Valikko Sulje

Rokkia, rauhaa ja riemua Rauhalahdessa

Sakari Kuosmanen ja Tuija Piepponen nähdään Rock’n Rollatorsin päärooleissa. Huumoria ja säpinää on luvassa.

Rauhalahti Teatterin harjoituksissa on innostunut ja riehakas tunnelma. Tekeillä on, jos nyt ei vallankumous, niin ainakin kapina. Teatterissa nähdään kantaesitys musiikkikomediasta Rock’n Rollators, eikä lavalta tule puuttumaan sähköä, huumoria, musiikkia tai aitoa punk-henkeä.

Kun kansainvälinen pörssiyhtiö uhkaa nielaista vanhainkoti Virkeän, päättävät talon asukkaat nousta kapinaan. Missä vanhukset saisivat olla rauhassa? Legendaarisella Lapinlahden Honkaharjun lavalla tietenkin!
Toni Wahlströmin ja Ismo Apellin käsikirjoittama musiikkikomedia lupaa katsojilleen paitsi hurttia huumoria myös herkkyyttä ja koskettavuutta. Tarina perustuu tositapahtumiin.
– Lehdistä voi jatkuvasti lukea vanhainkodeista ja vanhuspalveluiden tilasta. Mietimme, millaista on arvokas vanhuus ja ikäihmisen elämä. Ja että voisiko tälle asialle jotakin tehdä, miehet pohtivat.
Rock’n Rollators ylistää elettyä elämää. Kuten Anita, toinen komedian päähenkilöistä sanoo:
– Emme me ole vanhoja, olemme vain pitempään eläneitä!

Fight back!

Anitaa esittää hersyvä ja värikäs Tuija Piepponen, joka elää vanhusten kapinaa todeksi myös arkielämässään. Hän on kiertänyt jo viiden vuoden ajan vanhainkoteja Joni Tammisalon ja Mikko Haapalaisen kanssa Mummodiskoissa. Toiminta vie musiikin ja ihmisten välisen kohtaamisen ilosanomaa sinne, missä vanhukset ovat. Vanhainkotien lisäksi on vallattu muun muassa Tavastian, Pakkahuoneen ja Kerubin kaltaiset rokkimestat.
– Ikäihmiset ovat erilaisia. Eivät kaikki halua katsella televisiosta mustavalkoisia Suomi-filmejä ja kuunnella Kodin kynttilöitä. Mutta kun laitetaan Hurriganes soimaan, ryntää moni yhdeksänkymppinen pappa tanssilattialle joraamaan, Piepponen täräyttää.
Hänen mukaansa vanhuksia niputetaan liiaksi yhteen muottiin. Ikä ei kuitenkaan vielä kerro mitään yksilön kiinnostuksenkohteista.
Fight back, fight back, fight back, hän julistaa, olipa kyse sitten yhteiskunnan paineista tai ikääntymisestä.
– Tämä esitys juhlistaa elettyä elämää ja muistuttaa, että vanhenemista ja kuolemaa on turha jäädä odottelemaan. Sitten kupsahtaa, kun kupsahtaa!
Musiikillinen ilotulitus
Tärkeä elementti esityksessä on musiikki. Rauhalahti Teatterin esitykset ovat tulleet jo tunnetuiksi erinomaisesta livebändistään. Rock’n Rollatorsissa kuullaan muun muassa Sleepy Sleepersin musiikkia. Toisessa pääroolissa nähdäänkin myös Sliippareista tuttu ikipunkkari Sakari Kuosmanen.
– Saku oli ihan ensimmäinen kiinnitys tähän produktioon. Ja kun aloimme miettiä hänelle vastanäyttelijää, Tuija tuli heti mieleen, Apell paljastaa.
Ei olekaan epäilystä, etteikö kaksikon lavakemia ja huumori välittyisi lavalta myös katsomoon saakka. Kuosmanen odottaa esityskautta innoissaan.
– On hienoa olla taas kesäteatterissa tekemässä hyvien ihmisten kanssa hommia.
Hänen mukaansa Sleepy Sleepersin musiikki sopii erinomaisesti kesäteatteriin ja esityksen teemaan.
– Sliipparithan oli sellainen taidelukiopohjainen orkesteri. Esiintyminen ja lavashow tuli ennen musiikkia. Kun ensimmäistä kertaa näin jätkät lavalla, ajattelin, että tuohon bändiin haluan itsekin mukaan. Ja kun tarpeeksi paljon halusin, sitten lopulta pääsinkin, hän muistelee.
Yhtyeen tuotannosta löytyy monipuolisesti erilaisia kappaleita, mikä sopii hyvin myös monitasoiseen esitykseen. Kapina oli bändin toiminnassa vahvasti läsnä.
– Olimme vahvasti valtaeliittiä vastaan. Takaisin Karjalaan -levyn jälkeen YLE kielsi bändin kappaleet radiossa ja televisiossa. Mikä johti tietysti siihen, että keikat olivat loppuunmyytyjä!
Rock’n Rollatorsin musiikillinen ilotulittelu ei jää vielä tähän, sillä vierailijoina cameo-rooleissa nähdään joukko 70- ja 80- luvun rock- ja musiikki-legendoja. Lavalla tullaan näkemään vuorotellen muun muassa Maukka Perusjätkä, Pelle Miljoona, Tumppi Varonen, Mato Valtonen, Puntti Valtonen, Heikki Salo, Tapio Liinoja ja Jamppa Kääriäinen. Kukin heistä nähdään lavalla 1 – 3 kertaa. Rauhalahti Teatterin sivuilta voi tarkistaa, missä esityksessä kukin maestroista esiintyy.

Takaisin Honkaharjulle

Ohjaaja Toni Wahlström kertoo, että musiikillinen ilotulitus noudattaa esityksen punaista lankaa. Vierailevat muusikot edustavat kapinaa ja yhteiskunnallista kritiikkiä ja haluavat nyt nousta lavalle ottamaan kantaa ikäihmisten puolesta.
Monet esiintyjistä ovat aikoinaan esiintyneet myös alkuperäisellä Honkaharjulla. Legendaarinen lava onkin osalle työryhmästä tuttu omasta nuoruudesta.
– Sinnehän sitä nuorena punkkarina vaellettiin kuin opetuslapset Öljymäelle, Ismo Apell muistelee.
Wahlström kiittelee, että käsikirjoitusta tehdessään hän on saanut Apellilta tärkeää paikallisnäkemystä, mikä erityisesti kutkuttelee savolaisten nauruhermoja. Hän ei peittele innostustaan tulevasta esityskaudesta.
– Meillä on kasassa kova ryhmä ja huikeita talentteja. Rock’n Rollators tarkastelee elämän perimmäisiä kysymyksiä, kantaaottavastikin, mutta huumorin keinoin ja kieli poskessa. Huumorin ja rock’n rollin lisäksi esitykseen on luvassa myös paljon herkkää ja koskettavaa sisältöä. Uskon, että luvassa on varmasti näyttävä ja mieleen jäävä teatteriesitys, ohjaaja lupaa.

Rauhalahti Teatterin lavalla nähdään yhteen hitsautunut työryhmä, josta ei huumoria ja taitoa puutu.

Ohjaaja Toni Wahlström lupailee katsojille hauskaa, mutta myös kantaaottavaa ja herkkää teatterielämystä. Esitys on monitahoinen ja tunteita herättävä, mutta enemmän naurattaa kuin itkettää!

Rauhalahti Teatteri

Rauhankatu 3, 70780 Kuopio
Liput: www.tiketti.fi
Ryhmämyynti (yli 10 henkilöä) ryhmat@turpatalli.fi
www.rauhalahtiteatteri.fi