Valikko Sulje

Vahva yhteistyökumppani antaa tukevan selkänojan

Heimosen Puutarhan kasvihuoneissa kasvatettuja kesäkukkia toimitetaan Pohjois-Savon lisäksi ympäri Suomea, Sami Heimonen esittelee.

Heimosen Puutarhan menestyksen avain on ollut avoimuus ja tiedon siirtäminen sekä talon sisällä että yhteistyökumppaneiden kanssa.

Heimosen Puutarha on perinteikäs kuopiolainen perheyritys, jonka historia alkoi heti sotien jälkeen.

– Isovanhemmillani oli kukkakauppa Kuopion kauppahallissa. Pula-aikaan kukkia ei ollut juuri saatavilla, joten ne kasvatettiin itse Puijolla sijainneilla kasvatuspalstoilla, Sami Heimonen kertoo yrityksen alkuvuosista. Puijolta puutarhan toiminta siirtyi omalle maatilalle Kuopion maaseudulle, josta käsin yritys on toiminut viiden vuosikymmenen ajan.

– Viimeiset 15 vuotta olemme keskittyneet tukkukauppaan. Toimitamme ruukussa kasvavia kukkia myyntipaikkoihin, joissa ihmiset eniten liikkuvat.

Kasvua Peeässän imussa

Kovimman kasvun aikaa Heimosen Puutarhalle on ollut 2000-luku. Siinä suuri merkitys on ollut PeeÄssän kanssa tehdyllä yhteistyöllä.

– Yhteistyö on ollut mielenkiintoista, sillä 20 vuoden aikana PeeÄssä ja Prisma ovat kasvaneet valtavasti. Me olemme onnistuneet kasvamaan siinä mukana. Sami Heimonen kertoo, että tuorein esimerkki yhteistyön hedelmällisyydestä on vadelma.

– Kesäkukkien kasvatus alkaa tammikuussa ja kesäkukkakausi päättyy kesäkuun loppuun. Aloimme miettiä, miten voisimme jatkaa viljelykautta. Nyt puutarhan kasvihuoneissa aloitetaan vadelmankasvatus rinnakkain kesäkukkien kanssa. Vadelman satokausi alkaa toukokuun lopussa ja jatkuu syyskuuhun.

– Tavoitteenamme oli saada vadelmaa myyntiin nimenomaan pitkällä aikavälillä. PeeÄssä innostui suunnitelmastamme heti ja yhteinen sävel löytyi helposti. Nyt tuorevadelmaamme menee kaikkiin PeeÄssän myymälöihin.

Rinta rinnan kohti tulevaa

Yhteistyö vahvan toimijan kanssa luo selkänojan oman toiminnan kehittämiselle, Sami Heimonen sanoo.

– Haastamme toisiamme miettimään, mitä tuotteet voisivat olla ja mihin suuntaan tuotantoa pitäisi viedä. Pidän vuorovaikutusta todella arvokkaana, sillä se antaa molemmille mahdollisuuden pärjätä. Paikallisuus ja lähituotanto ovat kasvava trendi tulevaisuudessakin. Muun muassa hyötykasvien suosio jatkaa kasvuaan. Heimosen Puutarhalla tulevaisuudenusko on vahva.

– Kriisit pakottavat kehittämään toimintaa, jotta voimme tulla vahvempina takaisin. Vaikka asiaa miten pyörittelisi, vain yhteistyön avulla voimme onnistua.