Valikko Sulje

Päiväkirja iholla

Inkku Escobar löysi kutsumuksensa tatuointiartistina jo nuorena.

Tatuointiartisti tekee muutakin kuin piirtää
kuvia iholle. Tatuointi on usein merkityksellinen ja voi muistuttaa jostakin tärkeästä ihmisestä tai tapahtumasta. Tatuoijalle kerrotaankin ilot ja surut.

Joskus elämänkutsumus on kiinni 300 eurosta. Sen verran maksoi ensimmäinen tatuointikone, jonka tatuointiartisti Inkku Escobar 18-vuotiaana osti.
– Olin fanittanut tatuointeja jo teini-iästä asti ja piirtänyt itse kuvia, mutta en uskonut, että minusta olisi tatuoijaksi. Kun menin täysi-ikäistyttyäni ottamaan ensimmäistä tatskaa, uskaltauduin kertomaan tatuoijalle haaveestani. Hän osoitti vanhaa tatuointikonetta ja lupasi myydä sen minulle 300 eurolla.
Nuori lukiolainen sai säästettyä kokoon 150 euroa. Toisen puolen hinnasta sijoitti Inkun serkku, uusien tatuointien toivossa ja tästä sijoituksesta Inkku lupasikin hänelle elinikäiset ilmaiset tatuoinnit.
– Niin sain ensimmäisen koneen ja harjoittelin Joensuun kerrostalokämpässäni tatuoimaan. Aloitin pienillä ja helpoilla kuvilla, joissa ei ollut suuremmin epäonnistumisen vaaraa. Koulua kävin harjoittelun ohella ja sain lakin päähäni, vaikka en kyllä hirveästi enää ehtinyt lukemaan. Pian pääsin tatuointiliikkeeseen töihin, Inkku muistelee.

Teeveestä tuttu

Ja sillä tiellä hän on edelleen, 14 vuotta myöhemmin. Muita töitä hän ei ole tehnyt päivääkään. Myöhemmin Inkku perusti oman liikkeen Joensuuhun ja jonkin aikaa hänellä oli toimipiste myös Helsingissä.
– Helsinkiin minut veivät TV-työt. Olen erikoistunut peittotatuointeihin ja olin mukana Suomen rumimmat tatuoinnit -ohjelmassa. Pitemmän päälle kaksi liikettä ja reissaaminen Joensuun ja Helsingin välillä alkoi käydä kuitenkin raskaaksi, alun perin Lieksasta kotoisin oleva Inkku muistelee.
Kuopioon hän perusti liikkeen kaksi vuotta sitten. Nykyään Inkku asuu puolisonsa Erno Vainasen kanssa Kelloniemessä omakotitalossa. Joensuussa hän käy kerran kuussa.
– Kuopio-Joensuu -väli on helpommin hallittavissa. Olen viihtynyt Kuopiossa hyvin ja koen jo ihan kuopiolaistuneeni. Kodistamme näkyy Kallavesi ja talviaikaan pääsee koiran kanssa helposti jäälle lenkille.

Pala omaa historiaa

Omia tatuointeja Inkulla on niin paljon, ettei hän pysty määrää enää laskemaan. Joitakin vanhoja tatuointeja on peitetty ja pienistä on puolestaan pikku hiljaa kasvanut suurempia.
– Minulle tatuoinnit ovat kuin päiväkirja iholla. En välttämättä ottaisi enää joitakin sellaisia tatskoja, jotka on tehty kymmenen vuotta sitten, mutta ne kuuluivat siihen aikaan. Ne ovat osa historiaani, enkä lähde niitä peittelemään. Olen myös ollut oppilaideni harjoitusihona.
Tatuointialalla suositaankin mestari-oppipoika -tapaa oppia työn salat.
– Tarjolla on jonkin verran kursseja ja koulutusta, mutta niissä taso on kirjava ja monissa suoraan sanottuna rahastuksen maku. Siksi alalla suositaan pätevän ja hyvämaineisen tatuointiartistin opissa olemista.
Suosituin teema Inkun omalla iholla ovat kissat. Kissatatuointeja löytyy useampiakin. Tärkeä on myös käsivarresta löytyvä oman äidin kuva.

Jokaisella artistilla on tyylinsä

Tatuointitrendejä tulee ja menee, mutta Inkku tekee ennen kaikkea traditionaalisia sekä realistisia tatuointeja, jotka eivät mene pois muodista.
– Erityisesti tykkään tehdä esimerkiksi valokuvien pohjalta realistisia kuvia luonnosta, ihmisistä, kasveista ja eläimistä.
Niin ala, kuin ihmisten mieltymykset ovat vuosien saatossa muuttuneet. Nykyään tatuoinnit ovat suurempia, kuin Inkun uran alussa.
– Tatuoinneilla on taipumus iän myötä levitä, siksi aivan pienet tatuoinnit menettävät ajan saatossa muotoaan. Nykyään otetaan enemmän huomioon se, miltä tatuointi näyttää vuosikymmenten päästä. Myös värit haalistuvat ajan kuluessa.
Peittotatuointeja tehdään myös silloin kun aiemmin otettu kuva on epäonnistunut tai ei muuten tunnu enää omalta. Inkku Escobar kannustaakin miettimään tarkkaan, millaisen tatuoinnin haluaa.
– Esimerkiksi oma varauskirjani on täynnä vuodeksi eteenpäin ja piirrettävä kuva päätetään jo varausvaiheessa. Keskustelen kyllä asiakkaan kanssa tarkkaan, jos hän haluaakin viime metreillä muuttaa suunnitelmaa radikaalisti.
Inkku vinkkaa myös, että tatuointiartistin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Jokaisella artistilla on oma tyylinsä ja erikoistumisalueensa, siksi portfoliota kannattaa tutkia tarkkaan. Pitkät varausjonot ovat myös hyvä merkki siitä, että kyseessä on taitava tekijä.
– Tatuointitarvikkeethan pystyy kuka tahansa hankkimaan. Siksi kannattaa suhtautua skeptisesti siihen, onko halvalla ja nopeasti saatava tatuointi se paras sijoitus.

Inkulle tatuoinnit ovat kuin päiväkirja iholla. Eniten hänellä on kissa-aiheisia tatuointeja. Tämä koko selän peittävä kuva tehtiin viime kesänä.