Valikko Sulje

Makumatkalla maailman ympäri

Chenjie Hao, Jade Jimenez Salgado ja Alex Sofronov pääsivät nauttimaan makumatkan antimista.

Lomamatkoille emme pääse, mutta kaukokaipuuta voi lievittää ruoan äärellä. Palvelualojen opisto PAOK kutsui meidät makumatkalle. Koska matkoilla tärkeintä on hyvä seura, pyysimme mukaan Jaden, Alexin ja Chenjien Savonia-ammattikorkeakoululta.

Tilan täyttää iloinen puheensorina ja ilmassa on jännitystä. Kolme PAOKin opiskelijaa on valmistanut kotimaansa ruokia. Niinpä tiedossa on kolmen ruokalajien päivällinen, jossa alkajaisiksi nautiskellaan Jirapa Gerberin thaimaalaista Tofu-merileväkeittoa, pääruoaksi nepalilaisen Ananta Sapkotan Chicken Butter Masalaa ja jälkiruoaksi Mahdi Al Samraen irakilaista Baklavaa.
Ruokailemaan saapuu alun perin meksikolainen, nyt jo yli kymmenen vuotta Suomessa asunut Jade Jimenez Salgado, vastikään Suomeen jo toistamiseen muuttanut kiinalainen Chenjie Hao sekä Savonialla liiketaloutta opiskeleva, venäläinen Alex Sofronov.
Ruoka on selvästi erinomainen syy kokoontua yhteen. Eri puolilta maapalloa lähtöisin olevat ihmiset löytävät heti jutunjuurta eri maiden ruokailutottumuksista

Thaimaasta Nepalin kautta Irakiin

Ensimmäisenä pöytään tuodaan tofu-merileväkeitto. Jirapa kertoo, että ruoka on maustettu suomalaisen maun mukaan. Tätä voivat kaikki syödä, myös lapset. Tulisemman ruoan ystävä voi lisätä makua oman maun mukaan. Kaikki kehuvat keittoa erinomaiseksi ja kevyeksi vaihtoehdoksi ruokailuun. Mausteista syntyy mielenkiintoinen keskustelu. Chenjie olisi lisännyt maustetta ripauksen, kun taas Alexin mielestä mausteisuusaste oli juuri hyvä. Hän arvelee, että venäläinen ja suomalainen maku ovat samankaltaiset. Jade kertoo asuneensa Suomessa jo niin pitkään, että Meksikossa käydessään hän on syödessä hätää kärsimässä!
Seuraavaksi vuorossa on Chicken Butter Masala, joka on monille tuttu ruokalaji. Herkullinen annos vie ruokailijoilta hetkeksi kielen mennessään. Chenjie bongaa harmonisten makujen seasta inkiväärin, josta hän erityisesti pitää.
– Tämä on niin hyvää, etten edes halua tietää, mitä syön, vaan haluan painaa maut mieleeni, Alex tunnelmoi.
Vielä on tilaa jälkiruoalle. Baklava mielletään usein turkkilaiseksi herkuksi, mutta Mahdi kertoo, että irakilainen versio on erilainen, ja tietysti parempi.
– Baklava tekee ihmisen onnelliseksi, hän lupaa.
Onnelliselta näyttävät myös maistelijoiden ilmeet. Alex ilmoittaa olevansa ekstaasissa. Jadelle ja Chenjielle baklava on kokonaan uusi kokemus.
– En ole syönyt mitään tällaista ennen, Jade kertoo maistellessaan pistaasilla ja kardemummalla maustettua herkkua.

Suomalainen ruoka on parasta paikan päällä

Palan painikkeeksi on hetki aikaa keskustella myös suomalaisesta ruokakulttuurista. Kansainvälisillä vierailla on siitä hyviä huomioita. Yksi niistä on ruoan turvallisuus, toisena piirteenä nousee esille sesongit.
– Suomessa on paljon sesonkiherkkuja ja vuodenaikojen vaihtelu näkyy selvästi. Suomalainen ruoka on parasta Suomessa. Tuoreet marjat ja kala eivät maistu samalta, kun ne purkitetaan ja viedään maailmalle. Sanonkin aina kaikille, että suomalaista ruokaa kannattaa tulla maistamaan paikan päälle, Chenjie miettii.