Valikko Sulje

Legends tarjoaa väriä ja vauhtia

Kuopiolaiset veljekset Jesse (vas.) ja Joonas Vartiainen kilpailevat suositussa ja näyttävässä Legends-luokassa. Vanhaa Ford -34 -mallia muistuttava menopeli varmistaa, että vauhtia ja väriä riittää.

Ohituksia, kylkimyyryä ja kunnon kilvanajoa radan täydeltä. Vauhtia, väriä ja motorshow’ta. Tätä kaikkea tarjoaa Legends-autojen kilpailut parhaimmillaan.

Ja kuten sarjan nimikin kertoo, niin menopelit ovat niitä ihan legendaarisia. Radalla kiitävät 1930- ja 40-lukujen Ford- ja Chevy-mallit, jotka tuovat mieleen vanhat jenkkileffat tai ZZ-topin musiikkivideon.
Kun radalla riittää meininkiä, niin eipä ihme, että Legends-autoihin ovat hurahtaneet myös kuopiolaiset Jesse ja Joonas Vartiainen. Jo pienenä moottoriurheilukärpäsen puremalle altistuneet veljekset ovat löytäneet Legends-sarjasta itselleen sopivan rata-autolajin, jossa moni asia viehättää.
– Kyseessä on Suomen suurin rata-autojen sarja, jossa kilpaillaan putkirunkoisilla ja moottoripyörän moottorilla varustelluilla autoilla. Autojen julkisivut pohjautuvat vanhoihin Amerikan autojen profiileihin, toteavat Fordin -34 -mallisilla legendoillla ajavat Vartiaiset.
Veljekset kehuvat rata-autosarjan hienoa kilpailumeininkiä. Parhaimmillaan rataa kiertää yhtä aikaa 30 – 40 kuskia, joten nähtävää ja tapahtumia riittää.
– Autoissa riittää suorituskykyä, sillä kiihtyvyys nollasta sataan on alle neljä sekuntia ja huippunopeudetkin lähes 200 km/h:ssa. Tämä on näyttävä luokka, jossa tapahtuu paljon ohituksia.
Legends-autojen suosio pohjautuu paitsi vauhdikkaaseen kisatapahtumaan, niin myös sarjan edullisuuteen. Joten ei ihme, että esimerkiksi vuonna 2019 mukana oli peräti 96 kuskia.

Edullinen rata-autosarja

– Tämä on ehkä kustannustehokkain sarja ja sopii niille, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä kalliimpiin rata-auto- tai formula -luokkiin. Autojen hinnat ovat 10 000 – 20 000 euron välillä, arvioi Jesse.
Sarjan kustannukset pysyvät maltillisina, kun huolto, rengaskulut ja moottorin virittely ovat kurissa. Kun kaikilla on lähes identtinen kalusto, niin paremmuus ratkaistaan kuskien kesken.
– Legends on ehkä helpoin tapa tulla mukaan autourheiluun ja rata-autoiluun. Tämä on myös yhteisöllinen laji, sillä autamme mielellämme toisiamme. Jos joltain puuttuu osia, niin niitä lainaillaan. Radalla sitten ratkaistaan paremmuus, kuvailevat Vartiaiset.
He muistuttavat, että kyseessä on myös turvallinen rata-autoluokka. Auton turvarakenteet, kuppi-istuin, 5-pistevyöt ja tulenkestävät ajovarusteet erikoiskypärineen pitävät kuskista huolta.

Savolaisvärit vahvasti esillä

Vartiaisen veljeksillä on karting-tausta. Jesse, 32, on ajanut Legends-autoilla kaudesta 2016 lähtien ja Joonas, 28, kaudesta 2017. Jesse on Legendsien lisäksi ajanut ammattimaisempia EuroNASCAR-sarjaa ja V8-sarjaa. Kuopiossa Vartiaisen veljekset tunnetaan myös yrittäjinä. Joonas vastaa Savon Varastovuokrauksen (SavoPro Oy) toiminnasta. Jesse on yrittäjänä Rakennusportti Oy:ssä ja Savon Varastovuokrauksessa.
Lajin kattojärjestö, Legends Cars Finland, järjestää vuosittain mestaruussarjaa. Tänä kesänä on tarkoitus ajaa koronarajoitusten sallimissa puitteissa taas useita kilpailuja.
Legends-sarjassa on perinteisesti ollut vahva savolaisedustus, sillä Vartiaisten ohella Kuopiosta mukana on ollut Jani Vilen ja Pieksämäeltäkin muutama kuski.
Parhaiten lajiin pääsee mukaan autojen maahantuojan IceBoys Racingin kautta ja ottamalla yhteyttä Legends Car Finlandiin. Koeajoja on järjestetty ympäri Suomea, muun muassa Jani Vilenin Motosport Kuopion toimesta.

Legends-autojen kilpailussa radalla riittää tapahtumia. Jesse Vartiainen (199) Ford -34:n ratissa johtaa lähes 40 auton letkaa Alastaron radalla käydyssä kisassa.