Valikko Sulje

Peeässä pitää huolta verkostostaan

Mikko Junttila ja Timo Heiskanen korostavat PeeÄssän roolia koko maakunnan edun ajajana.

Monelle pohjoissavolaiselle tavarantoimittajalle PeeÄssän myymälät ovat astinlauta valtakunnalliseen ketjuvalikoimaan. Tänä vuonna 120-vuotias osuuskauppa nostaa paikalliset tuottajat vieläkin voimakkaammin esille myymälöissään.

PeeÄssän verkostossa on tällä hetkellä noin 230 paikallista tavarantoimittaja joka puolelta maakuntaa.

– Paljon vihannes- ja marjatoimittajia, leipomoita ja panimoita. Kalajalostamojen ohella myös paikallisia kalastajia, PeeÄssän hankintasopimuksista vastaava kenttä-päällikkö Timo Heiskanen luettelee.

Monet paikallisesti PeeÄssän kanssa yhteistyön aloittaneet ovat päätyneet ketjutuottajiksi. Kun homma toimii maakunnan tasolla, tuotteiden on helpompi nousta valtakunnalliseenkin tietoisuuteen, PeeÄssän toimitusjohtaja Mikko Junttila kertoo.

– Paikallisen osuuskaupan tehtävä on auttaa elintarviketeollisuutta kehittämään toimintaansa ja mahdollistaa, että tavarantoimittajat voivat päästä valtakunnalliseen verkostoon. Testaillaan ensin tässä alueellisesti, ja sen jälkeen katsotaan miten yhteistyö voisi skaalautua suuremmaksi.

Paikallisten tuotteiden tarinat esiin

Timo Heiskanen sanoo paikallisuudella olevan yhä suurempi merkitys, kun on kyse puhtaasta ruoasta, hedelmistä, vihanneksista ja marjoista. Lähellä tuotetun ruoan arvo on iskostunut suomalaisiin ja nykypäivän kuluttaja on entistäkin valveutuneempi.

– Asiakkaillemme on todella tärkeää, että nämä tuotteet tulevat tältä alueelta. Kun olemme pystyneet kertomaan, että alkuperä todellakin on täällä, näiden tuotteiden myynti on kasvanut huomattavasti. PeeÄssä haluaakin jatkossa nostaa entistäkin voimakkaammin esille tuottajien kasvot ja tarinat myymälöissään. Esimerkiksi Kuopion Prismassa on vihanneshyllyllä kerrottu kuvineen kaikkineen, miltä tilalta perunat tulevat.

– Pitää kertoa, mistä ruoka tulee ja ketkä sen takana ovat. Paikallisuus on aitoa lisäarvoa asiakkaalle. Nämä ovat tuotteita, joissa on oma makunsa ja tuntunsa. Tuottajan kädenjälki näkyy niissä, Mikko Junttila kuvailee.

Kehittämistä yhteispelillä

Pitkäkestoinen yhteistyö on luonut PeeÄssälle varmat tuottajasuhteet. Laakereille lepäämään ei silti jäädä, vaan yhteyttä tavarantoimittajiin pidetään tiiviisti. Verkoston kanssa innovaatioita hahmotellaan ja ideoita heitellään esimerkiksi lähituottajapäivillä.

– Yhteispelillä onnistumme kehittämään oikeasti toimivia tuotteita ja toimintatapoja, Heiskanen sanoo.

Junttila toteaa, että osuuskaupalla on iso merkitys sille, että maakunnan rattaat pysyvät pyörimässä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että viljelijöiden kanssa on sitouduttu pidempiin sopimuksiin. Tämä taas on tuonut tuottajille turvaa investoida, kun voi olla varma, että osuuskauppa kyllä hoitaa oman puolensa ja maksaa laskunsa ajallaan.

– Lähtökohtanamme ei ole poimia rusinoita pullasta ja hakea nopeaa hyvää tuottoa itselle. Päinvastoin meidän vahvuutemme on pitkäjänteisesti koottu ja kehitetty tavarantoimittajien verkosto.

PeeÄssän rooli maakunnan edunvalvojana korostuu vaikeampina aikoina. Osuuskaupan tehtävä on luoda uskoa ja katsoa pidemmälle tulevaisuuteen, Mikko Junttila ja Timo Heiskanen sanovat.

– Kuuntelemme, käymme keskustelua ja viemme viestiä. Se on työtä, mitä PeeÄssä tekee maakunnan ja alkutuottajan etujen ajamiseksi.