Valikko Sulje

Omaehtoista asumista Lepolassa

Aarno Aaltonen (oik.) soittaa harmonikkaa ja Veijo Tuomainen (takana) rumpuja, molemmat asuvat Lepolassa. Seppo Kononen (vas.) on 4 – 5-miehisen Oltermanni-orkesterin vieraileva viulisti. Musiikki on parasta aivojumppaa ja pitää mielen virkeänä, kolmikko tuumaa yksimielisesti.

Puijonlaaksossa sijaitseva palvelutalo Lepola on koti noin sadalle ikäihmiselle. Asukkaiden hyvinvoinnille on tärkeä merkitys omaehtoisella tekemisellä ja yhdessä olemisella, joihin talossa tuetaan kaikin tavoin.

Sirmakka soi ja rumpu jytisee, kun Oltermanni-orkesterin muusikot pistävät parastaan. Palvelutalo Lepolan asukkaille musiikki on tärkeä ja suosittu harrastus, kertoo johtaja Marita Metsärinne.
– Elämä Lepolassa on omaehtoista ja yhteisöllistä. Paljon on spontaaneja juttutuokioita ja maailman parantamista yhdessä. Viriketoiminta on yksi tärkeä osa-alue. Varsinkin tällaiset meidän omasta talosta lähteneet taidetuokiot ovat olleet todella ihania.
Yhteisöllisyyden vastapainoksi jokaisella asukkaalla on oma asuntonsa, jonka yksityisyyttä kunnioitetaan. Lepolassa asutaan kuin tavallisessa kerrostalossa, mutta oma henkilökunta on paikalla vuorokauden ympäri ja avun saa tarvittaessa napin painalluksella.

Palvelut yksilöllisiin tarpeisiin

Lepolan asukkaat saavat itse päättää, mitä palveluita he tarvitsevat ja miten paljon. Jokaiselle laaditaan yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma.
– Lepolaan muuttavat saavat täältä kaikki tarvitsemansa hoito- ja hoivapalvelut, ja omaisetkin voivat olla turvallisin mielin, Metsärinne sanoo.
Erityistä Lepolassa on se, että palveluita varten asukkaiden ei tarvitse lähteä muualle. Esimerkiksi lääkärin vastaanotto ja verikokeet on mahdollista hoitaa paikan päällä. Peruspalveluiden lisäksi tarjolla on kaikkia mahdollisia muitakin palveluja.
– On kampaajan ja jalkahoitajan palveluja. Ulkopuolinen fysioterapeutti huolehtii kuntoutustarpeista, pitää tuolijumppaa ja muistikuntoryhmää. Meillä on oma huoltomies ja siivoushenkilökuntamme. Kaikkina viikonpäivinä tarjottavat ateriat tulevat omasta keittiöstä, Metsärinne luettelee.

Perinteinen kuopiolainen palvelutalo

Vuonna 1964 perustetun Lepolan toiminnan taustalla on yleishyödyllinen Palvelutalo Lepola ry. Lepola on myös Kuopion kaupungin palvelusetelituottaja.
– Meille voi hakeutua myös, vaikka hoidontarvetta ei vielä olisikaan, tai myös tilapäismajoitukseen esimerkiksi putkiremontin ajaksi. Tiloihimme ja palveluihimme kannattaa tulla tutustumaan paikan päälle, Marita Metsärinne kehottaa.

Palvelutalo Lepola

Taivaanpankontie 2, 70200 Kuopio
Johtaja Marita Metsärinne
puh. 044 270 9200
marita.metsarinne@palvelutalolepola.fi
www.palvelutalolepola.fi