Valikko Sulje

Infrarakentamisen erikoismies

 Osa Pauli Lyytisen ja Patasi Oy:n käyttämästä kalustosta: työntövarsikela, kaivotarrain, kaapelitutka ja GPS-mittalaite.

Pauli Lyytinen on viime vuosina tullut tutuksi kuopiolaisen infrarakentamisen lukuisilla työmailla. Vankka kokemus projektinjohtovastuusta ja sen haasteista ovat kehittäneet erikoisosaamista, jonka tuloksena vaativienkin hankkeiden aikatauluista, työn laadusta ja turvallisuudesta on voitu pitää kiinni.

Infrarakentaminen ja -saneeraus ovat Pauli Lyytisen yrityksen Patasi Oy:n erikoisosaamisalueita. Yrityksen palveluita ovat myös asuntorakentaminen ja kiinteistönhuolto.

– Kiinteistöjen rakentamisen lisäksi tarvitaan vesilaitokselta vesijohto ja viemärit, sähkölaitokselta sähkökaapeli, tiedonsiirto sekä lämmönjako. Näkyvillä olevien rakennusten ja teiden lisäksi on maan pinnan ja katujen alla linjastoja ja verkostoja arvaamattoman paljon. Mitä laajempi kokonaisuus, sitä tarkempi on infraa rakennettaessa suunnittelun ja aikataulutuksen oltava, Lyytinen kertoo.

Vaativia projekteja

Pauli Lyytinen tarvitsee työssään projektinhallinnan taitoa ja kykyä keskittyä vaativankin projektin läpivientiin. Isossa hankkeessa saattaa mukana olla jopa sata eri aliurakoitsijaa, joiden työpanos on soviteltava sujuvaksi kokonaisuudeksi.

Tulliportinkadun ja Maaherrankadun vilkkaasti liikennöidyn ja mäkisen risteyksen liikennevalojen uusiminen Kuopiossa viime syksynä on hyvä esimerkki myös sijaintinsa puolesta vaativasta työkohteesta. Risteyksessä liikkuu paljon kevyttä liikennettä joukossaan runsaasti senioreita, mutta risteys on myös julkisen liikenteen kannalta keskeinen.

– Lähellä on kirjasto, apteekki, ravintola ja terveyskeskus sekä yhdellä kulmalla rakennustyömaa. Työmaalla oli monta kriittistä elementtiä, joista yhtenä tiukka aikataulu. Vilkas risteys ei voi olla pitkään työn alla. Toisella tavalla haasteellinen projekti urallani oli Jyväskylässä kokonaisen katuosuuden infrarakentaminen päästä päähän, Lyytinen kertoo.

Turvallisuus edellä

Töiden pitää edetä oikeassa järjestyksessä ja sovitussa aikataulussa. Turvallisuutta ei voi miltään osin laiminlyödä niin työmaalla kuin ympäristössäkään.

– Kulkureitit on opastettava ja eristettävä huolella, ja muistettava myös päivittää järjestelyt projektin etenemisen mukaisesti. Turvallisuus työmailla on aina ollut minulle todella tärkeä asia, ja sitä olen alleviivannut myös yritykseni muille työntekijöille.

Projektinjohtajana Pauli myöntää myös heikkoutensa, tosin savolaisittain pilke silmäkulmassa.

– Jos silmääni osuu työmaalla jokin pelkästään tekemistä vailla oleva fyysinen suorite, olen herkkä tarttumaan laitteeseen ja pistämään kohdan kuntoon. Kun yritys on kasvanut ja tiimissä on muitakin osaajia, olen oppinut myös delegoimaan. Projektinjohtajan tehtävä on saada loppuun rakennusprojekti, ei itseään, Pauli Lyytinen linjaa lopuksi.

 

Patasi Oy

Patasi Oy
Pauli Lyytinen, yrittäjä
puh. 040 864 1242
pale@patasi.fi
patasi.fi