Valikko Sulje

Kaupunki rakentuu tulevaisuuteen

Kuopio on kasvanut viime vuodet voimakkaasti ja olemme saaneet kaupunkiimme jopa yli 1000 uutta asukasta vuodessa. Vahva kasvu on vaatinut myös voimakasta rakentamista, sillä jokaiselle uudelle muuttajalle täytyy löytyä oma koti, jossa lähteä rakentamaan elämäänsä.
Kaupunkimme rakentamisessa on lähdetty vahvuuksiemme, kuten vehreän luontomme ja järviympäristön, hyödyntämisestä. Esimerkiksi Saaristokaupungissa veden läheisyys on läsnä jo aivan Saaristokadun ensi metreiltä alkaen.
Uusi Kuikkalammen asuinalue aivan Keilankannan vieressä tarjoaa henkeäsalpaavia järvimaisemia sekä kattavat lähiliikuntamahdollisuudet, ja alue sijaitsee vain 15 minuutin bussimatkan päästä keskustasta.
Joukkoliikenteen kehitys onkin keskeinen osa Kuopion kaupunkisuunnittelua ja uusista asunnoistamme yli 80 prosenttia sijoittuu vahvan joukkoliikennetarjonnan piiriin.
Myös Kuopion keskustassa rakentaminen on ollut vilkasta viime vuosina, ja siellä täydennysrakentamisella on pyritty sovittamaan uusia rakennuksia vanhaan rakennuskantaan istuvasti.
Vaikka jotkut uusista rakennuksista ovat herättäneet runsaasti keskustelua, olemme mielestäni myös onnistuneet hienosti monissa kohteissa. Esimerkiksi Valkeisenlammen rannalla vanha Lääninsairaala on kunnostettu upeasti ja saa kokonaan uuden elämän osana lammen rannan uudempia rakennuksia.
Ja vaikka keskustamme on rakentunut ja rakentuu varsin tiiviiksi, löytyy sieltä runsaasti tilaa myös arjen oleiluun. Vain muutaman sadan metrin päästä torilta löytyy satoja soutuvenepaikkoja, joilta kiireinen kaupunkilainen voi työpäivän päätteeksi ottaa veneen alleen ja rentoutua kimmeltävän Kallaveden laineilla. Kesäpäivää voi myös viettää kulkemalla keskustan upeasti kunnostetuissa puistoissa tai pidempää ulkoilua varten kävellä torilta siintävälle Puijolle liikkumaan jylhiin luonnon maisemiin.
Kaupunkia kehitettäessä on tärkeää muistaa, että Kuopiota rakennetaan ennen kaikkea tulevaisuutta kohti. Meidän on tärkeää pitää huolta alueemme nykyisistä vahvuuksista ja samalla jatkuvasti miettiä, kestävätkö ratkaisumme aikaa myös vuosikymmenien päässä. Tätä työtä tehdään tällä hetkellä, ja myös tulevaisuudessa, vuorovaikutuksessa kaikkien asukkaiden kanssa.

Sakari Pääkkö
Kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja
ja kaupunginvaltuutettu