Valikko Sulje

Kotona Kuopiossa, mökillä Vuorelassa

Petri Satulin koti on Ilmarisen talossa Piispanpuiston laidalla. Taiteenystävän seiniltä löytyy paljon kuvataidetta, mikä sopii historialliseen miljööseen hyvin.

Kuopion seudulla on helppo viihtyä kesät ja talvet. Sen tietää myös Petri Satuli, joka on asunut Kuopiossa koko ikänsä. Mökillekään ei tarvitse lähteä Kallamerta etemmäs, sillä se löytyy Vuorelan Paasisalosta.

Pisin aika, jonka PETRIFUNin toimitusjohtaja Petri Satuli on ollut pois Kuopiosta, on kuukausi kielikurssilla 1970-luvulla. Vuosikymmenten varrella hän on ehtinyt asua eri puolilla kaupunkia, mutta 1990-luvulta lähtien koti on ollut keskustassa, Piispanpuiston laidalla.
Vuonna 1927 valmistunut Ilmarisen talo oli aikoinaan kaupungin ensimmäisiä kerrostaloja. Kun ensimmäinen kerros oli valmis, asukkaat muuttivat sisään ja rakentaminen jatkui seuraavasta kerroksesta. Ajat olivat tuolloin erilaiset.
Rakennuksen viidennessä kerroksessa asuu Petri Satuli perheineen. Asuntoon on yhdistetty entinen palvelijan asunto, sekä toinen pienempi asunto.
– 12-vuotiaana odottelin silloisen palvelijanasunnon ovella, että kaveri pääsisi kanssani ulos. Silloin keittiössä oli iso musta piisi. Enpä silloin arvannut, että jonakin päivänä asuisin itse täällä.
Ikkunoista avautuvat näkymät moneen suuntaan. Kadun äänet kuuluvat kaupunkiasumiseen, mutta kuuluupa asuntoon myös viereisen ortodoksisen kirkon kellojen komea soitto ennen jumalanpalvelusta.

Keskustassa kaikki on lähellä

Kotiseuturakkaus ja perheyritys ovat pitäneet miehen kaupungissa niin, ettei muualle muuttaminen ole käynyt edes mielessä. Muun maailman menoa on kyllä saanut katsella riittävästi esimerkiksi säännöllisillä kangasmessumatkoilla Pariisiin.
– Kuopio on sopivan kotikutoinen kaupunki. Keskusta-asumisessa kiehtoo helppous, kaikki on lähellä. Sekin on mukavaa lähiöön verrattuna, että reittivaihtoehtoja on paljon, ei tarvitse kulkea samoja teitä.
Koti arvostetussa vanhassa talossa, jolla on mielenkiintoinen historia, on asia, josta kannattaa olla ylpeä. Toisaalta Satuli kertoo, että menneet vuodet ovat saaneet laittamaan asioita perspektiiviin.
– Jos olisit pari vuotta sitten kysynyt, voisinko asua jossakin muualla, olisin sanonut, etten mistään hinnasta. Koronavuodet ja maailmantilanteen kiristyminen ovat kuitenkin opettaneet suhteuttamaan asioita. Koti voi olla missä vain. Pääasia, että perusasiat ovat hyvin.

Mökillä puuhastellaan

Kuopion seudulla mökkimatkan ei tarvitse olla pitkä. Satulin mökki sijaitsee Vuorelan Paasisalossa Siilinjärven puolella. Toukokuusta syyskuuhun se toimii hänen tukikohtanaan ja töihin ajaakin helposti kuudessatoista minuutissa.
– Mökillä puuhastellaan. Erityisesti sauna- ja takkapuiden tekeminen on minulle intohimo. Se tuo mielen tasapainoa. Aina on myös kaikenlaista ylläpitoa, kitkemistä ja korjaamista, mikä tuo vastapainoa työlle. Puuhastelu palkitsee, sillä kädenjäljen näkee heti, Satuli miettii.
Luonnollisesti sauna täytyy mökillä lämmittää joka ilta. Paljon muita aktiviteetteja ei sitten tarvitakaan.
Tänä kesänä Satuli tosin on päättänyt hypätä pyörän selkään.
– Pyörällä ehtii nähdä enemmän kuin jalkaisin. En ole hankkimassa sähköpyörää, vaan ajelen klassisella, lihasvoimalla toimivalla pyörällä. Kuntoilu tekee hyvää ja jos kunto loppuu kesken, sitten huilataan ja ihaillaan maisemia.

Petri Satulin mökkimatka ei ole pitkä. Kesäisin Vuorelan Paasisalon idyllistä hurauttaa töihin reilussa vartissa.