Valikko Sulje

Miltä näyttää asumisen tulevaisuus?

Kun puhutaan tulevaisuudesta, mielikuviin nousee usein takavuosien elokuvista tutut lentävät autot, robotit ja futuristiset rakennukset. Todellisuudessa asumisen tulevaisuus voi kuitenkin näyttää arkisemmalta, vaikka suuria muutoksia on jo nyt tapahtumassa. Niin rakentamisessa kuin asumisessa on alkanut uusi aika.

Monessa suhteessa voidaan sanoa, että tulevaisuus on jo täällä. On odotettavissa, että monet tällä hetkellä rakentamisessa ja asumisessa näkyvät trendit tulevat voimistumaan myös tulevaisuudessa. Ainakin nämä neljä megatrendiä näkyvät jo nyt Kuopionkin korkeudella.

Paluu puurakentamiseen

Suomessa on puurakentamisessa pitkät perinteet. Erityisesti pientaloissa puuta on käytetty aina runsaasti. Tulevaisuudessa puu ja hirsi tulevat näkymään entistä voimakkaammin myös isoimmissa kohteissa. Puurakentamista tuetaan myös valtion taholta. Hallitus on asettanut kunnille tavoitteeksi, että vuoteen 2025 mennessä julkisesta rakentamisesta 45 prosenttia pitäisi olla puurakentamista.
Puusta ja hirrestä tehtyjä päiväkoteja ja kouluja onkin jo noussut eri puolille Suomea. Tähän ovat kannustaneet myös julkisten tilojen yleiset sisäilmaongelmat sekä ekologisuuteen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen pyrkiminen.
Luonnonmukainen hirsi on erinomainen rakennusmateriaali myös allergisten ja astmaatikkojen kotiin, sillä se tasaa hirsitalon sisäilman kosteutta sekä lämmön vaihtelua, jolloin vältytään erittäin kuivan tai kostean ilman mukanaan tuomilta haitallisilta ja epäterveellisiltä vaikutuksilta.
Tulevaisuudessa myös yhä useampi rivi- ja kerrostalo on joko kokonaan tai osittain puusta tehty. Hirsitalovalmistajista esimerkiksi Kontio lanseerasi hiljattain Kontio Block -hirsikerrostalokonseptin, joka vastaa uudenlaisen asumisen sekä rakentamisen kasvavaan kysyntään.
Hirsitalotekniikan kehittyminen mahdollistaa myös modernien, kaupunkiympäristöön soveltuvien, rakennusten rakentamisen aiempaa paremmin ja kustannustehokkaammin.

Palveluja ja yhteisöllisyyttä

Yhteisöllisyys ja lähelle kotia tuodut palvelut on kovassa kasvussa oleva asumisen trendi. Tulevaisuudessa taloyhtiöt ja isännöintitoimistot tarjoavat asukkaille erilaisia palveluja. Rakennuksiin suunnitellaan myös erilaisia yhteiskäyttötiloja, hankitaan yhteisiä välineitä ja järjestetään erilaisia aktiviteetteja.
Kuopiossakin on käynnissä uuden ajan asumisen hanke, kun keskustan kupeeseen, Hatsalaan, nousee hyvinvointia tukeva asuin- ja palvelukortteli. Asukkaille tarjotaan aulapalveluja ja yhteisistä tiloista löytyy esimerkiksi kuntosali, juhla- ja kokoustila, leikkihuone ja yhteinen olohuone.
Suomen Kiinteistöliiton vuonna 2020 Kiinteistöliiton ja Suomen Vuokranantajien jäsenistölle tekemässä kyselyssä tulevaisuuden asumisen erityispiirteinä nousivat esille muun muassa vanhuksille koteihin suunnatut palvelut.
Kehittyvän alusta- ja jakamistalouden myötä, ja digitaalisten ratkaisujen mahdollistamana, yleistyvät myös erilaiset yhteiskäyttötoiminnot. Esimerkiksi Suomessakin taloyhtiöt ovat hankkineet jo asukkaiden käyttöön yhteiskäyttöautoja.

Automaatio helpottaa arkea

Erilaiset älylaitteet ovat kodeissa arkipäivää. Tulevaisuudessa ne integroidaan entistä tiiviimmin asumiseen. Jo nyt monet eri laitteet aina varashälyttimistä saunankiukaaseen ovat ohjattavissa esimerkiksi älypuhelimeen ladattavilla sovelluksilla. Niin ikään kodin valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto voidaan ohjelmoida säädettäväksi etänä tai jos niin halutaan, itsenäisesti.
Useissa kodeissa hyörii jo nyt robotti-imuri ja pihamaalla vastaavasti nurmikosta huolehtii robottileikkuri. Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa. Myös monet muut arkiset askareet on mahdollista automatisoida.
Asumismukavuuden ja vaivattomuuden lisäksi automaatio mahdollistaa sähkönkäytön optimoinnin. Automaation avulla saadaan lisätietoa omista käyttötottumuksista ja pystytään siirtämään käyttöä niihin hetkiin, jolloin sähkön hintataso on alhaisempi ja saadaan näin säästöä elinkustannuksiin.

Ekologisuutta unohtamatta

Ekologisuus, energiatehokkuus ja asumiskustannusten madaltaminen kulkevat usein käsi kädessä. Esimerkiksi maalämpö, aurinkoenergia tai poistoilman energian talteenotto ovat tulevaisuudessa yhä suositumpia lämmitysmuotoja.
Hiilijalanjäljen pienentäminen on niin asukkaiden kuin rakennuttajien prioriteettilistalla korkealla. Ekologinen kestävyys otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa, esimerkiksi hyödyntämällä entistä enemmän hiiltä sitovaa puuta. Myös monissa sisustusmateriaaleissa suositaan hiilineutraaleja materiaaleja.
Yhtä hyvin pyrkimys luonnonmukaisuuteen voi näkyä myös hyötypuutarhoissa. Viime vuosina on selvästi ollut nähtävissä, että yhä useampi haluaa kasvattaa kasvikset joko omassa puutarhassa, kasvihuoneessa tai vaikka parvekkeella. Koti jatkuu keväällä ja kesällä terassille ja pihamaalle viihtyisinä oleskelualueina sekä hyötypuutarhoina.