Valikko Sulje

Kuopion makuja kansainvälisillä mausteilla

Siiri Rissanen ja Sakari Pääkkö maistamassa maukasta bouillabaissea.

Bouillabaisse on ranskalainen kalakeitto, joka onnistuu mainiosti myös Kallaveden antimilla. Sakari Pääkkö on innokas kotikokki, joka yhdistelee kansainvälisiä vaikutteita aitoon kuopiolaisuuteen myös muissa tekemisissään.

Kaupunginvaltuutettu, kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Sakari Pääkkö on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt vaikuttaa jo monissa luottamustehtävissä. 28-vuotias Sakari työskentelee kuntasektorilla projektipäällikkönä sekä viimeistelee maisteritutkintoa terveystaloustieteestä Itä-Suomen yliopistoon.

Kansainvälisiä vaikutteita

Kuopiolaisen aktiivitoimijan sydäntä lähellä on ennen kaikkea oman kotikaupungin kehittäminen nurkkakuntaisuutta karttaen. Kansainvälisyys on ollut Sakarille tärkeä osa elämää jo lapsuudesta, hän luki pitkän saksan ja englannin ja oli vuoden Saksassa Baijerissa vaihto-oppilaana.

IB-lukion ja yo-tutkinnon Sakari suoritti englanninkielisenä ja sen jälkeen hän on opiskellut muun muassa taloustiedettä, tilastotiedettä ja matematiikkaa.

Kielitaitoa tarvittiin kotonakin, jossa asui kahdeksan eri vaihto-oppilasta kuudesta eri maasta yhteensä neljän vuoden ajan.

– Olen aina pitänyt kansainvälisyyttä tärkeänä osana elämääni. Kotiseuturakkautta se ei kuitenkaan ole laimentanut, ennemminkin päinvastoin. Oma kotiseutu näyttäytyy aivan erilaisena, kun sitä ajoittain katselee kauempaa. Itse asiassa nyt kokkaamani bouillabaisse symboloi varsin hyvin ajatusmaailmaani. Onhan se ranskalainen ruokaklassikko, joka on kuitenkin helppo tehdä ihan näistä Kallaveden vesien ja lähiseutujen raaka aineista. Se on suosikkiannokseni, mutta illanviettojen iloksi kokkailen mielelläni muutakin ja sovellan reseptejä ihan omikseni, Sakari paljastaa.

Monessa mukana oleva mies miettii mielellään tulevia Kallaveden rantamaisemissa. Ensi vuoden haasteisiin kuuluvat muun muassa eduskuntavaaliehdokkuus Savo-Karjalan vaalipiiristä Kokoomuksen ehdokkaana.

 

Matalan kynnyksen liikuntaa

Aikoinaan lukiossa osa Sakarin opintoja oli myös yhteiskunnallinen toiminta ja vanhustyö kuului siihen luontevasti.

– Meitä oli kaksitoista lukiolaista, jotka saimme omat kummiseniorit. Se olikin mieluisa asia, sillä olen nyt käynyt tervehtimässä omaa kummiani jo kymmenen vuotta. Siitä kehittyi pitkäaikainen ystävyys, joka on antanut paljon perspektiiviä moniin asioihin, Sakari kertoo.

Sakarin oma kummiseniori ei tällä kertaa päässyt mukaan kalakeitolle, mutta mukaan maistelemaan ehti Siiri Rissanen. Aikoinaan Postipankissa 40 vuoden työuran tehnyt Siiri täytti juuri 87 vuotta, mutta korkeasta iästä huolimatta hän viettää aktiivista, omatoimisen kaupunkiasukkaan elämää Suokadulla. Liikunta on pirteälle rouvalle tärkeä asia, ja siihen Kuopio tarjoaakin hyvät mahdollisuudet.

– Kotoani Hapelähteen puiston naapurista on helppo lähteä lenkille lähimaastoon. Väinölänniemi on sydäntäni lähellä ja siellä tulee kierreltyä monta kertaa viikossa. Lenkkimaastot Kuopiossa ovat hyvät kaikenikäisille, ja niitä tulisi vaalia jatkossakin, Siiri painottaa.

Pelisäännöt potkulaudoille

Matalan kynnyksen liikuntapaikat ja puistoalueet ovat ehdottomasti yksi Kuopion vetovoimatekijöistä.

– Omalta osaltani haluan tehdä parhaani, että kynnykset myös pysyisivät matalina. Esteettömyys ja helppo tavoitettavuus ovat asioita, jotka koskettavat kaikenikäisiä liikkujia. Tähän liittyy myös pyöräilyn ja jalankulun edistäminen keskustassa, Sakari kommentoi ja vastaa myös Siirin huoleen sähköpotkulautojen lisääntymisestä ja niiden ajoittain holtittomasta käytöstä.

– Kuopio seuraa kuinka muut suuret kaupungit valvovat sähköpotkulautojen käyttöä. Yksi keino lisätä turvallisuutta voisi olla käyttöaika- ja nopeusrajoitukset. Lisäksi lautojen pysäköintiin on tärkeä kiinnittää huomiota. Tällaisilla uusilla liikkumismuodoilla on aina etsikkoaikansa. Nyt rakennetaan yhdessä pelisääntöjä. Lautojen kieltäminen ei ole ratkaisu, Sakari linjaa ja toivottaa vieraansa jatkamaan Kuopio-keskustelua ranskalais- savolaisen bouillabaisse-kalakeiton parissa. Bon appetit!

 

Bouillabaisse eli päivän kalasaalis

 

oliiviöljyä
appelsiinin kuorta
timjamia
1 sipuli
1 porkkana
sellerin varsi
5 valkosipulin kynttä
puolikas fenkoli
ripaus chililastuja
1 tomaatti
pieni kesäkurpitsa
2 perunaa
pieni munakoiso
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl valkoviiniä
1 litra kalalientä
meiramia
rakuunaa
persiljaa
sahramia
300 g kalaa tai äyriäisiä kuten rapuja

Lisäksi:

Aiolia tai majoneesia

 

Kuumenna 0,5 dl oliiviöljyä pannulla. Lisää joukkoon appelsiinin kuorta, muutama timjamin oksa sekä rapujen kuoria, mikäli käytät keitossa rapuja. Keitä muutama minuutti, siivilöi ja ota öljy talteen.

Pilko sipuli, porkkana ja selleri. Siivuta myös valkosipulinkynnet ja fenkolin ydin. Kuullota sipuleita, porkkanaa, chililastuja, selleriä ja fenkolia muutama minuutti isossa kattilassa lorauksessa oliiviöljyä. Pilko tomaatti, kesäkurpitsa, perunat ja munakoiso. Lisää pilkotut kasvikset sekä tomaattipyre kattilaan ja kuullota vielä muutama minuutti. Sekoita keskenään aioli ja ripaus sahramia. Jätä jääkaappiin maustumaan.

Lisää kattilaan valkoviini ja kiehauta muutama minuutti, jotta alkoholi haihtuu. Lisää kalaliemi sekä alussa valmistettu öljyseos kattilaan. Hienonna yrtit ja lisää lopun sahramin kanssa kattilaan. Anna keiton poreilla hiljakseen n. puoli tuntia. Voit tarkistaa maun ja lisätä tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.

Valmistele kalat irrottamalla niistä nahka ja ruodot. Paista kalat pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Voit sekoittaa paistetut kalat erikseen keiton sekaan tai asetella ne keittolautasen pohjalle ja lisätä keiton kalojen päälle. Lisää ruokalusikallinen sahramilla maustettua aiolia, koristele persiljalla ja nauti.