Valikko Sulje

Aurinkosähköllä selvää säästöä

Rakennusliike Kuoman Hannu Toivanen ja SuomiSolarin Jarmo Tiainen nauttivat aurinkoisesta pakkaspäivästä aurinkopaneelien seurassa.

Aurinkosähköä tuottavat paneelit ovat yhä yleisempi näky myös kuopiolaisilla katoilla. Nyt aurinkosähkö on entistä kannattavampi valinta myös yrityksille ja taloyhtiöille. Tuntinetotus ja hyvityslaskenta mahdollistavat entistä isommat voimalat ja kustannustehokkaan tavan tuottaa sähköä omaan käyttöön.

Rakennusliike Kuoman pääkonttori toimii osoitteessa Itkonniemenkatu 11. Useita liiketiloja sisältävä 2400 neliömetrin kiinteistö saa sähkönsä katolla sijaitsevien aurinkopaneelien kautta.
– Aurinkosähkö on ekologinen, tulevaisuuden tapa tuottaa energiaa. Katolla on 64 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä meille ja sitä riittää myös myyntiin. Viime kesän sähkölaskumme puolittui. Voimalan toiminnasta ja sen tuottamasta sähköstä ollaan ajan tasalla 24/7 ja se on toiminut ongelmitta. Ylimääräistä huoltoa tai päivystämistä järjestelmä ei vaadi, kirkkaalla auringonpaisteella sähköä latautuu täydellä teholla ja myös pilvisenä päivänä mittari raksuttaa todella hyvin, toimitusjohtaja Hannu Toivanen kommentoi.

Uusi asetus parantaa kannattavuutta

Valtioneuvoston tuore asetusmuutos on parantanut aurinkosähkön kannattavuutta. Tuntinetotus kasvattaa aurinkosähköstä saatavia säästöjä myös niillä, jotka jo käyttävät aurinkosähköä ja hyvityslaskennan ansiosta taloyhtiöiden aurinkopaneelien sähkö saadaan myös talon asukkaiden omaan käyttöön. Aurinkosähköjärjestelmistä voi siis nyt tehdä aiempaa suurempia ja kannattavampia. SuomiSolar Oy:n Jarmo Tiainen kertoo viimeistään 1.1.2023 voimaan tulevan asetuksen tuomista eduista.
– Kaikki yhden tunnin aikana tuotettu sähkö lasketaan talon omaan käyttöön. Aurinkosähköstä saatavat säästöt kasvavat, koska aiemmin samalle tunnille tai jopa samalle hetkelle saattoi tulla niin sähkön ostoa kuin myyntiäkin. Näin kävi, jos paneeleiden tuotanto ja kodin laitteiden kulutus menivät eri tahtiin eri vaiheissa. Aurinkosähkö on arvokkaampaa itse käytettynä kuin sähköverkkoon myytynä. Itsetuotetulla aurinkosähköllä säästää sähköenergian hinnan lisäksi siirtomaksuissa ja veroissa. Myynnissä saa tuloja vain sähköenergiasta, Tiainen kertoo.

Säästösähköä taloyhtiöille

Jatkossa myös taloyhtiöiden asukkaat voivat käyttää helpommin aurinkopaneelien sähköä. Aiemmin sähkö saatiin vain taloyhtiön yhteiseen kulutukseen, kuten piha-alueiden valaistukseen. Aurinkosähköjärjestelmät jäivät pieniksi ja kokoonsa nähden kalliiksi. Nyt aurinkosähkö on entistä kannattavampi valinta.
Niiralan Kulma Oy panostaa yhä useammassa kohteessa aurinkosähköön. Rakennuttaja Jari Koivisto perustelee valintoja selkeästi.
– Aurinkoenergia on otettu käyttöön jo kahdessa valmiissa kohteessa Kasarmikadulla ja Hatsalankadulla ja kahteen rakenteilla olevaan kohteeseen, palvelukotiin Petosella ja asuinkerrostaloon Päivärannassa, on tulossa voimala. Aurinkopaneelien määrä lasketaan kunkin talon tarpeiden mukaan ja niistä saatava energiaetu näkyy myös asukkaiden asumiskustannuksissa. Tähänastiset kokemukset ovat olleet todella positiivisia ja jatkossakin tulemme käyttämään aurinkoenergiaa tuottamaan sähköä tarpeisiimme, Koivisto linjaa.

Niiralan Kulman kiinteistö osoitteessa Hatsalankatu 37 sai katolleen aurinkopaneelit.

SuomiSolar Oy

Kotkatlahdentie 10
70870 Hiltulanlahti
puh. 044 722 4300
myynti@suomisolar.fi
www.suomisolar.fi