Valikko Sulje

Elämä on yhä punk!

Energia on A ja O ja Elämä on Punk, Mika Vesterinen tiivistää.

Kun puhutaan elävästä musiikista, eloisuuden kriteerinä olevan energian ja vauhdikkuuden kriteerit täyttää ainakin punk. Sen lukemattomat alagenret tuottavat 2020-luvullakin niin bändejä kuin tapahtumia. Näin myös Kuopiossa, missä punk-väki odottaa jo innolla koronanjälkeistä tapahtuma-aikaa.

Kuopiolainen nuorisotyöntekijä Mika Vesterinen sai punk-pureman jo 1980-luvulla. Itse musiikki, punkin haastava asenne ja musta huumori sekä elinvoimainen energisyys veivät miehen mennessään. Musiikkityylin fanittamisesta on muodostunut miehelle tärkeä osa elämää.
Harrastus ei ole pelkkää musiikin kuuntelua, vaan myös paljon työtä musiikkielämysten organisoimiseksi muiden samanhenkisten iloksi. Punk-skenelle ominaiset pienlehdet ja erilaiset aiheeseen liittyvät verkkosivut ovat kuuluneet Mikankin toimenkuvaan. Havana Bananas -lehti ilmestyi 2009 – 2012 ja laajin suomalainen punk-sivusto Ramopunk.com on siirtynyt Suomen Punk Museon haltuun ja se säilyy siinä hetkessä kun sivuston päivitys pysähtyi 2017.

Keikkoja kantapaikassa

Mika Vesterisen järjestämien keikkojen pitkä sarja sai alkunsa luonnonmenetelmällä. Mieluisa tapahtuma syntyy, kun sen itse järjestää.
– Punk-porukoissa on tapana matkustaa kauemmaskin, kun tiedossa on hyvät bileet. Niinpä minäkin kiersin aikoinani liki joka viikonloppu jossain päin keikkojen perässä. Kuopiossa ei oikein tapahtunut mitään ja ajattelin että eipä taida tapahtuakaan, ellei itse pistä toimeksi. Ensimmäinen järjestämäni tapahtuma oli ”Onni on Ramones”-ilta Onni Pubissa Lapinlinnankadulla vuonna 2006. Reilun vuoden päästä aloiteltiin Kuopion omia punk-iltamia K-Klubilla, bändeinä kuopiolainen Loose sekä vierailevina bändeinä Iskuryhmä ja Himanes. Kansaa tuli kuulolle ja meininki oli mitä mojovin. Siitä se lähti ja sittemmin bileitä on eri nimillä kertynyt kymmenittäin paitsi Kuopiossa, myös muissa kaupungeissa, Mika muistelee.
– K-Klubista ja sen seuraajasta Resistorista tulikin vuosikausiksi punk-väen kantapaikka. Ravintola sai varmasti porukan kannatuksen ansiosta tuloja moninkertaisesti, kuin mitä yksittäinen keikkailta voi tuottaa. Tämä ikään kuin vinkkinä ravintola-alan toimijoille. Live-musan tuotto yritykselle kannattaa laskea pitempiaikaisen kaavan mukaan eikä tyssätä hommia, jos ekalle keikalle ei vielä tupa täytykään, Mika vinkkaa.

 


K-Klubin ja Resistorin punk-keikoilla meno oli vauhdikasta ja hallitusti hillitöntä.

 

Punk on livenä parasta

Elävän musiikin ystävät ovat jo kaksi vuotta kärvistelleet peruttujen ja siirrettyjen keikkojen kurimuksessa. Mika Vesterinen järjestää tapahtumia Kuopion lisäksi myös Tampereella. Vastavirta-klubille sovittu Elämä on Punk -tapahtuma myytiin loppuun jo syksyllä 2020, kun se alun perin piti järjestää. Nyt 25.3. tapahtuvaksi suunniteltua minifestaria on siirretty jo viidesti.
– Kyllä tässä jo keikkoja kaipaa. Elävällä musiikilla on aina ihan oma erityismerkityksensä ihmisten kohtaamisessa, sitä yhdessä koetun riemua ei millään striimillä pysty korvaamaan. Kuopiossa on etsinnässä sopiva paikka punk-tapahtumille, sellainen intiimin kokoinen ravintola lähellä ydinkeskustaa olisi hyvä. Punk on marginaalimusiikkia, mutta sen ystävät ovat osallistuvaista porukkaa, joten kyllä Kuopiossakin vielä punk raikaa. Punk on musiikkia niin aikuisen kuin nuorisonkin makuun, Mika linjaa.

Hey ho, lets go to Kuopio!

Muun muassa Ne Luumäet- ja Tappajatomaatit -yhtyeistä tuttu Joey Luumäki on hänkin ollut mukana useissa Mika Vesterisen organisoimissa tilaisuuksissa. Ramopunkin merkkimies kommentoi kuopiolaisen punk-aktiivin tekemisiä.
– Mikan bileissä on hyvällä tavalla tuulahdus vanhaa, siis sitä punk-henkistä tee se itse -meininkiä, johon itse ihastuin vuonna 1977. Bileiden laatu-hintasuhde vaan on ”liiankin hyvä”, kun Mika myy pääsyliput turhan halvalla, Luumäki kritisoi pilke silmäkulmassa.
– Olen esiintynyt Elämä on Punk -keikoilla muutaman kerran soolona ja muutaman kerran bändin kanssa, pari kertaa juontajanakin. Aina on ollut mahtavaa, paitsi että Tappajatomaatit-yhtyeeni on usein joutunut kaksipäiväisten bileiden viimeiseksi esiintyjäksi.
– Niin hyviä kemmakoita nuo ovat olleet, että usein on otettu vaimon kanssa kaupunkiloma Elämä on Punki! -viikonlopuksi, oli omaa keikkaa tai ei. Olemmepa ajaneet Mikan bileisiin Kuopioonkin asti. Tuloksena hyvä mieli, poikkeuksetta, Joey Luumäki kertoo.

LAULU TAIVAASTA
(sävel: Olen kuullut on kaupunki tuolla, sanat Joey Luumäki)

Olen kuullut on kaupunki tuolla

Savonmaan, koko Suomen se kruunaa

Luona välkkyväin Kallaveen rantain

Siellä kerran, ah, olla mä saan.

Soita lujaa, mun lauluni raikuu

Soita lujaa, mä Kuopioon kuljen

Tasajalkaa kun pogoten pompin

Joka askel mun Savoon päin vie

Olen kuullut on punk ilman vaivaa,

Ilman kyyneltä, taistoa, huolta

Kipu, sairaus, tuskaa ei tuota

Sillä kohta mä pogota saan.

Soita lujaa, siel riemuita voimme

Soita lujaa, jo epäilys haihtui

Enää koskaan en muualle kulje

Olen saapunut K-Klubin luo / Nyt mualiman navalla oon

Olen kuullut on nahkainen takki

Ja on tennarit, risaiset farkut

Sekä autuas taivainen sakki

Siellä kerran, ah, olla mä saan.

Soita lujaa, nyt korvani kiittää

Kun jo kuulla voin taivaisen kompin

Side katkee mi’ järkeen mut liittää

Tiedän, Kuopiossa olla saan

Steve´n´ Seagulls keikalla Sawohousessa Leväsellä kesällä 2020.

KULMA ry puolustaa elävää musiikkia

Kun valtakunnallisestikin legendaarinen keikkapaikka Henry´s Pub reilu vuosi sitten sulki ovensa lopullisesti, synnytti ravintolan lopettaminen suoranaisen kansanliikkeen. Facebookiin syntyneessä Pelastetaan Kuopion elävän musiikin kulttuuri -ryhmässä käyty, nostalgiasta konkreettisiin tulevaisuudensuunnitelmiin siirtynyt, keskustelu synnytti ajatuksen kaupungin elävän musiikin asiaa ajavasta yhdistyksestä. Viime vuoden syksyllä perustettiin Kuopion livemusiikkiaktiivit eli KULMA ry.
Yhdistys on vielä, erityisesti koronahidasteista johtuen, alkutekijöissään, mutta kiinnostus yhdistystä kohtaan on ollut kiitettävää. KULMAn oma Facebok-sivu keräsi reilussa viikossa toistatuhatta tykkääjää, mutta ilahduttavaa on ollut myös eri yhdistysten, ravintoloiden ja muiden toimijoiden aktiivisuus. KULMAn katto on korkealla ja seinät leveällä, kaikki genret ovat samalla viivalla.
– Katosta ja seinistä on kyse ihan kirjaimellisestikin, tavoitteena olisi löytää isohko tila säännöllistä keikkatoimintaa varten. Tässä asiassa intressit ovat yhteiset muun kulttuuriväen kanssa. Mielestämme kuopiolaiset ansaitsevat keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan elävän musiikin kotipesän eli hyvän areenan kaikenlaisille esiintyjille paikallisista bändeistä valtakunnan kärkinimiin.
Tämä tietenkin niin, että toiminta on kannattavaa bändeille, järjestäjille kuin tietysti myös yleisölle.
– Kuopiolaiset tulevat kyllä keikoille, kun peruspuitteet ovat kunnossa. Elävän musiikin tulevaisuus syntyy eri toimijoiden yhteispelillä, KULMA ry:n puheenjohtaja Emppu Paananen kertoo uuden yhdistyksen toiminnasta, josta lisätietoja löytyy verkkosivulta www.kulmary.fi