Valikko Sulje

Raskasta ystävyyttä

Tuple Salmelan ja Erkka Korhosen kuuma linja Espoosta Kuopioon on ahkerassa käytössä.

Pitkän linjan hevimiesten ystävyys ei ole mikään satunnaisten sivutuulten heiluteltavissa oleva asia. Erkka Korhonen ja Tuple Salmela ovat musafaneille tuttu parivaljakko suursuosioon kasvaneesta Raskasta Joulua -konserttisarjasta ja monesta muusta produktiosta. Vaativat kiertueet karsivat jyvät akanoista ja pisimpään mukana olleet tuntevat toisensa kuin perheenjäsenet ikään.

Tämä haastattelu tehtiin korona-ajan reunaehtojen puitteissa. Kaksi rokkaria tapasivat etäyhteyden kautta, mutta tarina kulki kuin nokikkain konsanaan. Eikä ihme, onhan Espoossa nyt asuva Erkka Korhonen sukujuuriltaan Rautalammin Korhosia ja hänen vanhempansa asuvat Kuopiossa, savolaisuutta on kitaristissa kelpo annos. Tuple Salmela puolestaan on originaali kuopiolainen, joka tunnetaan Raskaan Joulun ja Raskaan iskelmän lisäksi Tarotista ja Lazy Bonez -yhtyeistä sekä nyt myös soolourastaan.

Kumpikin paikkansa ties

Erkka loi joulumusiikkia raskaammin sovitettuina versioina esittävän konseptin jo vuonna 2004. Mukana on ollut vakuuttava rivi suomalaismuusikoita Marco Hietalasta ja Tarja Turusesta Jarkko Aholaan sekä joukko kansainvälisiä tähtiä Dee Snideristä ja Joe Lynn Turnerista Floor Janseniin. Tuple tuli mukaan Raskasta Joulua -ryhmään vuonna 2008. Hän on muodostunut vakiojäseneksi ja kiinteäksi osaksi organisaatiota.
– Pyysimme mukaan aluksi vahvaäänistä laulajaa ja hyvää esiintyjää, mutta näiden lisäksi iloksemme kauppaan kuului myös luotettava ja ahkera työmies, joka todella tarttuu asioihin aina julisteidenjakoa myöten eikä halua vain istua tähtenä valmiiseen pöytään. Sain tästä hauskasta ja rennosta veikosta heti hyvän kaverin, ja vuosien varrella kaveruus on jalostunut syväksi ystävyydeksi, Erkka muistelee ja Tuplen vastaus tulee saman tien.
– Erkka on hyvä äijä ja miettii asioita monelta kantilta. Hän on myös hyvin määrätietoinen omassa ammatissaan. Meitä yhdistää samantyylinen huumorintaju, en tosin osaa arvioida onko se hyvää vai huonoa lajia, mutta samoilla aaltopituuksilla kyllä liikutaan. Erkka on minulle paljon enemmän kuin soittokaveri ja luottomuusikko, hän on myös tyttäreni kummi, Tuple paljastaa.
– Lapselle opiksi, että pitää tehdä kuten kummi sanoo, eikä niin kuin kummi tekee, Erkka kuittaa naurahtaen.

Ei vapaamatkustajia

Vaikka miehet ovatkin tutustuneet lähemmin ja ystävystyneet nimenomaan hevimmän joulukiertueen merkeissä, ei kyseinen työympäristö kuitenkaan pysy yllä pelkillä kaveruuksilla. Harva tietää kuinka produktion kokoonpano todellisuudessa muodostuu.
– Mukana on tyyppejä, jotka ovat olleet mukana alusta asti tai todella kauan. Heidät on tarkan harkinnan jälkeen kutsuttu mukaan ydinryhmän toimesta. Oma lukunsa ovat tuottajaosaston hoitamat tähdet, joiden aikataulut eivät edes mahdollista kuin yhden tuotantokauden ja tietyt keikat. Dee Snider ei ehdi joka vuosi mukaamme, vaikka haluaisikin. Tosiasia kuitenkin on, että mukanaolevat vaikuttavat myönteisesti lippukauppaan. Tulijoita olisi enemmän kuin voimme ottaa, todella koviakin laulajia on jouduttu jättämään sivuun.
Kaikkia mukanaolijoita koskee sama totuus: vapaamatkustajia tässä rockjunassa ei tunneta, eli sivupuuha oman bändin keikkatauolle tai nousevan uran promoaminen ei ole se juttu.
– Haluamme että Raskasta Joulua tuo kaikista mukanaolijoista esiin jotain muuta kuin se normikuvio, mitä omalla uralla tehdään. Parhaimmillaan me saamme joukkoon huikean vahvistuksen ja artisti löytää itsestään jonkin aivan uuden puolen, Erkka ja Tuple paljastavat taustoja.

Kaveruutta korona-aikana

Yhä vieläkin tapahtuma-alaa kiusaava korona-pandemia on sotkenut myös Erkan ja Tuplen vuosikellon raksutuksen. Livenä nähdään harvakseltaan, keikoille ei ole nyt asiaa. Silti puuhasta ei ole pulaa. Erkalla riittää studiotöitä ja onpa hän ehtinyt vierailla ystävänsä pian julkaistavalla soololevylläkin.
– Toinen soololevyni, työnimeltään Welcome to Hell, ilmestyy jahka lumet alkavat sulaa. Miksaus ja masterointi ovat hyvällä mallilla. Soolokitaristia kun mietin, niin Erkka tuli heti mieleen ja hommahan hoitui hyvässä yhteisymmärryksessä. Ilman koronaakin levynteko onnistuu nykyään myös etänä. Fyysisestä etäisyydestä huolimatta yhteydet pelaavat ja kyllä ne vitsit naurattavat ihan samalla lailla, vaikka toinen ei olisikaan ihan vieressä. Kyllä tässä vielä keretään painia, jahka maailma taas vapautuu, Tuple naurahtaa ja läppärin ruudulla isketään myös silmää.

 

Tuple ja Erkka ovat tuttu parivaljakko myös Raskasta Iskelmää -keikoilta.