Valikko Sulje

Liisattua aurinkoenergiaa jäähallin tarpeisiin

Markku Keinänen ja Jarmo Tiainen nauttivat aurinkoisesta päivästä Toivalan jäähallin katolla. Aurinkopaneelit tuottavat tehokkaasti sähköä hallin tarpeisiin ja tarvittaessa niitä voidaan hankkia lisää.

Aurinkoenergia on uusiutuva energianlähde, joka on myös yhä useamman yrityksen valinta omien kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseksi. Jäähallit ja muut suuret liikuntakeskukset ovat yhä tärkeämpi aurinkoenergian käyttäjäryhmä. Kuopion seudullakin on otettu merkittäviä askelia aurinkoenergian hyödyntämisessä.

Tuplajäät Oy:llä on kaksi kaksirataista jäähallia, Petosen Lippumäessä ja Siilinjärven Toivalassa. Lippumäen halli on valmistunut vuonna 2019 ja Toivalan halli vuonna 2000. Vuosittain halleissa on yli 100 000 kävijää ja vuosittain käyttötunteja on noin 12 500. Toivalan hallin energiatehokkuutta on päivitetty asentamalla hallin katolle ja seinäpintaan yhteensä lähemmäs neljäsataa aurinkopaneelia.

Kulut kuriin uusiutuvalla energialla

Tuplajäät Oy:n toimitusjohtaja ja Juniori-KalPa ry:n toiminnanjohtaja Antti Reinikainen kertoo aurinkoenergian hyödyntämisen olevan paitsi taloudellisesti kannattavaa, myös edustavan hyvin osakeyhtiön arvomaailmaa.
– Järkevä ja vastuullinen tapa tuottaa energiaa tuo myös tuntuvia kustannussäästöjä, odotusarvomme aurinkoenergialle on 10-20 prosentin säästö. Fiksu ja tehokas energiankäyttö auttaa turhien kulujen karsinnassa. Aurinkoenergia auttaa meitä turvaamaan palvelumme laajoille käyttäjäryhmillemme ja hiilijalanjälkeä pienentävä uusiutuva energialähde vastaa hyvin myös muita urheiluseuratoiminnassa vallitsevia eettisiä arvoja, Reinikainen linjaa.

Toivalan halli on edelläkävijä

Jääkiekkoliiton olosuhde- ja seuratoimintakouluttajana työskentelevä Markku Keinänen toteaa Toivalan jäähallin olevan valtakunnallisestikin merkittävä edelläkävijä.
– Toivalan halli on tyypillinen vuosituhannen vaihteessa rakennettu halli. Savo-Karjalan alueella halleja on parikymmentä ja korjausvelkaa on monessa. Työssäni Jääkiekkoliiton Savo-Karjalan olosuhdevaliokunnassa kysymys hallien sähkönkulutuksesta on aina ajankohtainen. Toivalan hallin uusia lukemia tullaan varmasti seuraamaan tarkoin. Aurinkoenergiaan kohdistuu nyt suurta mielenkiintoa myös palloiluhalleissa ja urheilun ja muiden tapahtumien monitoimihalleissa, Keinänen kertoo.

Leasingilla kulurakenne sopivaksi

Aurinkovoimala on ollut Tuplajäät Oy:lle suuri investointi. Voimalan tuotto on saatu kuitenkin käyttöön nopeasti ilman suuria alkukuluja. Leasing-pohjainen ratkaisu oli kustannustehokkain ja sitä tuki myös Business Finlandin myöntämä energiatuki. Kuuden vuoden sopimusjakson jälkeen järjestelmä on täysin oma.
– Yhteistyö paikallisen toimijan kanssa on yksi eduista. SuomiSolar on hoitanut koko prosessin alusta loppuun täsmällisesti ja Jarmo Tiainen on löytänyt ratkaisut kaikkiin haasteisiin. Olemme saaneet kaiken tarvittavan tiedon ja eri vaihtoehtojen vertailu on ollut helppoa. Näemme tämän kannattavana, pitkäaikaisena investointina. Kesäaikaan sähköä riittää myös myyntiin, Reinikainen ja Keinänen kertovat.

Toivalan jäähallin sijainti on otollinen aurinkoenergian hyödyntämisen näkökulmasta.

SuomiSolar Oy
Kotkatlahdentie 10
70870 Hiltulanlahti
puh. 044 722 4300
myynti@suomisolar.fi
www.suomisolar.fi