Valikko Sulje

Poliisi on siellä missä sinäkin

Savossa poliisin ja kansalaisten suhteet ovat erittäin hyvät ja poliisiin luotetaan. Kuvassa vanhempi konstaapeli Jere Venäläinen (oik.) partiokaverinsa kanssa.

Kohtaamme poliisin useimmiten joko liikenteenvalvonnassa, lupa-asioissa tai turuilla, toreilla ja tapahtumissa järjestyksenvalvontatehtävissä. Se kertoo omaa kieltään siitä, kuinka turvallista Suomessa ja Pohjois-Savossa on asua.

Poliisin katuturvallisuusindeksi huomioi rikokset, jotka tehdään julkisilla paikoilla. Sen perusteella kuopiolaisen riski joutua rikoksen uhriksi on vähäinen.
– Pohjois-Savossa lukema on hyvä ja Kuopiossakin maan keskitasoa. Ylipäänsä koko Suomi on turvallinen maa asua. Varsinaisesti lintukodosta ei voi puhua, mutta rikoksen uhriksi joutumista ei myöskään tarvitse pelätä. Yleisesti ottaen jo terveellä järjellä pärjää pitkälle, kun ei hakeudu paikkoihin ja tilanteisiin, missä rikoksen riski kasvaa, ylikomisario Markus Taskinen kertoo.
Tilastojen valossa alkoholi näyttelee merkittävää roolia tilanteissa, missä rikoksia tapahtuu. 20 – 50 -vuotiailla miehillä näyttää lisäksi olevan muuta väestöä suurempi riski joutua rikoksen uhreiksi.

Koko alueen poliisi

Itä-Suomen poliisilaitoksen pääpoliisiasema sijaitsee Kuopiossa. Vuonna 2014 muodostettu poliisilaitos käsittää Pohjois-Savon lisäksi myös Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueet.
Markus Taskinen kertoo, että Kuopioon on keskitetty alueen toimintoja, mutta kansalaisten näkökulmasta pääpoliisiaseman sijainnilla ei ole merkitystä.
– Poliisipalvelut ovat yhtä hyvät eri puolilla maata. Toki alueellamme haasteita luovat pitkät etäisyydet. Poliisi ei ole tapahtumapaikalla yhtä nopeasti syrjäkylillä kuin kaupungissa. Harvaturva-toiminnassa teemme tiivistä yhteistyötä muiden poliisilaitosten kanssa niillä alueilla, joissa vasteajat ovat pisimmät. Partiot tekevät valvontaa yhteistyönä. Myös Itä-Suomen poliisilaitoksella on omaa harva-aleuiden toimintaa, millä pyritään varmistamaan alueellinen kattavuus mahdollisimman hyvin.
Taskisen mukaan Itä-Suomessa poliisin resurssit ovat riittävät, mutta lisävoimistakaan ei olisi haittaa. Suomessa poliisi valvoo turvallisuutta kansainvälisiä kollegoitaan pienemmin resurssein. Tämä onnistuu, koska maa on turvallinen.

Välittömät suhteet poliisin ja kansalaisten välillä

Millaisissa tilanteissa poliisiin sitten voi, kannattaa tai pitää olla yhteydessä? Nyrkkisääntö on, että poliisiin voi soittaa aina, kun tarvetta on. Esimerkiksi hätäkeskuksessa osataan arvioida avun tarve tapauskohtaisesti ja tarvittaessa ohjata tieto oikeaan paikkaan.
Taskinen kertoo, että Savossa poliisin ja kansalaisten suhteet ovat pääosin erittäin hyvät ja välittömät.
– Luottamus poliisiin on korkealla tasolla. Ja kun poliisi jalkautuu, ihmiset ottavat kontaktia, tulevat juttelemaan ja kyselemään päivän kuulumisia. Myös hätäkeskukseen ollaan aktiivisesti yhteydessä, esimerkiksi rattijuopumusepäilyjen yhteydessä. Se kertoo siitä, että yhteisestä turvallisuudesta välitetään.
Aina poliisin kutsuminen ei kuitenkaan ole tarpeellista. Esimerkiksi parkkipaikalla tapahtuvien pienten peltivaurioiden takia poliisia ei tarvitse välttämättä kutsua, jos syyllisestä ei ole epäselvyyttä, henkilövahinkoja ei ole tapahtunut, eikä ole syytä epäillä päihtyneisyyttä. Tällaisissa tapauksissa vahinkojen selvittely onnistuu parhaiten vakuutusyhtiön kautta.

Pidä huolta

Julkisilla paikoilla liikkuminen on siis turvallista, eikä rikoksia tarvitse pelätä. Poliisi haluaakin kiinnittää huomiota siihen, että todennäköisemmät rikoksen uhriksi joutumisen riskit voivat olla muualla kuin kaduilla: erilaiset huijaukset ja petokset ovat valitettavan yleisiä. Ikäihmisille soitellaan puhelimitse, keski-ikäiset taas haksahtavat yleisemmin netissä. Petoksissa on menetetty isojakin summia.
– Yleisesti ottaen toivoisin, että ihmiset pysähtyisivät miettimään. Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta. Jos kuitenkin huomaa tulleensa huijatuksi, kannattaa olla heti yhteydessä poliisiin. Salailu ja asian häpeäminen on turhaa.
Toinen poliisia huolestuttava ilmiö on nuorten päihteiden käyttö. Vaikka päihteiden käyttö on yleisesti ottaen vähenemään päin, on huumausaineiden saaminen nykyään yllättävän helppoa TOR-verkon kautta.
– Tässä paras ennaltaehkäisevä toimi on vanhempien aito kiinnostus nuorten asioihin. Huumeiden helppo saatavuus tulee monelle aikuiselle yllätyksenä.
Kolmas aihe, josta poliisiin ollaan paljon yhteydessä, on jokaisen kirkonkylän vakiopuheenaihe: mopot.
– Myös tässä asiassa vanhemmilla ja huoltajilla on iso rooli ja merkitys: seurataan sitä, millaisilla ajopeleillä ja mihin kellonaikaan nuoret ovat liikenteessä. Muiden huomioiminen on tärkeä osa yhteispeliä. Asumme kaupungissa ja taajamissa yhdessä ja yhdessä pidämme asuinalueemme myös viihtyisänä.

Poliisin työssä parasta ovat vaihtelevat päivät ja ihmisten kanssa työskentely, ylikomisario Markus Taskinen kertoo.

Työllä on merkitystä

Ylikomisario Markus Taskisella on takanaan jo 20 vuoden ura poliisissa. Nuorena uravalinta ei ollut heti aivan selvä, vaan hän ehti pyörähtää yliopistossa ennen poliisikouluun hakemista.
– Myös isäni oli poliisi, joten sitä kautta kiinnostus alaan syntyi jo nuorena, hän kertoo.
Poliisin työssä Taskista viehättää monipuolisuus ja päivien vaihtelevuus. Tämänhetkisessä tehtävässään valvonta- ja hälytystoimintayksikön päällikkönä palloja on ilmassa monta yhtä aikaa ja eteen tulevat tilanteet vaativat välillä nopeaa reagointia. On myös mukavaa olla tekemisissä ihmisten kanssa esimerkiksi tapahtumissa ja kouluvierailuilla. Poliisi pyrkiikin olemaan, siellä missä kansalaisetkin, olipa kyse sitten julkisista paikoista tai vaikkapa TikTokista.
Poliisin kannalta hienoja hetkiä ovat tilanteet, kun tehtävässä on onnistuttu, esimerkiksi anastettu omaisuus pystytään palauttamaan omistajalleen takaisin. Taskinen kertoo, että poliisille myös tulee kansalaisilta hyvää palautetta vaikeidenkin tehtävien hoitamisesta.
– Esimerkiksi kuolinviestin vieminen omaisille on raskas tehtävä, mutta siitäkin olemme saaneet hyvää palautetta. Että poliisi on onnistunut hoitamaan vaikean tilanteen hyvin ja empaattisesti. Poliisi tekee työtä, jolla on merkitystä, Taskinen miettii.