Valikko Sulje

Romuista raaka-ainetta ja riihikuivaa rahaa

Isoilla koneilla työskentely on romuliikkeen arkipäivää. Tavaraa tulee kuussa arviolta tuhat tonnia.

Romuliike on kiertotalouden ketjun tärkeä lenkki. Kun metalli saadaan uudelleen kiertoon raaka-aineeksi, kiittävät sekä ympäristö että kuluttajan kukkaro.

Puijon Romun toimitilojen laajennus Ranta-Toivalassa alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Laajennuksen myötä piha alueella on enemmän tilaa liikkua ja työskennellä.

– Saamme muokattua pihan järjestelyjä vähän fiksummiksi. Isot autot mahtuvat paremmin liikkumaan. Käytännöllisyys paranee huomattavasti, kertoo Ernesti Moilanen. Isoja autolasteja lajittelupihalle tuovat lähinnä yritysasiakkaat. Romua tulee erityisesti purkutyömailta. Säännöllisen romuvirran muodostavat alueen konepajat, joista useimman pihassa on Puijon Romun vaihtolava.

Yksityisasiakkaiden pienemmät kuormat ohjataan käsittelyhallin puolelle. Tyypillinen esimerkki on keittiöremontissa syntynyt kupari- ja messinkiromu. Niistä Puijon Romu maksaa hyvän hinnan, Moilanen sanoo.

– Metalliromu on rahanarvoista tavaraa. Kupari on arvokkainta ja siitä maksetaan kilohinta. Osa asiakkaista yllättyy, miten hyvän summan perävaunullisesta voi saada.

Teollisuuden raaka-ainetuottaja

Moilanen ja muut Puijon Romun työntekijät luokittelevat metalliromun laadun mukaan ja leikkaavat sen sopivan kokoiseksi loppuasiakkaita varten. Yritys toimittaa metallia teollisuuden raaka-aineeksi ympäri Suomen, esimerkiksi valimoihin ja terästehtaille. Metallien kierrättämisellä on suora vaikutus kestävään kehitykseen.

– Kun tavara tulee meille, se on jätettä. Kun se lähtee meiltä, se on käyttökelpoista raaka-ainetta. Mitä enemmän metalleja saadaan kiertoon, sitä vähemmän ympäristö rasittuu kaivostoiminnasta. Ja totta kai siihen liittyy tietty siisteyskin. Jos romuja ei tuotaisi tänne, niin tuonnehan ne pihoihin ja metsiin jäisivät ruostumaan, Moilanen kuvailee.

Kiertotalous on tämän päivän trendi, mikä näkyy Puijon Romun toiminnassa. Konekantaa on uusittu ja yritys kasvusuunnassa. Satsauksia on tehty myös energiatehokkuuteen. Osan sähköstä tuottaa tänä kesänä käyttöön otettu uusi aurinkoenergiavoimala.

 

Puijon Romu

Ranta-Toivalantie 31, 70900 Toivala
Arkipäivisin 8 – 16
puh. 029 1933 670
info@puijonromu.fi
www.puijonromu.fi