Valikko Sulje

Helppohoitoiset kasvit sopivat kotipuutarhaan

RTV:n puutarhamyymälässä palvelevat puutarhurit Mari Savonlahti, Veera Kauppila ja Sanna Kalilainen.

Suomalaisille oma piha tai parveke on kesäinen olohuone, josta halutaan paitsi mahdollisimman viihtyisä myös hyödyllinen.

RTV:n Kuopion myymälän yhteydessä Haapaniemellä toimii pitkästä aikaa tänä kesänä piha- ja puutarhaosasto. Puutarhanhoito onkin edelleen hyvin suosittu harrastus. Myös hyötykasvitrendi jatkuu, kertoo Sanna Kalilainen.

– Ihmiset haluavat tietää, mistä ruoka tulee ja miten se on kasvatettu. Omavaraisuusajattelu näkyy selvästi. Omasta lähiympäristöstä halutaan paitsi kaunis myös hyödyllinen.

Hyötykasvit kannattaa valita tietysti sen mukaan, mitä tulee käytettyä ja jatkojalostettua. Tomaatit, kurkut ja yrtit ovat ikiklassikkoja, samaten kuin omenapuut ja helppohoitoiset marjapensaat. Kalilainen mainitsee yhdeksi viime vuosien hittituotteeksi hunajamarjan.

Myös hedelmäpuut, kuten luumu, kirsikka ja päärynätkin pärjäävät hyvin näillä leveysasteilla. Puun taimia voi kasvattaa isoissa ruukuissa parvekkeellakin.

Amppelit ovat kestosuosikkeja kesästä toiseen, kertoo Sanna Kalilainen.

Ammattilaisen ideoita ja vinkkejä puutarhaan

Puutarhan tai kasvimaan voi perustaa myös ilman sen kummempia ennakkosuunnitelmia. Silloin apua saa RTV:stä. Kalilaisen lisäksi viherpihalla työskentelee kaksi muuta ammattipuutarhuria.

– Toiset tietävät hyvin tarkkaan, mitkä kasvit puutarhaansa haluaa, mutta moni tulee myös sillä ajatuksella, että olisi kiva laittaa jotain kasvamaan. Voimme sitten yhdessä miettiä kasveja sen perusteella, millaiseen paikkaan ne ovat tulossa ja miten tiiviisti niitä on valmis hoitamaan.

RTV:n puutarhamyymälästä löytyvät myös kaikenlaiset monivuotiset kasvit, puut, pensaat ja havut multia, lannoitteita ja työvälineitä unohtamatta. Yhdellä kertaa voi hankkia kaiken muunkin unelmien puutarhakesään tarvittavan grillistä pihakalusteisiin.

Myymälästä löytyvät myös monivuotiset puut ja pensaat.

RTV-Yhtymä Oy

Kuopion myymälä
Tehdaskatu 8
70620 Kuopio
ma – pe 7 – 18, la 9 – 15
puh. 017 550 2600
www.rtv.fi