestin innolla haltuunsa.
– Olen toiminut Länsipohjan ja Lapin Yrittäjien puheenjohtajana, valtakunnan tason kokemusta on Suomen Yrittäjien hallituksen ja työvaliokunnan jäsenenä. Tuon mielelläni oman panokseni Savon Yrittäjien toiminnan kehittämiseen, jossa minulla on tukenani motivoitunut tiimi. Täällä on koolla huiman osaava ja motivoitunut ryhmä, jonka kanssa on ilo tehdä työtä yrittäjien ja yrittäjyyden eteen, Paula Aikio-Tallgren kertoo

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.