Valikko Sulje

Vapaaehtoisten Ukraina-apu kokoaa ja toimittaa tarvikkeita

Kuopiossa toimivassa Ukrainan apu -vapaaehtoisryhmässä on kymmenkunta jäsentä.

Kuopiossa toimiva Ukrainan apu -vapaaehtoisryhmä kerää lahjoituksina taloustavaroita, vaatteita ja muuta tarpeellista Kuopiossa oleville Ukrainan pakolaisille ja myös Ukrainaan toimitettaviksi. Vapaaehtoisten työntekijöiden verkostossa on kymmenkunta jäsentä.

Kun Venäjän laaja hyökkäys Ukrainaan alkoi viime vuoden helmikuussa, opiskelija Pirita Laukkanen päätti vain ryhtyä toimeen ja auttaa ukrainalaisia pakolaisia Kuopiossa. Pontimena oli auttamisen halun lisäksi se, että hänen perheensä marjatilalla on ukrainalaisia ollut jo 25 vuotta töissä.

Laukkasten ystäviä ja tuttavia eli kesätyöntekijöitä sukulaisineen tuli sodan jaloista Suomeen yhteensä noin 50 henkilöä. Heti maaliskuussa 2022 apua tarvittiin, jolloin ryhdyttiin keräämään ja jakamaan pakolaisille vaatteita, taloustavaroita ja huonekaluja, jotta he pääsivät asumaan ja kalustamaan asuntojaan eri puolilla Kuopiota. Toiminnan puuhahenkilöksi ryhtyi Pirita Laukkanen.

Huhtikuussa 2022 Kuopion kaupunki osoitti Ukrainanavun keskukselle tilat Linnanpellon entiseltä koululta. Vapaaehtoistyössä eli tavaroita vastaanottamassa, lajittelemassa ja kuljettamassa on nyt kymmenkunta henkilöä, joista osa on ukrainalaisia.

Facebook-sivujen ja ”puskaradion” avulla jaetaan ajankohtaistietoa kysytyimmistä tavaroista. Joulun lähestyessä tarvitaan esimerkiksi leluja, puuhahenkilö Piritta Laukkanen kertoo.

Monenlaisia tavaroita tarvitaan

Järjestely toimii niin, että ukrainalaiset pakolaiset ottavat suoraan yhteyttä keskukseen ja pyytävät kulloinkin tarvittavia tavaroita. Pyyntöjen perusteella Laukkanen ilmoittaa Lahjoita ukrainalaisille Kuopio -facebook-sivulla, mitä tavaroita tarvitaan.

– Tällä hetkellä tarvittavien tavaroiden listalla on esimerkiksi lasten luistimia, suksia ja talvivaatteita, aikuisten isojen kokojen vaatteita, neulontatarvikkeita, taloustavaroita ja pesuaineita. ”Aina tarvittavien” -osastoon kuuluvat vedenkeittimet, mikrouunit ja pyykinkuivaustelineet, Laukkanen kertoo.

Keskukseen otetaan vastaan vain kunnollista, käyttökelpoista ja siistiä tavaraa. Lahjoitetut tavarat käydään Linnanpellolla läpi, lajitellaan ja pakataan tarveluettelojen mukaisesti. Tulleista ja lähteneistä tavaroista on tarkat luettelot.

Kattiloita, vedenkeittimiä, mikrouuneja, pyykinkuivaustelineitä… kaikkea tarvitaan.

Käyttötavaraa kerätään ja jaetaan jatkuvasti.

– Itä-Suomessa on noin 3 000 ukrainalaista. Olemme toimittaneet tavaraa tarvepyyntöjen perusteella lähinnä Kuopion kaupunkialueen noin 1 500 ukrainalaiselle. Pakolaiset siis ottavat ensin itse yhteyttä meihin ja sitten vastaanottokeskus antaa heidän yhteystietonsa. Tietoturva on muutenkin otettu tarkasti huomioon niin, että henkilötietoja ei pääse vuotamaan.

– Myös ”puskaradio” toimii varsin hyvin, ja jokunen kuolinpesäkin on ottanut meihin yhteyttä ja lahjoittanut tavaraa suoraan.

Laukkasen tiimi on toiminut yhteistyössä myös kaupungissa toimivan kahden vastaanottokeskuksen kanssa. Kuopioon tulee enää yksittäisiä uusia pakolaisperheitä, ja nyt keskusten asukasmäärä on vuodenvaihteessa vähenemässä 800:sta noin puoleen, kun ukrainalaiset hakevat kotikuntaa ja saavat kunnalta asunnot. He saavat myös esimerkiksi saamansa lahjoituskalusteet mukaan asuntoihinsa.

Keskukseen otetaan vastaan vain kunnollista, käyttökelpoista ja siistiä tavaraa, esittelevät Pyry (vas.), Jenni, Natalia ja Pirita.

Vapaaehtoisia monessa puuhassa

Laukkasen toimintaryhmä kerää ja toimittaa tarvikkeita myös Ukrainaan lähetettäviksi. Noin kaksi kertaa kuukaudessa vapaaehtoiset henkilöt kuljettavat pääasiassa ruoka- ja sairaalatarvikkeita henkilöautoilla suoraan perille. Toimintaryhmä ei ole yhdistys, vaan kukin vapaaehtoinen toimii mukana itsenäisesti omalla vapaa-ajallaan.

– Tämä, jos mikä, on ryhmätyötä. On hienoa, että tavaralahjoituksia on tullut paljon ja että näin monta vapaaehtoisia työntekijää on tullut avuksi, Laukkanen kiittelee.

Monilla ukrainalaisilla pakolaisilla on mukanaan kissa tai koira. Ne tarvitsevat välillä eläinlääkäripalveluita, mitä varten Lahjoita ukrainalaisille myös kerää rahastoa.

Tavarajärjestelyjä ja tulkkausta

Yksi vapaaehtoistyöntekijöistä on kuopiolainen Jenni Pirinen, joka tuli toimintaan mukaan tämän vuoden alkupuolella.

– Kun Suomeen tuli Ukrainasta pakolaisperheitä vähin tavaroin, ajattelin että minä voisin jotenkin auttaa heitä. Olen nyt sellaisessa elämäntilanteessa, joten voin järjestellä omia aikataulujani melko hyvin tarpeen mukaan.

Laukkanen kertoo, että uusia vapaaehtoisia vain ilmestyy paikalle kysymään, voiko olla avuksi. Vapaaehtoisten työntekijöiden ja järjestöjen merkitys pakolaisten auttamisessa on hänen mielestään suuri.

Myös Pyry Ahonen halusi olla ukrainalaisten apuna. Moninaisen kielitaitonsa ansiosta hän toimii pakolaisten tulkkina, tavaratoimitusten autonkuljettajana ja monessa muussa tehtävässä.

– Kun pakolaisia alkoi tulla, tuli vain sellainen tunne, että voisin auttaa ja tulla tulkkaamaan. Onhan siinä työssä aika monta hetkeä mennyt niin puhelimessa kuin ”kentälläkin”, välillä vuorokaudenajasta riippumatta, Ahonen tuumaa.

Lisätietoja

Facebook: Lahjoita ukrainalaisille Kuopio
piritaklaukkanen@gmail.com