Valikko Sulje

Pianisti pystymetsästä

Pianon takana Juho Kela on kuin kotonaan.

Kuopiolainen Juho Kela on poikkeuksellinen pianisti. Keikoillaan hän kiinnittää huomionsa yleisöönsä eikä nuotteihin. Niitä hän ei ole soittaessaan koskaan käyttänyt, sillä omassa muistissa on yli tuhat kappaletta ja uudet hän oppii nopeasti. Mies ja piano, muuta ei tarvita.

Vuonna 2018 Juho Kela teki päätöksen: oli aika katsoa irtoaisiko leipä ammattimuusikkona. Kaikki, jotka ovat nuorukaisen soittoa saaneet kuulla, vastaavat että päätös oli oikea ja kannattava. Juhon muusikkouden taustat ovat kuitenkin tavanomaisesta poikkeavat. Taitava pianisti ei nimittäin ole koskaan opiskellut musiikkia eikä edes lue nuotteja, vaan hän on lähes täysin itseopiskellut soittaja.

Kainuusta Kuopioon

– Olen syntyisin perin tavallisesta kainuulaisperheestä. Vanhempani eivät ole millään tavalla musiikki-ihmisiä eikä lähisuvusta muutenkaan löydy mitään erityisen musikaalista poikkeamaa. Kun olin kahdeksanvuotias, meni isoveljeni musiikkiopistoon ja kotiin hommattiin piano. Aloin kokeilla sitä ja hyvin nopeasti jo soitin korvakuulolta kappaleita. Kannustava opettaja antoi peruskoulussa niin minulle kuin muillekin musiikista innostuneille mahdollisuuden kehittää itseään. Lukion kävinkin sitten Kajaanin musiikkilukiossa. Armeijan jälkeen vietin pari kevättä Espanjassa ennen kuin muutin Kuopioon. Savon ammatti- ja aikuisopistossa opiskelin matkailupalvelujen tuottajaksi ja musiikki kulki mukana koko ajan, Juho kertoo.

Nuottivapaita tulkintoja

Juhon ja pianon suhde oli sinetöity jo varhain. Vaikka muitakin soittimia on testattu, on piano aina ollut ykkössoitin.

– Perustyökaluni ovat absoluuttista lähellä oleva sävelkorva ja tapani hahmottaa musiikkia visuaalisesti pianon koskettimien kautta. Olen soittanut myös bändeissä ja muissa kokoonpanoissa, ja joskus toki on ilmennyt lieviä näkemyseroja, kun minun tapani on kohdannut täsmällisesti nuotinnetun tavan tulkita musiikkia. Kevyen musiikin puolella näistä tilanteista on aina selvitty rehdillä pelimannihengellä, Juho naurahtaa.

Hotelli Puijonsarven sali on yksi Juho Kelan esiintymispaikoista.

Artisti ja asiakaspalvelija

Joustavuutensa ja monipuolisuutensa vuoksi Juhosta on tullut suosittu esiintyjä mitä erilaisimpiin tilaisuuksiin. Juhon soittamista eivät määrittele tiukat settilistat tai genrerajat, reagointi kulloisenkin yleisön tunnetiloihin ja toiveisiin on ketterää.

– En etukäteen lyö lukkoon kappaleita, vaan aloitan jollain sopivaksi katsomallani biisillä. Samalla tarkkailen mikä yleisön fiilis on ja jatkan sen mukaan. Tietenkin on mukava huomata, jos jalka alkaa naputtaa ja porukka lähtee tanssimaan. Erityisesti avoimilla ravintolakeikoilla toiveita tulee usein ja varsin moni niistä toteutuukin. Aktiivimuistissa on jotain 800 biisiä ja arvelisin korvien välistä irtoavan tällä hetkellä jopa 1500 eri kappaletta. Tällä valikoimalla pystyn varsin mukavasti toteuttamaan kutsumustani olla asiakaspalvelutehtävässä oleva muusikko. En soita itselleni vaan yleisöni iloksi, Juho painottaa.

Keikkoja moneen lähtöön

Keikkailevan pianistin urakehitystä hidastivat pitkään jatkuneet koronarajoitukset. Keikkakalenterin jumituttua aikaansaava mies ei jäänyt toimettomaksi.

– Työkokemusta löytyy muualtakin kuin musiikin parista. Olen työskennellyt muun muassa ravintola-alalla. Nyt keikat ovat taas alkaneet rullata ja tavoitteeni päätoimisesta muusikkoudesta lähestyy jälleen. Pidemmällä tähtäimellä myös ulkomaan keikat kiinnostavat, niistä on jo kokemusta Italiasta, Kanarialta ja Virosta. Lähestyvä pikkujoulukausi näyttää sekin oikein mukavalta. Kiinnostuneet löytävät meikäläisen vaikkapa Facebookista nimellä Pianotaiteilija Juho Kela. Samalla nimellä löytyy myös Youtubesta näytteitä soitostani, Juho vinkkaa.