Valikko Sulje

Taloyhtiöt energiatehokkuuden edelläkävijöinä

Useammassa As Oy Kuopion Kielokallion autotallissa on lähitulevaisuudessa sähköauton latauspiste, kertoo hallituksen puheenjohtaja Mika Sutinen. FRG Group Oy:n Sami Jukaraisen mukaan sähköjärjestelmän nykytilan kartoitus luo raamit hankkeen toteutusvaihtoehdoille ja kustannuksille.

Energiamarkkinoiden hinnannousulla on suorat vaikutukset taloyhtiöiden talouteen, kun kiinteistöjen ylläpitokustannukset käyvät yhä kalliimmiksi. Tämän lisäksi vaatimus ympäristövastuullisuuteen luo taloyhtiöille paineita löytää keinoja käyttää energiaa tehokkaasti.

Energiatehokkuudesta on tullut merkittävä kansainvälinen trendi, jota valtio tukee lakimuutoksin, verohelpotuksin ja lainoin Suomessakin. Asennemuutos on tapahtunut suhteellisen lyhyessä ajassa ja myös yhä useampi taloyhtiö haluaa profiloitua vastuulliseksi. Asiaan liittyy muitakin kuin taloudellisia hyötyjä, kertoo tehokkaan energiankäytön ratkaisuja tarjoavan FRG Group Oy:n toimitusjohtaja Sami Jukarainen.
– On kustannustehokasta ottaa energiatehokkuus huomioon kaikessa aina valaistuksesta lämmitykseen, mutta se myös vaikuttaa taloyhtiöstä muodostuvaan mielikuvaan. Energia-asioissa vastuulliseksi profiloituminen on imagokysymys ja merkityksellinen kiinteistön arvolle.

Lakimuutosten avulla lisää säästöjä aurinkosähköstä

Tehokkaan energiankäytön uusia valtakunnallisia kannustimia ovat aurinkosähkön kannattavuutta parantavat lakimuutokset. Aurinkosähkössä siirrytään vaihenetotuksesta tuntinetotukseen, jolloin kaikki yhden tunnin aikana tuotettu sähkö lasketaan talon omaan käyttöön. Lisäksi taloyhtiöiden asukkaiden on mahdollista perustaa oma energiayhteisönsä. Siten aurinkovoimalan tuotanto voidaan jatkossa kohdistaa kiinteistösähkön ohella asuntoihin. Tätä kutsutaan hyvityslaskentajärjestelmäksi ja se otetaan Kuopiossa käyttöön viimeistään vuoden 2023 alussa.
– Ylituotanto on tähän asti pitänyt myydä sähköyhtiölle, jotka ovat toki edelleen velvoitettuja ostamaan sitä nykyään jo ihan kelpo hintaan. Sähkön käyttäminen asunnoissa on kuitenkin vieläkin kannattavampaa ja lyhentää aurinkovoimalan takaisinmaksuaikaa, Jukarainen vertailee.

Kysyntää sähköautojen latausjärjestelmille

Muutoksesta kertoo myös sähkö- ja hybridiautojen yleistyminen. Yhdenvertaisuuden nimissä taloyhtiön pitää tarjota latausmahdollisuus muillekin kuin ensimmäisenä sähköauton hankkineelle. Siksi myös As Oy Kuopion Kielokalliossa latausjärjestelmän hankinta alkaa olla ajankohtainen, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mika Sutinen.
– Haluamme varautua, koska on selvää, että useampi asukas tulee hankkimaan sähköauton lähitulevaisuudessa. Investointipäätökseen vaikuttaa myös mahdollisuus saada julkista tukea. Nyt selvitämme, millainen latauskapasiteetti on meille mahdollinen ja millä kustannuksilla.
FRG Group toteuttaa taloyhtiöön sähköauton latausinfran kartoituksen, jolla selvitetään ja raportoidaan asiakkaalle sähköjärjestelmän nykytila. Toteutusvaihtoehtoja on asiakkaan toiveiden mukaan kustannustehokkaimmasta ratkaisusta aina ARA:n tuen piiriin kuuluvaan latausinfran kokonaisuudistukseen. ARA-tukea voi saada hankkeen hyväksytyistä kustannuksista enintään 35 prosenttia.
– Latausjärjestelmä voi varsinkin vanhemmissa taloissa vaatia infran uudistamista. Asukkaiden kannalta tärkeintä on saada yhteisesti jaettava kustannus maltillisena myös niille, jotka eivät sähköautoa omista. Älyteknologiaa hyödyntämällä voidaan käyttökustannuksia entisestään suitsia esimerkiksi laskutuksen automatisoinnilla, Jukarainen sanoo.

FRG Group mukautuu asiakkaidensa tarpeisiin

FRG Group on viime vuodet satsannut tuotekehitykseen, minkä ansiosta se pystyy toteuttamaan projektin kuin projektin alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella. Nykyään yritys tarjoaa energiankäytön tehostamisen palveluitaan myös joustavasti rahoituksella.
– Projektit viemme maaliin nopeasti ja tehokkaasti, koska suunnitelmat ovat valmiit jo tarjousvaiheessa. Etsimme aina kustannusten kannalta järkevimmän ratkaisun. Siksi läpimenoajat ovat lyhyitä, mutta työn jälki poikkeuksetta laadukasta, Sami Jukarainen lupaa.


Sähköverkon analysaattorista saadaan taloyhtiön sähköverkon käyttöprofiili, kertoo FRG Groupin Silvio Malmqvist.

FRG Group Oy

Tehdaskatu 22, 70620 Kuopio
puh. 040 139 5011
info@frg.fi
www.frg.fi