Valikko Sulje

Ihmisiän kestäviä kattoja Valkeisenlammella

Valkeisenlammen alueella on viime vuosina korjattu vanhaa ja rakennettu kokonaan uutta. Useassa kulttuurimaisemallisesti merkittävän alueen rakennuksessa kiiltelee uutuuttaan Peltikii Palvelun toteuttama katto.

Peltiseppien ammattitaito ja osaaminen on päässyt kohteissa oikeuksiinsa. Entisen lääninsairaalan rakennus oli ainutlaatuinen ja haastava kohde, jonka katossa riitti kulmia, mutkia ja vinkkeleitä.
Työmaasta vastannut työnjohtaja Samu Koivistoinen Lujatalolta on tyytyväinen yhteistyöhön ja lopputulokseen.
– Tämä oli äärimmäisen haastava historiallinen kohde. Vuonna 1910 rakennetussa rakennuksessa on peltikattoneliöitä yhteensä 1400 ja toteutus tapahtui käytännössä kokonaan käsityönä. Kattotyöt alkoivat maaliskuussa 2021 ja ne saatiin aikataulussa loppuun noin neljässä kuukaudessa.
Peltikiin peltisepät Mikael Karppinen ja Artur Poplavskii kertovat, että työ oli paitsi teknisesti myös fyysisesti haasteellinen, sillä lääninsairaalan katto on hyvin jyrkkä. Työt kuitenkin sujuivat hyvin ja lopputuloksesta tuli onnistunut.
– Kuten yleensäkin, konesaumakaton tekeminen on hyvin pitkälti käsityötä, eikä tällaiseen vanhaan kohteeseen löydy ohjekirjaa, kuinka katto toteutetaan. Johtoajatuksena oli, että toteutus tehdään vanhan mukaisesti. Vanhoista valokuvista saatiin vinkkiä.
Vuosien kokemus ja ammattitaito nousee siis tärkeään rooliin niin työtä suunniteltaessa, urakkaa arvioidessa kuin sitä toteuttaessakin.
Tilaajan edustajana Koivistoinen arvostaa paitsi onnistunutta lopputulosta myös avointa ja rehellistä kanssakäymistä projektin aikana.
– Usein tällaisissa projekteissa tulee vastaan yllätyksiä, mutta on tärkeää, että haasteet tuodaan esille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta ne saadaan ratkaistua. Peltikii Palvelun kanssa yhteistyö onkin sujunutta mutkattomasti ja ongelmitta.

Peltisepän työ vaatii huimapäisyyttä, fyysistä kuntoa ja kädentaitoa. Artur Poplavskii (vas.) ja Mikael Karppinen tekivät alkukesästä pellityksiä komeissa maisemissa Niiralan koulun katolla.

Uudiskohteessa tärkeintä oikea-aikaisuus

Toinen jo valmistunut katto samassa ympäristössä on aivan teatteritalon viereen noussut Kuopion Teatteriaukion rakennus.
– Tämä oli hyvin erilainen kohde. Jos vanhassa rakennuksessa korostuu peltisepän taito, käsityö ja fyysinen rankkuus, uudiskohteessa haasteet eivät ole niinkään teknisiä. Onnistumisen kannalta tärkeintä on aikataulutus ja yhteensovittaminen muun rakentamisen ja toisten toimijoiden kanssa. Kattoa rakennetaan yhtä aikaa muun rakennustyön etenemisen kanssa, Peltikii Palvelun toimitusjohtaja Markus Kauhanen kertoo.
Yrityksellä onkin rutkasti kokemusta monenlaisista projekteista. Olipa kyse kokonaan uudesta rakennuksesta tai perinteisestä ja historiallisesta kohteesta, työt ja tekeminen sovitetaan kulloisenkin tarpeen mukaan.
Laadusta välittäminen näkyy. Kauhanen kiittää tilaajia luottamuksesta valita yritys kumppaniksi tärkeisiin kattohankkeisiin. Hinta ei ole ainoa valintaperuste.
– Olemme saaneet kiitosta siitä, että meillä aito välittäminen työn lopputuloksesta näkyy. Viljelemme ehdotuksia hyvin ja järkevästi tekemisestä, niin että saavutetaan parempi lopputulos, mutta tehokkaasti. Ensimmäisten yhteisten projektien jälkeen tilaajat ovatkin huomanneet, millä asenteella tulemme töihin. Parasta laatua, mutta tehokkaasti tehden.

Peltisepän unelmat

Parhaillaan samalla aukealla on käynnissä toinen mielenkiintoinen kohde, Niiralan koulun katto. Peltikii toteuttaa tiilikaton pellitysosuudet.
Kyseessä on jälleen historiallisesti ja arkkitehtuuriltaan uniikki kohde, jossa riittää korkeutta, jyrkkyyttä ja ammattimiehille myös teknistä haastetta. Työt tehdään hyvin, sillä peltien on tarkoitus kestää katossa ihmisiän ja vähän ylikin.
– Hyvin hoidettuna peltikatto kestää 100 vuotta. Sama tekijä ei pääse kahta kertaa toteuttamaan samaa kattoa, Karppinen miettii.
Oma kädenjälki säilyy näkyvissä kauan. Vanhoissa kohteissa peltisepät pääsevätkin toteuttamaan ammatillisia unelmia.
– Monta kertaa ohi ajaessa olen miettinyt, että tuota kattoa haluaisin päästä tekemään. Ja nyt täällä ollaan, Poplavskii kertoo tyytyväisenä katonharjalle kiivetessään.

Peltikii Palvelu on tehnyt viime aikoina Valkeisenlammen läheisyyteen kattoja niin uudis- kuin saneerauskohteisiin. Komea saumattu peltikatto näkyy maisemassa pitkään.

Ammattitaidolla ja kokemuksella haastavatkin kohteet saadaan toteutettua onnistuneesti, Markus Kauhanen kertoo entisen lääninsairaalan edustalla.

Aitokatto by
PeltiKii Palvelu

puh. 044 546 0256
www.peltikii.fi