Valikko Sulje

Tori on Kuopion paras kesäkohde

Torilla tavataan! Kuvassa kunniakirjan vastaanottanut Tilla Martikainen sekä Johannes Teppo (vas.), Milja Hirvonen (portailla), laatikollisen Vihannes J.Myllysen omenoita lainannut JP Piipponen sekä takana tuulettava Hanna Räsänen.

Kysyimme lukijoilta kesän Savon XPressissä, mikä on Kuopion paras kesäkohde. Ääniä sai yli kolmekymmentä eri käyntikohdetta. Yksi oli kuitenkin ylitse muiden: Kuopion tori on mualiman napa!

Kuopiossa elää vahva torikulttuuri, sen ovat huomanneet paikallisten lisäksi myös ulkopaikkakuntalaiset., Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tilla Martikainen kertoo, että vilkas torielämä kiinnittää vieraidenkin huomion.
– Se herättää ihastusta, että Kuopion torilla on elämää koko ajan, ei pelkästään tapahtumien aikaan tai markkinapäivinä.
Sesonkiaikaan torikauppiaita onkin yli 50. Toritoiminta- ja tapahtumakoordinaattori JP Piipponen sekä torivalvoja ja monitoimimies Johannes Teppo kertovat, että myyntiartikkeleita on monenlaisia. Siitä perinteisimmästä ja suosituimmasta päästä on mansikka, onhan kaupungin ympäristö yhtä mansikkapitäjää.
– Eikä Kuopion torilla marjat maksa mansikoita, Teppo letkauttaa.

Torikausi pitenee

Torilla riittää tilaa eri toiminnoille. Esimerkiksi Veljmiehen puoleisesta päädystä löytyvät leikkipaikat ja legendaariset toripöydät, jotka täyttyvät suosituissa lasten lelukirppiksissä. Kauppahallin toiselle puolelle, Siskotytön kupeeseen, puolestaan avattiin viime kesänä kiitosta kerännyt lasipaviljonki eli Mualiman napa -shop.
Martikainen muistuttaa, että torin elävyydestä on pidettävä huolta myös tulevaisuudessa. Siksi on tärkeää, että tori vetää puoleensa myös nuorempaa sukupolvea, niin myyjiksi kuin asiakkaiksi. Perinteisten torituotteiden rinnalla voidaan myydä myös uudenlaisia tuotteita.
Toinen tulevaisuuden kannalta tärkeä asia on toiminnan kehittäminen ympärivuotiseksi. Torikautta halutaan jatkaa molemmista päistä ja tuoda eloa myös keskelle talvea. Myyntikojujen jykevät telttarakenteet ja lämmitysmahdollisuus varmistavat sesongin venyttämisen pidemmälle syksyyn ja lämmitetyissä kahviloissa on mukava seurata torin menoa.
– Olemme mukana kehittämishankkeessa, jossa selvitetään, kuinka ympärivuotisuutta voidaan kehittää. Ideoita ja toimivia malleja haetaan muun muassa muista Pohjoismaista, Martikainen kertoo.

Joulun tunnelmaa

Joulutorista päästään nauttimaan 11. – 22. joulukuuta. Tunnelmallinen joulutoriaukio koostuu sekä perinteisistä mökeistä että moderneista lasikonteista, joissa tuotteet pysyvät suojassa ja lämpimässä. Myynnissä on elintarvikkeita, pientä suolaista ja makeaa niin paikan päällä nautittavaksi kuin mukaan ostettavaksi, sekä pienkäsityöläisten tuotteita.
– Tarjonta on rakennettu mahdollisimman monipuoliseksi, joten tarjolla on niin perinteisiä käsitöitä kuin modernimpaa designia.
Tunnelmasta pitävät huolen myös upea jouluvalaistus sekä lapsia varmasti houkutteleva joulukaruselli.