Valikko Sulje

Kimmosta kuoriutui agentti

Kimmo Kapanen etsii työkseen nuoria jääkiekon huippulupauksia.

Kun viisi vuotta on kulunut, pirahtaa Kimmo Kapasen puhelin. Aivan ensimmäisessä XPress-lehden kannessa yhdessä Tuula Julkusen kanssa esiintynyt Kapanen vierailee kuvissamme aina viiden vuoden välein.

Edellisen kansikuvauksen Kapanen muistaa hyvin. Alkuvuonna 2016 pakkasta oli likemmäs 30 astetta ja Kallaveden jäällä puhalsi tuuli pohjoisesta. Luisteleva Kapanen oli puettu maaliskuussa ilmestyvää kantta varten kevättalviseen tyyliin. Siitäkin selvittiin ilman vammoja. Tällä kertaa kuvat otetaan kuitenkin siististi sisätiloissa.

Hyppy uudelle uralle

Moni muukin asia on viidessä vuodessa muuttunut. Kapasen elämässä on ehtinyt tapahtua yhtä sun toista niin työ- kuin perherintamalla. Kapanen lopetti työt KalPan urheilujohtajana vuonna 2017.
– KalPan ajasta jäi hyvät muistot. Se ajanjakso oli hienoa lopettaa finaaleihin ja SM-hopeaan. Siirryin pöydän toiselle puolelle pelaaja-agentiksi, enkä ole päätöstä katunut. Nyt tehtäväni on opastaa pelaajia ja edustaa heitä neuvotteluissa, Kapanen kertoo.
Paluu takaisin seurakentälle ei ole tullut mieleen.
– Yhdeksän hienoa vuotta riittää. Seuratoiminnassa saa elää mukana voitoissa, mutta myös tappion hetkillä. Elämässä on jännitystä, eikä koskaan ole kahta samanlaista päivää. Toisaalta paineet ovat kovat ja harvoin työstä tulee kiitosta, teitpä sitten niin tai näin. Sitä kaipaan, että pelaajat olivat koko ajan lähellä, omien silmien alla. Oma työskentelytapani kuitenkin perustuu ennen kaikkea keskusteluun ja kasvokkain olemiseen. Nyt edustamani pelaajat ovat ympäri maata ja maailmaa.
Kapasen työnantaja on monikansallinen Wasserman, joka osti kesällä suomalaisen Acme World Sportsin.
– Acme on suomalainen pelaajaläheinen firma, eikä sen arvot ole kadonneet uuden omistajan alaisuudessa. Mutta nyt takana on valtavat mahdollisuudet toimia, sillä Wassermanilla on laaja verkosto Pohjois-Amerikassa esimerkiksi viihdemaailmassa ja erityisosaamista eri sosiaalisten medioiden pelikentällä. Se tarjoaa pelaajille uusia mahdollisuuksia monessa eri muodossa.

Nuoren pelaajan tukipilari

Ennen maailmanlaajuista sometähteyttä kaikki alkaa kuitenkin ruohonjuuritason toiminnasta. Kapasen työnkuvaan kuuluu seurata pelejä ja bongata lupaavia nuoria pelaajia. Junioripelaajia saa rekrytä 15-vuotiaasta lähtien. Kun puhutaan näin nuorista pelaajista, kaikki on vielä uutta ja myös vanhempien rooli on keskeinen.
– Asiat ovat uusia myös vanhemmille ja aluksi onkin tärkeää kommunikoida heidän kanssaan, sillä kysymyksiä ja huhuja on paljon liikkeellä. Meidän tehtävämme on opastaa ja auttaa kaikessa pelaajauraan liittyvissä asioissa.
Työpäivät ovat pitkiä, sillä pelit pelataan iltaisin ja viikonloppuisin. Kapaselle kiekko on kuitenkin aina ollut osa elämäntapaa. Vuoden verran hän työskenteli Helsingissä, mutta sen jälkeen hän palasi takaisin Kuopioon etätöihin.

Suurperheen isän elämää

Arki rullaakin sujuvammin näin, sillä Kuopiossa on perhe, joka on Kapaselle hyvin tärkeä. Hänen vanhemmat lapsensa ovat nyt 21-, 19-, 17- ja 13-vuotiaita. Muutama vuosi sitten Kapanen meni uusiin naimisiin ja nyt perhettä ihastuttaa myös 2-vuotias kuopus.
– Pieni sankari on perheemme keskipiste, jonka kanssa myös isommat lapset touhuavat paljon.
Myös isän vapaa-aika menee ennen kaikkea ulkoillessa ja juniorin kanssa leikkipuistoillessa. Vaikka ikäeroa isoihin sisaruksiin on, eivät Kapasen lastenhoitotaidot ehtineet välillä ruostua.
– Olen aina viihtynyt hyvin perheen ja lasten kanssa. Kuopuksen myötä elämään on tullut taas säpinää ja päivät ovat monisyisiä.
Työminä ja julkinen rooli ovat eri asia kuin yksityinen Kimmo Kapanen.
– En ole kokenut tarvetta tuoda yksityiselämää julkisuuteen. Erityisesti KalPan vuosina roolini oli niin julkinen, että silloin pidin vielä enemmän huolta yksityisyydestäni.
Vaativan työn ja perhe-elämän lisäksi ylimääräistä vapaa-aikaa ei juuri ole.
– Olen kyllä uskollisesti kuntosalikortin kuukausimaksua maksanut, ja ehkäpä senkin aika taas koittaa. 13-vuotiaan kanssa ollaan jo sovittu, että alamme liikkua yhdessä entistä enemmän.

Uuden polven Kapanen

Kapasen lapsista kolmas, 17-vuotias Oliver, on lupaava nuori jääkiekkoilija. Nuorten U18-maajoukkueessakin pelaavaa nuorta miestä isä kehuu työteliääksi ja kovaksi harjoittelijaksi. Kaksoisrooli isänä ja pelaaja-agenttina tuottaa välillä päänvaivaa.
– Yritän pysytellä etäämmällä pelihommista ja tarjota ennen kaikkea tukea ja tsemp-
pausta. Silloin tällöin kyllä vaihdamme ajatuksia kiekosta. Kun KalPa halusi tehdä sopimuksen Oliverin kanssa, piti itsekin hetki miettiä, että kuinka toimitaan. Työnantaja ohjeisti, että toimit vaan ihan normaalisti niin kuin muidenkin pelaajien kanssa.
Kun sukunimi on Kapanen, saa pelaaja siitä varmasti kuulla, sen Kimmo Kapanen tietää omastakin kokemuksesta. Tunnetun kiekkosuvun vesalle riittää aina huutelijoita ja ilkeimmät kyselevät, millä kannuksilla oma pelipaikka on hankittu.
– Huutelijoita riittää aina, siihen täytyy vain tottua. Jokainen kuitenkin lopulta hankkii omat kannuksensa itse kovalla työllä. Oliverilla on perheen kokemuksen kautta hyvä käsitys siitä, mitä jääkiekkoammattilaiseksi tuleminen vaatii. Kiintotähtenä tietysti Kasperi-serkku, jonka uraa hän on seurannut läheltä.
Kuten pelaajan, myös pelaaja-agentin työtä on tehtävä pitkäjänteisesti ja tulokset näkyvät vasta vuosien päästä.
– Olen itsekin vielä uran alussa. Kun aloitan yhteistyön 15-vuotiaan pelaajan kanssa, näkyvät tulokset useimmiten vasta vuosien kuluttua. Toisaalta, kun kaikki menee hyvin, kyseessä voi olla pitkä, jopa kahdenkymmenen vuoden pituinen suhde, joka muuntautuu pikkuhiljaa työsuhteesta ystävyydeksi, Kapanen pohtii.

Kimmo Kapanen ja Tuula Julkunen historian ensimmäisessä XPress-kannessa vuonna 2005.