Valikko Sulje

Palloileva ope matkalla huipulle

Eve Smolander on matkalla kohti huippukuntoa ja tähtää ulkomaan pelikentille. Plakkarissa on kuitenkin myös opettajan pätevyys.

Kuinka sujuu työskentely ja huippu-urheilu yhtä aikaa? Puijo Volleyn Eveliina Smolanderilla on siitä paljon kokemusta. Luokanopettajaksi vuonna 2019 valmistunut pelaaja työskentelee Neulamäen koulussa sekä pelaa lentopallon mestaruusliigaa.

Eve Smolanderilla ei ole vapaa-ajan ongelmia. Yläkouluikäisten kanssa työskentelevällä resurssiopettajalla on oppitunteja viikossa 16, sen lisäksi päiviin on mahdutettava treenit ja pelit.
– Aika hyvin olen pystynyt molemmat työt yhdistämään. Ehdin käydä tekemässä aamutreenit ennen työpäivää. Työnantaja on onneksi joustava, joten työt saa tarvittaessa soviteltua, jos viikolle sattuu vieraspeli toisella paikkakunnalla, hän kertoo.

Opiskelu luo identiteettiä

Puijo Volleyn keskipelaaja pelaa Kuopiossa toista kauttaan. Sitä ennen Lapuan Virkiän kasvatti pelasi eri seuroissa opiskelupaikkakuntansa Tampereen lähellä.
– Yliopisto-opinnot ja pelaamisen sain sovitettua yhteen hyvin. Sen voi tehdä itselleen tosi raskaaksi, jos yrittää suorittaa opintoja liian tiiviillä tahdilla. Mutta kun suunnittelee opinnot hyvin ja kevyemmällä rakenteella, yhdistäminen onnistuu.
Yliopistossa opiskelu oli Smolanderille tärkeää pahojen loukkaantumisten aikana.
– Olkapääni on leikattu kahdesti, ja oli epävarmaa, tuleeko siitä enää pelikättä. Henkisesti helpotti, kun tiesin, mitä tulisin tekemään, jos urheilu-ura loppuisi. Oma identiteetti ei ollut yksin peliurasta kiinni.
Jos urheilijan identiteetti rakentuu vain pelaamisen ympärille, voi pudotus olla henkisesti raskas sitten, kun ura loppuu.
Toisaalta Smolander kehottaa panostamaan uraan täysillä, jos ja kun resursseja ja motivaatiota riittää.
– Loppujen lopuksi se huippu-urheiluaika on aika lyhyt. Sen jälkeenkin ehtii tekemään vaikka mitä.

Tavoitteet ulkomailla

Smolander kokee vasta lähestyvänsä peliuran huippua.
– Olen kohta kolmekymppinen, joten pelivuosia on toki vähemmän edessä kuin takana. Mutta koen, että olen pääsemässä urani parhaimpaan kuntoon. Uran jatkon katson kausi kerrallaan. Ensisijainen tavoitteeni on saada pelaajasopimus ulkomaille.
Ulkomailla lentopalloilijana olisi myös mahdollista elättää itsensä ja saada jotakin säästöönkin. Vaikka Eveliina Smolanderilla peli kulkee mainiosti päivätyön ohella, monilla peliura päättyy valmistumiseen.
– Kyllähän ihanteellinen tilanne olisi se, että naisetkin voisivat pelata ammatikseen. Uran jatko riippuu monilla siitä, kuinka pitkään jaksaa taloudellista epävarmuutta. Työn ja uran yhdistäminen on usein hankalaa.

Opettamisessa ja urheilussa tarvitaan samoja taitoja

Puijo Volleyssa Smolander viihtyy hyvin.
– Uran varrella olen nähnyt monenlaista. Täällä välittyy seurajohdosta lähtien välittäminen ja kiinnostus pelaajia kohtaan. Puijo Volleyn valmennuskulttuuri on nykyaikainen, Smolander kiittelee.
Opettajan silmä onkin tarkka sille, kuinka vuorovaikutus sujuu.
– Hyvät vuorovaikutustaidot ja ihmisten kanssa toimeen tuleminen ovat tärkeitä niin urheilussa kun työelämässä. Myös tietynlainen määrätietoisuus ja luovuus yhdistää. Ei varmastikaan ole sattumaa, että monet urheilijat ja ammattivalmentajat ovat koulutukseltaan opettajia tai kasvatustieteilijöitä, Smolander pohtii.

Yritys
yhteystiedot