Valikko Sulje

Mökkikaupungin meininkiä

Moni suuntaa sydänkesällä mökille luonnonrauhaan, mutta Kuopiossa se ei ole välttämätöntä. Luontoa, järvimaisemaa ja letkeää maalaismeininkiä, modernin kaupungin mukavuuksia unohtamatta, löytyy kaupungistakin.

Kahville
Aamukahvit, päiväkahvit, iltakahvit… kahvittelu kuuluu mökkikulttuuriin. Mökillä sumpit hörpätään terassilla laineiden liplatusta katsellen. Järvimaisemaa löytyy kahvin lisukkeeksi Kuopiostakin, mutta aitokuopiolaiset kahvit juodaan tietenkin Kuopion torilla. Kuulutpa sitten toriparlamenttiin tai et, ja nautitpa kahvit lihapiirakalla tai ilman, tämän kesäisempää kahvipaikkaa et löydä mistään.

Uimaan
Mikään ei vilvoita helleihoa yhtä hyvin kuin vesi. Uimarantoja ja uimapaikkoja Kuopiosta löytyy joka lähtöön, onhan joka puolella vettä. Uimarannoista kuuluisin, Kuopion Copacabana eli hiekkaa ja palmuja, löytyy Väinölänniemeltä. Kaikkiaan Kuopiossa on kuitenkin 32 eri uimarantaa, joten valinnanvaraa löytyy vaikka jokaiselle lomapäivälle.

Saunaan
Jos Kuopiossa on uimarantoja, niin on kyllä saunojakin. Lukuisia vuokrasaunoja löytyy komeilta paikoilta niin järven kuin torinkin tuntumasta ja risteileepä Kallavedellä saunalauttojakin. Bellanrannassa palvelee Matkailukeskus Saana, josta löytyy saunojen lisäksi myös spa, aurinkoterassi ja ravintola. Savusaunoja löytyy ainakin Rauhalahdesta ja Kunnonpaikasta.

Metsään
Luonnon rauhoittava ja rentouttava vaikutus kuuluu mökkeilyyn. Kuopiossa metsä on onneksi aivan kulman takana. Puijon upea metsä- ja lehtoalue on noin 660 hehtaarin kokoinen. Siellä on tilaa olla, liikkua ja hengittää. Poluilla pääsee kulkemaan niin jalan kuin maastopyörälläkin. Kuopiosta löytyy myös erilaisia luontokohteita. Jos synkkä metsä ei houkuttele, pääsee luonnon äärelle piipahtamaan myös pienemmissä metsiköissä ja puistoissa.

Vesille
Kuopiossa veneily on harvinaisen helppoa ja mahdollisuudet monipuoliset, sillä alueella on runsas retki- ja vierasvenesatamaverkosto. Vierasvenelaitureita löytyy Maljalahdesta, Kuopionlahdelta, Hotelli Scandicin laiturista ja Rauhalahdesta. Retkisatamaverkosto on Suomen suurin. Kuopiosta pääsee veneellä moneen suuntaan, Tahkon, Heinäveden-Savonlinnan, Varkaus-Savonlinnan ja Iisalmen vesireiteille. Jos omaa venettä ei ole, sisävesilaivojen kyytiin pääsee astumaan matkustajasatamasta.