Valikko Sulje

Paikallishistoriaa ja arvoituksellisia eläinrunoja

Matti Kauppinen ja Arvoituksellisia Eläinrunoja juuri painosta saapuneena.

Kuopiolainen Matti Kauppinen on kirjailijanurallaan julkaissut tähän mennessä viisi teosta, neljä romaania ja yhden runokirjan. Uusi romaani on jo työn alla.

Matti Kauppisen romaaneista Puro vie isovihan aikaan, Salakaato 1960-luvulle, ja Siiskonen sen jälkeiseen aikaan. Puolalaisessa taulukauppiaassa ollaan jo 2010-luvulla. Itsenäisissä teoksissa on yksi yhteinen piirre: kaikissa vähintäänkin koukataan Ylä-Savon kautta.

Juuret Vänninmäessä

Kirjailijan juuret ovat Sonkajärven Vänninmäen kylässä, joka on saanut omanlaisensa kestopaikan Kauppisen kirjallisessa tuotannossa.

– Innostus lukemiseen ja myös kirjoittamiseen sai alkunsa lähes 50 vuotta sitten Vänninmäen kyläkoululla. Elsa Eskelinen opetti lukemaan ekaluokkalaisena ja yläluokkien opettaja Pertti Malinen kannusti hänkin kirjallisten harrastusten pariin.

Synnyinkoti palvelee edelleen kesäpaikkana ja myös Iisalmen työmatkojen ja tietenkin eräharrastuksen tukikohtana.

Vänninmäki on tunnistettavissa myös romaanien tapahtumapaikoissa. Teosten tapahtumissa on paljon totuuspohjaa ja tarinat on ollut helppo kuvata tuttuun ympäristöön. Eivätkä puolalaisen taulukauppiaan kulkureititkään kovin kaukaa kotipaikasta sivu menneet.

Myöskin seuraavan romaanin tapahtumat tulevat sijoittumaan Sonkajärvelle, mutta sen tapahtumista kirjailija ei vielä tässä vaiheessa halua paljastaa kovin paljoa.

– Sen verran voin kuitenkin salaisuuden verhoa raottaa, että tarina ajoittuu 1900-luvun alkuun ja liittyy läheisesti yhteen Suomen historian merkittävään tapahtumaan, kenraalikuvernööri Bobrikovin murhaan.

Runosuoni aukesi yllättäen

Proosan lisäksi on myös runomitta Matille tuttua. Julkaiseva runoilija hänestä tosin tuli hieman epätavallista reittiä.

– Pari vuotta takaperin minusta tuli ensimmäistä kertaa ukki. Ristiäisiä suunnitellessa poikani heitti papille, että isä Matti kyllä tekaisee ristiäisrunon. Mikäs siinä sitten auttoi, kun tällainen kunniatehtävä lankesi. Mutta kuinka ollakaan, tämä ensimmäinen runo vapautti minussa uinuneen runoilijan ja runoja alkoi syntyä lisää.

Vuoden kuluttua olivatkin runokirjan tarpeet kasassa. Arvoituksellisia Eläinrunoja ilmestyi viime vuoden lopulla. Kirja sisältää kasterunon josta kaikki sai alkunsa, mutta pääosa runoista haastaa lukijansa aivonystyrät.

– Nimensä mukaisesti runokirja sisältää arvoituksellisia eläinrunoja. Runot antavat vihjeitä eläimistä ja vasta lopussa paljastaan mistä eläimestä onkaan kyse. Runoja oli hauska tehdä, sillä yli sadan eläimen kuvaileminen runon keinoin on innokkaallekin erämiehelle iso mutta mukava haaste. Omat tiedot eivät ihan kaikkiin riittäneet, taustatyötäkin piti tehdä ja faktoja tarkistaa.

Voimaannuttava vastapaino arjelle

Varsinaisena leipätyönään Matti Kauppinen ahkeroi iisalmelaisen Normetin myynti ja vientikoordinaattorina paljon tarkkuutta vaativien dokumenttitekstien ja asiakirjojen parissa. lltaisin ja lomilla on hyvä tilaisuus kirjoittaa vapaammin. Luova kirjoittaminen antaa aivoille aivan muuta puuhaa kuin arkityö, se palauttaa ja virkistää.

– Kirjoittaminen motivoi oman hyvinvoinnin kannalta, mutta haluan teksteilläni tarjota piristystä myös muille. Siksi en halua kirjoittaa vain pöytälaatikkoon, vaan pyrin myös julkaisemaan teokseni.

Ensimmäisen kirjani julkaisi Minerva ja toisen puolestaan kuopiolainen Hai. Näitä seuranneet kirjat on julkaistu omakustanteena Books On Demand -palvelun kautta.

– Entiseen aikaan kirjailija oli suurten kustannusyhtiöiden armoilla, mutta nykyään julkaisukynnys on inhimillisempi. Mielelläni rohkaisen muitakin kirjoittamaan ja myös jakamaan tekstejään, silloin ilo on aina moninkertainen. Hyviä vinkkejä löytyy vaikkapa kirjallisuusyhdistys Vestäjät ry:n kautta, Matti vinkkaa.