Valikko Sulje

Aadan Flower moon voitti

Herkullinen leivos saa makunsa tyrnistä ja valkosuklaasta.

Syksyn lehdessä käynnistimme kilpailun Savon XPressin 15v-juhlaleivoksen löytämiseksi. Palvelualojen Opisto PAOKin opiskelijat suunnittelivat ja valmistivat neljä eri leivosta, jota arvovaltainen, Heta Nykäsen, Johannes Tepon ja Kimmo Kapasen muodostama raati pääsi maistelemaan. Myös lukijoilla oli sanansa sanottavana ja omaa suosikkia pääsi äänestämään niin Facebookissa kuin kotisivuillammekin. Kun kaikki äänet laskettiin yhteen, voittajaksi selviytyi Aada Taskisen Flower Moon -leivos.
– Herrajestas, huudahtaa Aada, kun soitamme hänelle voitosta.
– En kyllä olisi uskonut.
Voittajaleivos syntyi huolellisen tuotekehityksen tuloksena. Mielessä oli moniakin eri vaihtoehtoja, mutta lopulta Aada sai inspiraation voittajaleivokseen juustokakuista, joita hän leipoo itse mieluiten. Samalla tavoin useiden eri makuyhdistelmien joukosta lopullinen valinta syntyi itselle tuttujen makujen, valkosuklaan ja tyrnin, herkullisesta liitosta.
Leivos sai runollisen nimensä ulkoasustaan. Pyöreän leivoksen keltainen kiille muistutti kuuta ja koristeena oli valkosuklaa-äksän lisäksi kuivattuja kukan terälehtiä.
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Aada Taskinen osallistui leivontakilpailuun.
– Etukäteen en osannut jännittää kilpailua, mutta kun esittelimme leivokset tuomaristolle Savon XPressin juhlanäyttelyssä, alkoi vähän jännittää. Oli hyvä, että keräsin rohkeuteni ja päätin osallistua kilpailuun, tästä tuli itseluottamusta ja ehkä jatkossakin tulee osallistuttua tällaisiin kisoihin.
16-vuotias Aada opiskelee ensimmäistä vuotta PAOKissa ravintola- ja catering-alaa ja suorittaa samalla kaksoistutkintoa. Leipominen ja ruonlaitto on ollut pienestä pitäen hänen kiinnostuksenkohteensa. Valmistumisen jälkeen Aada toivoo saavansa tehdä kokin töitä jonkin aikaa.
– Sen jälkeen voisi miettiä jatko-opintoja esimerkiksi restonomiksi tai vaikka oman ravintolan perustamista, Aada miettii.

Aada Taskisen Flower Moon valittiin XPress-leivokseksi. Onnittelut voittajalle!

FLOWER MOON, 6 kpl

Pohja
12 kpl dominokeksiä
100 g taloussuklaata
0,5 dl kermaa

Valkosuklaamousse
4 kpl liivatelehteä, tilkka vettä
200 g valkosuklaata
200 g maustettua tuorejuustoa
2 rkl sokeria
2 kpl kananmunan valkuaista
2 dl kermaa

Laita liivatteet liottumaan noin viideksi minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja vatkaa se tuorejuuston kanssa keskenään.

Sekoita vaahdot keskenään. Liuota liivatteet tilkkaan vettä ja sekoita se ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada täytettä pohjan päälle ja anna hyytyä. Leivokset tehdään pieniin irtopohjavuokiin (halkaisija 5–10cm). Voi tehdä myös yhteen isoon vuokaan (halkaisija max. 20 cm).

Murskaa dominokeksit ja laita ne kulhoon. Sulata suklaa ja kaada keksien joukkoon, sekoita. Lisää myös kermaa, jotta seos ei kovetu kovaksi pohjaksi.

Tyrnikiille
1,5 dl tyrnihilloa
2 kpl liivatelehteä

Liuota liivatelehdet kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Liuota liivatelehdet tilkkaan vettä ja sekoita se ohuena nauhana tyrnihillon joukkoon. Kaada tyrnikiille valkosuklaamoussen päälle ohueksi kerrokseksi. Anna hyytyä.

Koristelu:
Kuun muotoon ruiskaunokkia koristeeksi. Keskelle ruiskaunokkien viereen vähän kehäkukkia ja tyhjälle kuun vastakkaiselle puolelle X-kirjain valkosuklaasta.