Valikko Sulje

Ravintola-alan uudet tuulet

Toimitusjohtaja Eeva Mertanen on työskennellyt Ravintolamestarien palveluksessa eri tehtävissä ja nähnyt läheltä toimialan suuret muutokset.

Eeva Mertasen ura ravintola-alalla alkoi 20 vuotta sitten. Haasteita pelkäämätön ammattilainen on nähnyt monenlaisia muutoksia

Energinen Eeva on työskennellyt Ravintolamestarien toimitusjohtajana vuodesta 2016. Yhdessä Ravintolamestarien yrittäjien kanssa hän on johdattanut yrityksen läpi monen vaikean karikon. Vuosiin mahtuu monta toimialan muutosta. Kenties kaikista perustavanlaatuisin käänne on ollut se, että alkoholi ei enää määrää tahtia.

– Yksi isoimmista muutoksista on ravintola-asiakkaiden alkoholinkäytön radikaali vähentyminen. Tämä näkyy myös illallisten yhteydessä. Ruokajuomana on usein pelkkä vesi ja juhlajuomana mocktail eli alkoholiton cocktail. Valtaosa makuelämyksistä perustuu ruoan ja viinin liittoon, joten luovuutta tarvitaan.

– Tämä kehitys alkoi vuonna 2013 ollessani Mustan Lampaan ravintolapäällikkönä. Silloin suunniteltiin ensimmäiset alkoholittomat itsevalmistetut juomapaketit menun yhteyteen. Olimme tässä edelläkävijöitä Suomen ravintoloiden joukossa. Nyt alkoholittomuus on yleistynyt muuallakin ja valikoimat ovat valtavan paljon laajemmat oluita myöten.

Ravintola-alalla on hyvä yhteishenki

Yrittäjyyden näkökulmasta ammattitaitoisen henkilöstön saatavuus on tärkeää. Korona pakotti monia osaajia muille aloille, mutta nyt on nähtävissä paluumuuttoa.

– Ennen koronaa oli aina töitä tarjolla. Kun ravintola-ala oli kiinni korona-aikaan, moni lähti esimerkiksi lähihoitajiksi. Nyt kuitenkin hoiva-alaltakin on tullut väkeä takaisin näihin hommiin. Siihen on varmasti syynä alan tietty avoimuus, yhteishenki ja hyväksyvä ilmapiiri. Huumoriakin viljellään yhä ahkerasti, mutta jo minun työurani aikana tietty seksistisyys ja roisius on jäänyt onneksi enimmäkseen historiaan.

Asioita halutaan nyt tehdä oikein. Liikeideat ovat selkeitä ja arvomaailmaa on selkeytetty. Kuopion ravintolamaailmassa eletään aivan eri maailmassa kuin parikymmentä vuotta sitten.

– Kuopiosta on tullut eri tavalla vetovoimainen kaupunki myös monille suurille ketjuille. Se näkyy täysin toisenlaisena tarjontana kuin 2000-luvun alussa, Eeva vertailee.

Turvataan Kuopion elinvoima yhdessä

Haasteitakin toki riittää. Luontevan ravintolakulttuurin ulottuminen osaksi arkea on yhä kehitysvaiheessa. Eeva Mertanen peräänkuuluttaa myös kuluttajien omaa panosta oman alueen elinvoimaisuuden ylläpidossa.

– Kuopio pysyy kehittyvänä ja elinvoimaisena vain jos me itse sen sellaisena pidämme. Sama pätee kaikkiin toimialoihin, ei pelkästään ravintola-alaan. Ei jäädä kotisohvalle, vaan lähdetään liikkeelle haastavista ajoista huolimatta, hän kannustaa lopuksi.