Valikko Sulje

Maalarista mandaatiksi

Toni Tanskanen ei pelkää katsoa peiliin. Sieltä näkyvät vahvuudet, heikkoudet ja kehittämisen kohteet ja ennen kaikkea nöyrä mies.

Jotkut saavat valmiudet yrittäjyyteen verenperintönä, jotkut tekevät työuransa alusta lähtien omin käsin. Toni Tanskanen on kulkenut tien, joka monelta muulta olisi jäänyt kesken jo monta kertaa.

Tanskasen omistamaan Ritari Investment Group Oy -konserniin kuuluvat muun muassa Insaco Group Oy ja sen useat liiketoiminnot kuten Magia Keittiöt. Uusimpana yritysryppääseen on tullut Asunto Mandaatti Yhtiöt Oy. Yrityksen toimitusjohtaja Toni Tanskanen on kulkenut yrittäjänä tien, jonka varrelta ei haasteita ole puuttunut.

Läpi vaikeiden vuosien

Yrittäjyys ja intohimo sitä kohtaan ei ole tullut Tonille verenperintönä tai syntymälahjana.
– Olen tehnyt elämäni aikana jos minkälaisia töitä ja kaikesta niistä poiminut kehitettäväksi parhaat puolet, mutta koulutuksen olen saanut maalariksi ja sitä kautta olen tullut aikoinani rakennusalalle. Kaikki alkoi kesämökin maalausurakasta, jonka hoidin hyvin ja pian olin perustanut oman yrityksen yhdessä toisen kaverin kanssa. Yrittäjyydessä on aina oppirahat maksettava, ja minulle osui se maksaminen ainakin kymmenkertaisena normaaliin verrattuna. Sen tarkemmin asiaa on enää turha penkoa, mutta yhtiökumppanin tekemän laajamittaisen kavalluksen ja petoksen selvittelyt veivät vuosia elämästäni ja myös niiltä ihmisiltä, jotka ympärilläni olivat tukemassa, Tanskanen kertoo.
Lopulta vuonna 2017 silloinen Insaco Oy pääsi kehittämään toimintaansa ilman rasitteita. Vuodesta 2018 toiminta on laajentunut voimakkaasti ja poikinut myös uusia yrityksiä ja työpaikkoja lähes sadalle kuopiolaiselle ihmiselle, Tanskanen muistelee.

Johtajuuden juurilla

Kun oman yrityksen toiminta laajenee ja monipuolistuu, vaatii se väkisinkin myös johtajuutta. Ilman sitä ei henkilöstön ja johdon työ johda haluttuun, kaikkia hyödyttävään lopputulokseen. Toni Tanskanen kertoo vuosien varrella muuttuneensa ja samalla myös oppineensa tunnistamaan ovat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa.
– Se tosiasia, että rakennusalalla tunnen työprosessit myös operatiivisella puolella, oli pitkään selkeä vahvuus. Olin tuttu näky työmailla ja vankka kokemus myös fyysisestä työstä antoi osaltaan uskottavuutta. Joskus tuli ääntäkin korotettua.
Jossain vaiheessa yrityksessä on kuitenkin tehtävä valintoja, otetaanko askel eteenpäin vai jatketaanko vanhaan malliin ja pysytään tässä.
– Päätös on ollut itsellä selkeä aina, täysillä eteenpäin ja paikalleen ei jäädä. Näissä tilanteissa olen joutunut ottamaan vastuuta ja tekemään tiukkojakin päätöksiä, kuuntelemaan itseäni ja sen jälkeen esittämään asiat muille. Asioista on tehty päätökset yhdessä tiimin kanssa. Pakko oli nousta katsomaan asioita laajempina kokonaisuuksina ja oppia delegoimaan työtä, mikä on loppujen lopuksi todella vaikeaa koska se vaatii muidenkin muuntautumista ja kouluttamista.
Jos joku asia ei tunnu minulta sujuvan omin nokin, osaan palkata sellaisen tekijän, joka asiat hallitsee. Tässä asiassa päästäänkin siihen, että on erittäin tärkeää olla itselle vaativa ja nöyrä. Jos luulet itseäsi muita paremmaksi tai osaavammaksi ihmiseksi, olet metsässä ja syvällä, Tanskanen kuittaa.

Rekrytointi on taitolaji

Olipa yrityksen kehityskaari millainen tahansa, jatkuva kasvu ja kehitys vaatii useamman ihmisen työpanosta. Rekrytointi on haastava osa yritystoimintaa ja Tanskanenkin laskee jututtaneensa ainakin 450 ihmistä eri tehtäviä varten.
– Olen ollut sekä onnekas että myös osannut kehittää ihmistuntemustani. Vuosien varrella kohdalle on osunut vain muutama tapaus, jolloin haastateltu hyvä tyyppi onkin ollut muutaman kuukauden kuluttua jotain muuta.
Toki rekrytointi on vuosien varrella helpottunut, kun yritysten asema on vankistunut ja brändit vakiintuneet.
– Hommiin on ollut tulossa osaavaa porukkaa koska meille on haluttu tulla töihin. Sitä sakkia hyvästä nykytilanteesta onkin kiittäminen, pelkällä Tanskasen toiminnalla ei kasvu olisi ollut sitä mitä se on.
Insacon Suomen parhaat työpaikat -tunnustus kolmena peräkkäisenä vuotena on hyvä osoitus siitä, että eri tehtäviin on löytynyt oikeat henkilöt, jotka osaavat myös keskenään toimia tuloksellisesti ja hyvässä hengessä.
– Minun mielestäni hyvässä tiimissä on sopiva mixi nuorta intohimoa ja pitkää kokemusta, Tanskanen linjaa.

Unelmissa jalat maassa

Moneen ehtivällä miehellä on myös tulevaisuuden suhteen omat unelmansa. Ne eivät kuitenkaan ole yritysmaailmaan tai taloudellisiin asioihin liittyviä. Perusunelmassa on kaksi sanaa.
– Terve elämä. Se kattaa kaiken mikä on minulle aidosti tärkeää. Jo tähän ikään mennessä terveyshuolia on ollut fysiikkapuolella enemmän kuin yhden miehen tarpeiksi. Henkisesti terve elämä tarkoittaa minulle tasapainoista elämää, missä on aikaa ennen kaikkea perheelle, mutta myös rakkaille harrastuksille ja ystäville. Niihin luonto liittyy vahvasti. Viihdyn kalareissuilla, vaikka suurimmat vonkaleet ovatkin vielä onnistuneet karkaamaan, Toni Tanskanen kuittaa.

Kalastuksessa ja yrittämisessä on jotain samaa. Tarvitaan taitoa, mutta myös onnea ja onnistumisista pitää muistaa iloita.