Valikko Sulje

Puukerrostalot valmiiksi siistinä ja aikataulussa

Saaristokaupunkiin valmistuneet Kuopion ensimmäiset puukerrostalot olivat Aila Kalskeen Savon Siivouspalvelun loppusiivouksen ansiosta siistit ja muuttovalmiit toukokuun lopussa. JVR-Rakenteen Janne Äijänen (vas.) ja Joonas Herranen olivat partneriin tyytyväisiä.

Kuopion ensimmäiset puukerrostalot valmistuivat toukokuun lopussa tiptop-kunnossa. Asukkaat pääsivät muuttamaan alkuperäisten aikataulujen mukaan siistiin taloon ja puhtoisiin huoneistoihin.

Uusien kerrostalojen ja niiden huoneistojen siisteydestä vastasi kuopiolainen Savon Siivouspalvelu Oy, joka on erikoiskohteiden ammattilainen.
Savon Siivouspalvelu tekee siivouksia ympäri Itä-Suomea. Yrityksen 25 siivoojaa operoi Kuopion alueen lisäksi Varkaudessa, Leppävirralla, Nurmeksessa, Juuassa ja Iisalmessa. Rakennusten siivousurakat muodostavat liiketoiminnasta noin 75 prosenttia.
Yrittäjä Aila Kalske toteaa, että rakennusten loppusiivousten osalta on oltava joustava, sillä lopussa tulee yleensä pitkiä päivä ja pari viimeistä yötäkin saattaa mennä siivotessa.
– Tämä vaatii työntekijöiltä ja itseltäni venymistä. Mutta emme ole vielä epäonnistuneet niiden yli 30 vuoden aikana, jotka itse olen ollut mukana, kiittelee Kalske.
Puukerrostalojen pääurakoitsijana on toiminut JVR-Rakenne Oy. Yrityksen markkinointijohtaja Janne Äijänen on tyytyväinen, että rakennuksen ja huoneistojen loppusiivouksesta vastaa luotettava partneri.
Rakennuttajalle on tärkeää, että siivousyrityksellä on ammattitaitoa ja siivoukset onnistuvat aikataulussa. Kohteet saadaan ajoissa luovutuskuntoon ja rakentamisen aikana työnteko siisteissä tiloissa käy jouhevasti.
– On aika tärkeää, että siivous pelaa kaiken loppuhässäkän keskellä. Ailan porukan jäljiltä ei rakennuspölyä jää ja huoneistot ovat muuttovalmiita, Äijänen kehuu.
Projektipäällikkö Joonas Herrasella on puukerrostalokohteen siivouksesta vain hyvää sanottavaa.
– Yhteistyö on sujunut hyvin. Ei ole ollut paniikkia eikä tarvinnut öitä tehdä.
Kalske toteaa, että puukerrostalo poikkeaa normaaleista kohteista. Pöly on erilaista kuin betoniseinässä. Mutta puhdasta tulee, kun oppii oikein tekemään eli on oikeat aineet, välineet ja tekniikat.
– Siistin työmaan ansiosta kalusteet ja seinät pysyvät kunnossa. Ja onhan se työmiesten ja ihan hengittämisen kannalta tärkeää, että paikat ovat siistinä, pohtii Kalske.

Puurakentaminen on ekologista

– Kyllä Suomessa pitää rakentaa puusta. Puutalossa on hyvä hengittää, muistuttaa kuopiolainen talojen siivousspesialisti Aila Kalske.
Tähän yhtyy myös JVR-Rakenteen Janne Äijänen, joka uskoo puurakentamisen suosion kasvavan lähitulevaisuudessa. Puu on ekologinen ratkaisu ja raaka-ainetta metsävaltaisesta maasta löytyy.
– Ja elementtien ansiosta rakentaminen on nopeaa. Teollinen puurakentaminen tähtää siihen, että mahdollisimman paljon tehdään valmiiksi jo tehtaalla. Nyt suhde on 50-50, mutta tavoitteemme on, että 70 prosenttia tehdään valmiiksi tehtaalla ja loput 30 paikalla.
Saaristokaupungin puukerrostalot on rakennettu teollisesti tuotetuista CLT-tilaelementeistä eli ristiin liimatusta massiivipuulevystä. Puu näkyy myös porraskäytävissä ja sisätiloissa. Vain osin maan alle jäävä kellarikerros on betonirakenteinen.
Kahdessa puukerrostalossa Keilarinteessä on yhteensä 48 eri kokokoista huoneistoa. Alueen ja talojen suosiosta kertoo jotain se, että kaikki huoneistot täyttyivät heti.
Kerrostalot ovat Y-Säätiön M2-Kotien rakennuttamia ARA-kohteita, jotka ovat valtion tuella rakennettuja ja niiden vuokrat ovat säädeltyä. Asukasvalinnoissa on noudatettu tarveharkintaa ja varallisuusrajoja.
JVR-Rakenne on yksi suurimmista puurakentajista koko maassa. Uudiskohteita on muun muassa Jyväskylässä ja Espooseen tulee jopa 13-kerroksinen puukerrostalo. Kuopiossa yrityksellä on jo uusia puukerrostaloja rakenteilla Julkulaan.

Puukerrostalojen asunnot ovat valoisia ja siivouksen jälkeen pölyttömiä. Huoneistoissa on helppo hengittää puumateriaalin ja hyvän siivouksen ansiosta, iloitsevat Joonas Herranen, Aila Kalske ja Janne Äijänen.

 

Savon Siivouspalvelu
Kaivotie 38, 70700 Kuopio
puh. 050 321 6563
yhteydentotot@siivouskuopio.fi
www.siivouskuopio.fi