Valikko Sulje

Polkujuoksu on aktiivinen luontoelämys

Helatorstaina kauden avaustapahtumassa Puijolla lenkkejä tehtiin useammassakin erivauhtisessa ryhmässä. Tässä Samu Lehdon vetämä joukko Antikkalan rinteen kiipeämisen jälkeen, yhä hymy huulilla.

Polkujuoksu on viime vuosina saanut runsaasti uusia ystäviä. Monipuolinen harrastus sopii yhtä hyvin kilpailuhenkisille maastomenijöille kuin myös luonnosta nauttiville metsäliikkujille. Kuopio tarjoaa lajin harrastajille paitsi paljon erinomaisia reittejä myös runsaasti samanhenkistä lenkkiseuraa vaikkapa polkujuoksuseura Puijon Mahdin kautta.

Polkujuoksussa vauhti, rasitus ja maisemat vaihtelevat koko ajan. Kestävyyttä, ketteryyttä, koordinaatiota ja tasapainoa koetellaan eri tavalla kuin rata- tai maantiejuoksussa. Vaihteleva maasto vahvistaa myös monipuolisesti kehon eri lihaksia. Polkujuoksun harrastajat kokevat lajin olevan tehokas paitsi fyysisen myös henkisen hyvinvoinnin edistämisessä.

Maratonpettymyksestä maastoon

Polkujuoksun voi lajikseen löytää monella tavalla. Satu Mustonen etsi rajojaan ensin maratonilta, mutta ei löytänytkään niitä.

– Juoksuharrastukseni alkoi maantiejuoksusta jatkuen aina puolimaratoniin asti. Ekan täyspitkän maratonin juoksin Tukholmassa.

Lataus oli kova ja odotukset suuret. Maalissa koin kuitenkin pettyneitä fiiliksiä kaiken sen ruuhkan ja ihmispaljouden takia. Samana kesänä otin osaa Tahkon Vuorijuoksuun, jossa mennään koko ajan luonnossa. Siellä koin ahaa-elämyksen, että tämä on se minun juttuni. Polkujuoksun elämyksellisyys teki vaikutuksen Satuun. Jokainen startti on erilainen eikä aikoja tarvitse eikä oikein voikaan vertailla.

– Polkujuoksussa on vapaa tarkoista matkamitoista ja maantiejuoksussa helposti iskevästä aikojen parantamisen tarpeesta. Sen sijaan voi vain nauttia itse juoksusta kauniissa luonnonmaisemissa.

Puijon Mahti tarjoaa polkujuoksuelämyksiä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kilpajuoksijoihin

Kilometrejä koko rahalla

Polkujuoksussa tiukkapipoisella liikkujalla saattaa olla hetkisen sopeutumisvaikeuksia. Sää vaikuttaa kisoissa paljon enemmän kuin maantiellä ja matka on usein jopa kilometritolkulla pidempi kuin etukäteen kisainfossa ilmoitettu.

– Tämähän on aika tavallista polkujuoksuissa, mutta se kuuluu asiaan. Asenne on sellainen, että saapahan osallistumismaksulla elämystä koko rahalla ja jopa enemmänkin. Muutoinkin harrastajat ovat todella huumorintajuista ja rentoa porukkaa, joka ei vähästä hätkähdä. Polkujuoksussa ei kavahdeta huonoakaan keliä. Se on sitten sen päivän keli ja sillä mennään kukin kuntonsa mukaan, Satu naurahtaa.

Ohjaaja tietää reitit

Puijon Mahdilla on tällä hetkellä jo 15 polkujuoksuohjaajaa, jotka vetävät viikkolenkit ja suunnittelevat reitit. Viime kesänä seuran toimintaan mukaan tullut Samu Lehto on yksi heistä.

– Oma aktivoitumiseni polkujuoksijana tapahtui viime vuonna epäsäännöllisemmän kestävyyslajien harrastamisen jatkoksi. Päätin alkaa treenata tavoitteellisesti Kolin Vaarojen Maratonia varten, jonne pääsinkin mukaan peruutuspaikalle. Valmistautumiseen kuului jopa 50 kilometrin lenkki, joten selvisin Kolilla 65 kilometrin maastomatkasta varsin mukavasti. Sen jälkeen rohkenin jo mieltää itseni polkujuoksijaksi, Samu kertoo ja paljastaa polkujuoksun tuoneen omaan liikuntaharrastukseen aivan uutta särmää.

– Tämä on hyvin sosiaalinen harrastus. Yhteislenkeillä on tosi kivaa vaihtaa ajatuksia juoksusta ja muustakin. Tulee käytyä eri paikoissa juoksemassa ja ohjaajan rooli motivoi. On lähdettävä säännöllisesti lenkille, jotta jaksaa varmasti itsekin. Kuopiossa on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. Tuskin missään on tällaisia maastoja aivan ydinkeskustan läheisyydessä. Itse teenkin usein niin, että pyöräilen siirtymätaipaleen maasto-osuuden alkuun. Hyvän treenin saa aikaiseksi tehokkaalla ajankäytöllä, Samu kertoo harrastuksestaan.

Puijon Mahdin puheenjohtaja Satu Mustonen viihtyy Puijon maisemissa erinomaisesti.

Puijon Mahti syntyi lenkkipolulla

Poluilla ja maastossa on Kuopiossakin juostu jo kauan, mutta organisoituna toimintana merkittyine reitteineen, yhteislenkkeineen ja tapahtumineen laji on aktivoitunut Kuopiossa vasta viime vuosikymmenellä. Puijon Mahdilla on menossa kuudes kausi. Seura on saanut alkunsa missäpä muualla kuin juoksulenkillä. Nykyinen puheenjohtaja Satu Mustonen kertoo seuraidean syntymisestä.

– Minä, Saara Grönholm, Hannu Airila ja Jouko Turunen totesimme, että eipä ole polkujuoksuseuraa Kuopiossa, perustetaanpa sellainen. Toiminta lähti hyvin käyntiin ja nyt jäseniä on jo noin 200. Yhteisille viikkolenkeille osallistuvia on tänä keväänä ollut jo nelisenkymmentä. Se on tuolla metsäpoluilla jo melkoinen letka. Lisäksi on se aktiiviporukka, joka käy kisoissa eikä ole niin paljon mukana ohjatussa toiminnassa. Päätapahtumat meillä ovat Puijolla, mutta viikkolenkkejä on eri puolilla Kuopiota toukokuun alusta lokakuun loppuun. Tälläkin tavalla haluamme tuoda esiin Kuopion monipuolisia mahdollisuuksia Vuorelasta Neulamäelle. Upeita maastoja olisi vielä vaikka kuinka monelle uudelle reitille.

Monipuolista toimintaa kaikenikäisille

Puijon Mahdin toimintaan on helppo tulla mukaan. Tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa aloittelijoille suunnattu polkujuoksukoulu. Myöhemmin luvassa on myös polkujuoksuleiri ja -vaellus. Lisäksi mainittakoon ainakin Puijo Outdoor Day 26.8., jolloin luontoon lähdetään polkujuoksun tai maastopyöräilyn merkeissä. Mukaan voi tulla ilman minkäänlaista kilpailuhenkeä, rima on matalalla ja kaikki ovat tervetulleita. Lapsille on luvassa oma polkujuoksuiltansa ja monissa tapahtumissa pikkuväelle on omaa puuhaa järjestetty aikuisten juoksujen ajaksi. Lisätietoa seuran toiminnasta ja tapahtumista löytyy sivulta puijonmahti.fi.

Polkujuoksu tapahtuu pääosin todella vaihtelevilla metsäpoluilla keskellä puhdasta luontoa.