Valikko Sulje

Sankareita ja siivottomia juttuja

Jamppa Kääriäinen.

Kesästä 2021 on tulossa naurettavan hauska, ainakin mitä kesäteatteriin tulee. Rauhalahti Teatterissa nähdään menestysmusikaali Toivo Ryynäsen elämä ja teot, Koljonvirta Teatterissa puolestaan irrotellaan Siivottoman jutun merkeissä.

Legendaarista Ryynäsen Topia esittävälle Jamppa Kääriäiselle kesän produktio on paitsi mieluinen myös erityisen merkityksellinen. Viime vuonna menehtynyt Toivo Ryynänen oli hänen ystävänsä.
– Tutustuttiin kymmenen vuotta sitten, kun esitin Topia Jaakko Teppo goes Mallorca -musikaalissa. Hän oli hyvä ystävä ja soiteltiin toisillemme kuulumisia. Topi majoittui myös usein luonani Koljonvirran kartanossa. Kun kuulin Topin poismenosta, tuli tippa silmään, hän kertoo.

Jaska teki Topista sankarin

Rauhalahti Teatterin musikaalissa tuleekin olemaan haikea pohjavire, vaikka muuten naurulle ei loppua näy. Synkistelyyn ei ole syytä, vaan Kääriäinen ja musikaalin ohjaava Ismo Apell näkevät mahdollisuuden tribuuttiin hienolle miehelle sekä Jaakko Tepon tuotannolle.
– Ryynäsen Topi on legenda, mutta myös oikea henkilö, Jaskan armeijakaveri. Jaska teki Topista sankarin, miehet miettivät.
Kääriäiselle rooli on siis jo menneiltä vuosilta tuttu, vaikka roolitöiden välissä kymmenen vuotta onkin.
– Mukava on päästä taas Toivo Ryynästä esittämään. Viime kerralla Jaska kuittasi, että parempihan tuo oli kuin Topi itse, hän nauraa.
Lavalla tullaan näkemään myös koko joukko muita suosikkinäyttelijöitä, muun muassa Pauliina Hukkanen, Sakari Kuosmanen sekä Kuopion kaupunginteatterista tutut Ilkka Pentti sekä Mikko Paananen.

Aika päästä nauramaan

Apell on vakuuttunut, että menestysmusikaali on nappivalinta koronanjälkeiseen aikaan.
– Nyt on aika päästä nauramaan ja unohtaa surut ja murheet Jaskan biisien säestämänä. Lavalla nähdään kova bändi, joka herätti ihastusta jo Vuonna 85 -musikaalissa. Meille on erityisen tärkeää, että vaikeina aikoina voimme tarjota työtä myös muusikoille.
Musikaalissa on luvassa myös ripaus taikaa, sillä lavalla tullaan näkemään taikurilegenda Jorma Airaksisen oppeja.

 

Kai Lehtinen (vas.) ja Ari-Kyösti Seppo pyörittävät kesällä siivousfirmaa.

Hupaa tulossa Koljonvirralla

Moni muistaa vieläkin liki kulttimaineeseen nousseen Siivoton juttu -televisioelokuvan 1990-luvun lopusta. Tänä kesänä Jukka Vidgrén ohjaa Koljonvirta Teatteriin uuden version Ranen ja Kokin kohelluksista. Ranen roolissa nähdään myös alkuperäisessä versiossa näytellyt Kai Lehtinen, aisaparinaan Ari-Kyösti Seppo.
Teatteriohjaajana debyyttinsä tekevä Vidgrén kertoo, että tarinalla on hänelle iso merkitys.
– Elokuva on jäänyt hyvin mieleen ja se on vaikuttanut omaankin kirjoittamiseen. Tarinassa on suurta lämminhenkisyyttä, tunnen lämpöä päähenkilöitä kohtaan. Se, että miehet ovat nyt vähän vanhempia, tekee tarinasta traagisella tavalla entistäkin hauskemman. Tästä on ehdottomasti tulossa hyvän mielen juttu.
Näytelmä sijoittuu 1990-luvulle. Lamavuosien keskellä työttömät kaverukset päättävät perustaa siivousfirman.
– Vaikka samanlaista yhteiskunnallista kosketuspintaa on nykyajassakin, on se vielä liian lähellä. On helpompaa nauraa asioille etäisyyden päästä. Sitä paitsi, onhan 90-luku myös visuaalisesti varsin hauska ympäristö, hän pohtii.
Lehtinen ja Seppo odottavat innolla tositoimiin pääsemistä.
– Ranen rooli on minulle läheinen, sain tehdä sen aikoinani oman näköiseksi. Saa nähdä, mitä tällä kertaa syntyy. Mies ainakin on vanhentunut, mutta äänestä vielä tunnistaa, Lehtinen naurahtaa.
Seppo korostaa sitä, miten hienoa on päästä taas tekemään teatteria yleisölle.
– Uskon, että paineita on sekä näyttelijöillä että katsojilla. Harjoituksissa ainakin nauru raikaa. Hupaa on tulossa!

Tuotantotalo Turpatalli
Rauhalahti Teatteri
Rauhankatu 3, 70780 Kuopio
Koljonvirta Teatteri
Ouluntie 37, 74120 Iisalmi
Lipunmyynti: www.tiketti.fi