Valikko Sulje

Turvallista talviajoa

Tämä tiimi hallitsee auton talvihuollon. Ylärivissä vasemmalta autotekniikan ammattilaiset Juha-Matti Vikeväkorva, Nico Kasurinen ja Teemu Tiitinen, alarivissä Juuso Paulus, Jukka-Matti Hartikainen ja Matias Pesonen.

Atoy Autohuolto varmistaa auton kunnon

Yritys panostaa moderniin huoltotoimintaan ja monipuolisiin autoilijan palveluihin ympäri vuoden kesähelteistä talvipakkasiin. Autotekniikan ammattilaiset varmistavat, että auto on kaikilta osin myös suomalaisen talven vaativiin olosuhteisiin soveltuvassa kunnossa.

Kuopion Kolmisopessa palveleva Atoy Autohuolto tekee kaikkien merkkien kattavat autohuolto- ja korjauspalvelut vuoden ympäri, aina tarkoin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Suomessa vuodenajat asettavat autoilijoille omat haasteensa, mutta ennakoivan huollon avulla ei talvi yllätä. Korjaamopäällikkö Teemu Tiitinen kertoo, että tietyt perusasiat kannattaa varmistaa, ennen kuin suuntaa vaikkapa lomalle hiihtokeskukseen tai vierailulle sukulaisiin satojen kilometrien päähän.
– Toki auton on syytä olla kunnossa lyhyemmillä työmatkoillakin. Talvella olosuhteet määräävät matkan vaativuuden, ei ajettavat kilometrit. Kesällä startataan täällä Kuopiossakin kuin palmun alta ikään, mutta lämpötilan laskiessa jopa 30 astetta kylmemmäksi, on akun syytä olla kunnossa. Pakkaset ja kosteusvaihtelut tekevät tepposensa vanhalle akulle, eli akun kunto on syytä testauttaa ja tarvittaessa vaihtaa akku uuteen. Samoin on syytä varmistaa moottorin- ja sisätilalämmittimen kunto talvea varten, Tiitinen muistuttaa.

Kunnon rengas tiellä pitää

Myös kunnollisiin talvirenkaisiin kannattaa panostaa. Käyttipä kitka- tai nastarenkaita, ei kuluneilla renkailla autoilu ole missään oloissa turvallista. Atoy Autohuollon rengaspalvelut pitävät automaattisesti silmällä renkaiden kuntoa ja vinkkaa, kun renkaisiin on syytä kiinnittää tarkempaa huomiota kuin kausivaihdon normitarkistukset. Lain edellyttämä minimiurasyvyys talvirenkaissa on 3 millimetriä, mutta uusia renkaita on syytä harkita, kun urasyvyyttä on jäljellä alle 6 millimetriä. Näin etenkin, jos nastarenkaista puuttuu nastoja tai ne ovat löystyneet.

Ennakoiva ei ylläty

Kunnon akku ja asialliset renkaat ovat turvallisen talviautoilun perusta, mutta tsekkauslistan jatkaminen muutamalla asialla ei ole pahitteeksi. Esimerkiksi tuulilasin ja tuulilasinpyyhkimien kunto korostuu talvikeleillä. Naarmuinen tuulilasi ja kuluneet sulat yhdistettynä tyhjentyneeseen pesunestesäiliöön on pimeällä ja ruuhkaisella tiellä turvallisuusriski.
– Talviautoilija ei liioittele lainkaan, jos hän lisäksi ottaa autoonsa muutamia talvivarusteita. Kyydissä kannattaa olla jämäkkä raappa eli huurrekaavin, sitä virkaa ei pysäköintikiekko täytä. Tarpeen ovat myös varrellinen harja, taitettava ja jämäkkä lapio, otsa- tai taskulamppu, missä on virtaa, heijastinliivit koko autoseurueelle sekä tolkun käsineet.
Eikä toki pahitteeksi ole se ylimääräinen talvitakkikaan, jos kaikesta varautumisesta huolimatta joutuukin odottelemaan apua korpitaipaleella mystisesti hyytyneen ajopelin vierellä.
– Atoy Autohuolto auttaa mielellään varmistamaan auton talvikunnon, ettei moista tilannetta eteen tule, Teemu Tiitinen Kolmisopen Atoy Autohuollosta päättää talviautoilijan tarkistuslistan.

Atoy Autohuolto Kolmisoppi

Kolmisopentie 18, 70780 Kuopio
puh. 010 232 8507
ma – pe 7.30 – 17
kolmisoppi@atoy.fi
www.atoyautohuolto.fi