Valikko Sulje

Peeässä oli tärkeä pelinavaaja

Varkauden Prisman jakeluasema valmistui 1993. Viime joulun alla asema uudistettiin – juuri sopivasti U-Contin ja PeeÄssän yhteistyön täyttäessä 30 vuotta.

U-Contin läpimurto kansainvälisille markkinoille sai alkusykäyksensä PeeÄssän luottamuksesta paikallisten yrittäjien osaamiseen.

Alun perin kahden miehen hitsauspajaksi yli 50 vuotta sitten perustettu U-Cont on pohjoismaiden johtava polttonestesäiliöiden ja jakeluasemien valmistaja. Yrityksen menestyksekkääksi muodostuneessa tarinassa PeeÄssällä on merkittävä rooli, kertovat Jari ja Joel Sistonen.

– Olimme kehittäneet uuden tavan rakentaa jakeluasemia. Maanalaisia konttirakenteita ei siihen mennessä ollut maailmassa kukaan vielä tehnyt. PeeÄssän kiinteistöjohtaja Pekka Nevasalo oli ensimmäinen kumppanimme, joka oli valmis ottamaan kanssamme riskin ja tarjosi mahdollisuuden rakentaa pilottiasema. Kyseessä oli siihen asti tärkein pelinavaus urallamme.

Vuonna 1993 valmistunut Varkauden Prisman jakeluasema oli ensimmäinen, jonka U-Cont toteutti uudella rakennusmenetelmällään. Viime joulun alla asema uusittiin samalla kun yhteistyö PeeÄssän kanssa kääntyi neljännelle vuosikymmenelleen.

Yhteisenä arvona Pohjois-Savon elinvoima

Vuosi Varkauden jakeluaseman valmistumisen jälkeen U-Cont teki ensimmäiset isommat myyntikauppansa ja viiden vuoden kuluttua tuote oli jo myynnissä Yhdysvalloissa. U-Contin jakeluasemia on sittemmin toimitettu reilu tuhannen asennusta ympäri maailmaa. Rakentava asiakassuhde PeeÄssän kanssa jatkuu edelleen. Tiiviin yhteydenpidon ansiosta U Cont on pysynyt ajan hermolla asiakkaiden tarpeista. 

– Palaute tulee suoraan loppukäyttäjiltä, mikä auttaa meitä kehittämään tuotettamme palvelemaan osuuskaupan asiakkaita ja liiketoimintaa. Syntyy positiivinen kierre, kun pystyy avoimesti pallottelemaan ideoita molemmin puolin.

Sistoset sanovat, että taustalla vaikuttavat myös yhteisesti jaetut arvot. Molempia ajaa koko Pohjois-Savon alueen etu.

– Mitä enemmän tällä seudulla on kannattavaa liiketoimintaa, sitä paremmin koko alue voi. Meille on ollut arvokysymys pitää tuotanto Suomessa ja Joroisissa. Myös PeeÄssällä on pitänyt olla se oma visio siitä, että tehdään yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Tahtoa on ollut siis heidänkin puolellaan. Tulevaisuudessa PeeÄssän ja U-Contin pitkän linjan yhteistyön teemoja ovat uudet tavat liikkua. U-Contin uusia konsepteja on muun muassa sähköautojen latausasemat ja -katokset. U-Cont on myös rakentanut vetyasemia, joten valmiuksia löytyy, jos vetyn käyttö polttoaineena yleistyy tulevaisuudessa.

– Meidän roolimme kansainvälisen tiedon välittäjänä tulee korostumaan. Kysymykset energiankäytön tulevaisuudesta ja yhä monimutkaisemmaksi käyvän kokonaisuuden hallitsemisesta ratkaistaan myös paikallisella tasolla ja silloin tarvitaan paikallista osaamista.