Valikko Sulje

Kodinkonehuollosta aurinkoenergiaan

Asiantuntemus ja hyvä palvelu ovat laatutuotteiden lisäksi yhä yritystoimintamme kulmakiviä, Esko ja Jussi Airaksinen toteavat.

Teho-Posako on pitkän linjan kuopiolainen kodintekniikkaliike, joka on toiminut useiden eri laitevalmistajien valtuutettuna huoltoliikkeenä Kuopiossa jo vuodesta 1975.

Viisitoista henkeä työllistävä paikallinen perheyritys perustaa toimintansa osaavaan palveluun ja ajan tasalla olevaan tuote- ja palveluvalikoimaan. Toimitusjohtaja Esko Airaksinen on nähnyt läheltä paitsi yrityksen myös ympäröivän liike-elämän monet muutokset.

Kesäpojaksi Teho-Posakolle 1984 tullut Esko sai vakipaikan 1987. Automaatioteknikon koulutuksen saanut nuorukainen paneutui työhönsä täysillä ja niinpä vuonna 1995 hänestä tuli Teho-Posakon pääomistaja ja toimitusjohtaja.

– Alkujaan Teho-Posako oli pelkkä kodinkoneiden huoltoliike. Silloin koneita huollettiin, eikä niitä heti oltu vaihtamassa uudempaan malliin.

40 vuotta sitten jopa ehdottomasti suurin osa pesukoneista oli vihreitä UPO 608-pesukoneita, usein omistajinaan aviopari, joka oli saanut laitteen häälahjaksi joskus 15 vuotta aikaisemmin, Esko muistelee.

Esko Airaksinen kuvattuna vuonna 2009.

Aikaa seurataan asiakaslähtöisesti

2000-luvun puolella huollon rinnalle tuli vahvasti myös konekauppa. Lämpöpumput tekivät läpimurron kotitalouksiin, ja pian seurasivat aurinkopaneelit.

– Muutokset ovat olleet seurausta siitä, että olemme aina seuranneet aikaamme. Kun tietää mitä esimerkiksi Ruotsissa tapahtuu, voi ennustaa myös kotimarkkinoiden tapahtumia. Arvokasta tietoa saamme tietenkin asiakkailtamme, joiden muuttuvat tarpeet on hyvä osata jopa ennakoida.

– Uusien tuotteiden on oltava laadukkaita ja niiden on sovittava luontevasti valikoimaan pitkällä aikavälillä, sillä emme halua kaupata mitään hetken muoti-ilmiöitä. Ei ole tärkeintä myydä paljon vaan myydä oikein.

Ympäristötietoista yrittäjyyttä

Eskon poika Jussi Airaksinen on vaiheittain ottamassa päävastuuta yrityksestä. Jussi kertoo, että yksi suurimmista muutoksista yrityselämässä on ympäristötietoisuuden vahvistuminen.

Teho-Posakon toiminnan ympäristövaikutukset on minimoitu. Energiaa ja materiaaleja säästetään, metalliromu kierrätetään ja lajitellaan.

– Toimisto on lähes paperiton ja omaa energiankulutusta on vähennetty tehokkaasti siirtymällä led-valoihin. Yrityksellä on myös oma aurinkosähköjärjestelmä. Se tuottaa parhaimmillaan jopa sata prosenttia sähkönkulutuksesta, Jussi kertoo ja linjaa, että jatkossakin toimitaan ajan hermolla.

– Hyvä esimerkki on sähköautojen latausasemat asennuspalveluineen. Monessa asiassa olemme olleet edelläkävijöitä ja samaan pyrimme jatkossakin. Kaiken ydin on kuitenkin kattava palvelukokonaisuutemme. Myymme laatutuotteita, jotka myös huollamme ja korjaamme, Jussi lupaa.