Valikko Sulje

Elämää ässän ympärillä

Kuopio on aina tuntunut kotikaupungilta, joten kotiutuminen on sujunut hyvin. Täällä harrastuksetkin tuntuvat olevan lähempänä.

Perheen kiintopiste maatilalla Pyhäjärvellä, nuoruusvuodet Madridissa ja astuminen S-ryhmän palvelukseen. Siinä Mikko Junttilan elämään ja ajatteluun eniten vaikuttaneet käännekohdat.

Mikko Junttilan synnyinkaupunki on Turku, mutta kotikaupunkinaan hän pitää Kuopiota. Siksi paluu Turun vuosien jälkeen takaisin Pohjois-Savoon, PeeÄssän toimitusjohtajaksi, tuntuu luontevalta. Täältä, tarkemmin sanottuna Siilinjärveltä, alkoi aikoinaan Junttilan osuuskauppa-ura, ensin työharjoittelussa ja sitten vuonna 2005 ensimmäisessä työsuhteessa.
Tapausta voi pitää käänteentekevänä, niin uran kuin yksityiselämän kannalta.
– Ensimmäisen työpaikan kassa-aitiosta löytyi myös puolisoni, joten kyllä elämäni on aika vahvasti kietoutunut PeeÄssään, Junttila kertaa hymyillen.

Pyhäjärvi – Madrid

On elämään toki mahtunut muutakin. 1990-luvun lopulla nuori Mikko muutti perheensä kanssa isän työn perässä Espanjaan, Madridiin.
– Se oli käänteentekevää aikaa elämässä. Silloin ei ollut somea, joten suhteet Suomen ympyröihin käytännössä katkesivat. Piti itsenäistyä ja ottaa vastuuta, tuli uusi kulttuuri, uusi kieli ja kaverit. Olihan se hienoa aikaa nuoren miehen elämässä, kun alkushokista selvisi.
Kokonaan juuriltaan Junttilaa ei kuitenkin repäisty. Vaikka asuinpaikat ovat muuttuneet, on elämässä säilynyt yksi kiintopiste läpi elämän. Pyhäjärveltä löytyy suvun maatila.
– Pidän todella tärkeänä sitä, että siellä vietettiin aikaa paljon ja tehtiin maatilan hommia. Sieltä on tarttunut mukaan maanläheisyys ja se, että osaa arvostaa tekemisen kulttuuria ja työntekoa, hän miettii.

Paremman elämän metsästys

Tästä on runsaasti hyötyä myös nykyisessä tehtävässä. On tärkeää ymmärtää niin omien työntekijöiden kuin asiakkaiden arkea.
– Meillä on matala organisaatio, johtoporras ei pyöri omissa maailmoissaan. Tehtävämme on helpottaa asiakkaidemme elämää, luoda heille taloudellista hyötyä sekä tuottaa odotukset ylittäviä asiakaskokemuksia.
PeeÄssällä meneekin kaikilla mittareilla hyvin. Se on noussut S-ryhmän menestyneimmäksi osuuskaupaksi. Laakereille ei kuitenkaan voi jäädä lepäämään.
– Meidän pitää nostaa rimaa. Ollaan huipulla, mutta vielä voidaan parantaa, Junttila miettii.
Junttila suhtautuu vakavasti PeeÄssän vastuuseen oman alueen ja sen asukkaiden hyvinvoinnin edistäjänä.
– Meillä on Savossa piirissämme liki 123 000 asiakasomistajataloutta ja kohtaamme päivittäin 130 000 asiakasta. Meillä on hyvät mahdollisuudet tehdä omalta osaltamme Pohjois-Savosta parempi paikka elää.
Vaikka Kuopiolla maakunnan veturina pyyhkii hyvin, on väestönkasvutrendi pitkällä tähtäimellä harmittavan suuntainen koko maakunnassa.
– On tärkeää, että nuoret haluaisivat jäädä ja tulla tänne asumaan. Siihen tarvitaan elinvoimaisia yrityksiä ja työpaikkoja, kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa, vetovoimaisia tapahtumia. On viritettävä täkyjä, jotka houkuttelevat ihmisiä. Haluamme olla mukana kehittämässä aluetta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Kiiruhda hitaasti

Mikko Junttila on vielä verrattain nuori mies, jonka urakehitys on ollut huikeaa. Hän tunnustaa, että varsinkin alkuaikoja määrittivät itselle asetetut kovat odotusarvot.
– Kahdeksan vuoden jälkeen edeltäjäni Tapio Kankaanpää neuvoi minua kiiruhtamaan jatkossa hitaasti. Ja sitä neuvoa noudatinkin.
Nyt Junttila jatkaa Kankaanpään työtä toimitusjohtajana, samassa työhuoneessa, jossa hän kävi ensimmäistä kertaa hankkimassa sponsorointia opiskelijahaalarin merkkiin.
– Nykyään kiinnostukseni on oman uran sijasta joukkueessa. Tärkeintä on, että oma joukkue menestyy. Jokainen meistä voi tehdä elämästä mukavampaa kohtaaminen kerrallaan.
Vaikka Junttila suhtautuu työhönsä intohimoisesti, löytyy aikaa myös muulle elämälle. Hänellä on lääkäripuolisonsa kanssa 3- ja 1-vuotiaat lapset, joten arjessa on mukavasti vipinää. Myös terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen on sydäntä lähellä.
– Kaikille, niin itselle kuin toisille, voisin antaa sellaisen vinkin, että aina kun voit tehdä jotain muuta kuin työtä, palaudu. Erityisesti parin viime vuoden jälkeen omasta jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää.
Oma palautuminen tapahtuu erilaisten harrastusten parissa, joista tärkeimmät ovat maantiepyöräily, crossfit sekä metsästys.
– Tunnen orastavaa kiinnostusta triathloniin, sillä minulla on uintitausta. Ylipäänsä Kuopioon muuttaminen on tehnyt hyvää harrastamiselle. Täällä olosuhteet ovat kohdillaan ja harrastukset lähellä.

Mikko Junttila aloitti toimitusjohtajana keväällä 2022. PeeÄssällä pyyhkii hyvin, mutta aina voi parantaa. Katse on tulevaisuudessa ja alueen kehittämisessä, mistä yhtenä esimerkkinä kuvassa taustalla rakentuva päivittäistavarakauppa Maljalahdessa.