Valikko Sulje

Mitä yhteistä on politiikalla ja pesiksellä?

Olen saanut tämän syksyn tarkkailla maailmanmenoa Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan rootelista jo tutuksi tulleen seurajohtajan silmälasien lisäksi. Pesäpallo on ensi vuonna 100 vuotta täyttävä kansallislajimme, joten kai se on jonkinlaisen jäljen jättänyt kansakuntamme DNA:han. Vaan näkyykö se politiikassa?
Pesäpallo on älylaji ja sitä se on politiikkakin. Puolue- ja piiritoimistojen strategin tehtävänä on voittoisien taktiikoiden juoniminen. Lähdetäänkö nätisti kuljettamaan peliä pesäväli pesäväliltä ja lopulta kotiutusta yrittäen? Vai lyödäänkö samantien riskillä kovaa kunnaria hakien? Pitää kuitenkin varoa, ettei tule takalaiton.
Vastapelureiden koijjaaminen kuuluu tietysti myös asiaan. Välillä muutetaan ulkopelikuviota ja lyöntipaikassa kokeillaan kenties ohitusnäppiä. Kieroilta savolaisilta sen pitäisi onnistua.
Politiikka on joukkuelaji kuten pesäpallokin. Hyvässä joukkueessa on monipuolisesti erilaisia pelaajia, joilla kullakin on oma rooli ja vahvuutensa. Kärkietenijät ovat yleensä hyviä pelin avaajia. Täytyy siis olla kekseliäisyyttä tehdä aloitteita. Etenijälle kuuluu tietysti myös kärkkyminen ja nopeus, sukkulointi pesältä toiselle, kuin politiikan verkostoitujalla. Vaihtajat ovat pelinrakentajia, joilta odotetaan taidokkaita suorituksia mailan varressa. Kotiuttajat ovat usein pelin hurrattuja kuninkaita. Pitäähän jonkun uskaltaa lyödä pinna kotiin.
Hyvällä pelinlukutaidolla ja vastustajan tuntemisella tehdään kärpäsiä, joka on ulkopelin kulmakivi. Yhteiset arvot ja tavoitteet sekä sitoutuminen hitsaavat menestyvän joukkueen.
Tuomareiden tehtävänä on pitää peli siistinä ja sääntöjen mukaisena. Politiikassa tuomarin roolia taitavat esittää median edustajat ja lopulta äänestäjät. Peleissä tuomariratkaisut saattavat kuumentaa tunteet äärimmilleen. Kyseenalaisten ratkaisujen seurauksena on ns. torikokous. Kun toriparlamentti kokoontuu mualiman navalle, siellä se lopullinen sana taitaa tulla. Kääntyykö peukalo ylös vai alaspäin?
Uusi kausi ja politiikan syksy. Tässä vaiheessa haetaan vielä asemia, tarkkaillaan kavereita, haetaan tunnelmaa, mutta jätetään sopivasti ässiä hihaan tulevia tosipelejä silmällä pitäen.

Aleksi Eskelinen

Kirjoittaja on Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Puijon Pesiksen puheenjohtaja.