Valikko Sulje

Katollekin pipo päähän talveksi

Myös uudempien talojen vesikatteen uusimisen yhteydessä on viisasta lisätä eristettä ja parantaa tuuletusta. Tämän 1990-luvun lopulla valmistuneen laajarunkoisen omakotitalon yläpohja lisäeristettiin. Vesikatteeksi ainoa vaihtoehto näin pitkällä kattolappeella oli konesaumakatto.

Jos kattoremontti on ajankohtainen, kannattaa energiatehokkuuteen kiinnittää erityistä huomiota. Katon lisäeristys lämpöä kunnolla pitäväksi maksaa itsensä takaisin nopeasti, kun energiasta on pulaa.

Rakennusfysiikan perusteisiin kuuluu, että rakennuksessa lämpöä haihtuu eniten katon kautta. Ammattikielessä puhutaan u-arvosta eli lämmönläpäisykertoimesta, mutta maallikkokin ymmärtää, että katon pitää olla rakennettu ja eristetty niin, että se pitää lämmön sisällä.

Rintamamiestalo on tyypillinen esimerkki rakennuksesta, jossa energiatehokkuus saattaa toteutua heikosti. Niiden kattorakenteet ovat usein huonosti tuuletettuja ja toisaalta myös huonosti eristettyjä.

– Katolta vaaditaan kolmea asiaa: sen pitää pitää vesi ulkona, pitää lämpö sisällä ja välitilan pitää pysyä tuuletettuna. Kattopellin alla pitäisi olla riittävän suuri vapaa tila. Silloin katto tuulettuu avonaisen räystään ja katonharjan kautta, ja ilma ikään kuin huuhtelee tilan kuivaksi, sanoo PeltiKii Palvelun Markus Kauhanen.

Kunnolla eristetty ja tuuletettu katto on selvää säästöä

Rakennuksen lämmitystehokkuutta voi parantaa monella tavalla, mutta kattoon investoimalla saa suurimmat säästöt, Kauhanen kertoo.

– Energia on nyt sen verran kallista, että katon lämmöneristys maksaa itsensä takaisin paljon nopeammin kuin pari vuotta sitten.

Maailmantilanteen ailahtelujen aiheuttama hintojennousu näkyy kattoremontinkin hinnassa, mutta ei yleistä inflaation tasoa enempää. Vähän ristiriitaisestikin remontin teettäminen maksaa nyt enemmän, mutta toisaalta siitä saa aikaisempaa huomattavasti suuremmat säästöt. Kattoremontin yhteydessä tehtynä täydellinen energiaparannus maksaa esimerkiksi noin kymmenesosan kokonaiskustannuksista.

– Kouriintuntuva esimerkki lämpöremontin vaikutuksesta saatiin viime talvena, kun asiakkaamme ilahtuneena ihmetteli sisälämpötilan nousseen kokonaista kolme astetta katon uudistamisen yhteydessä! Katon kunnollinen eristäminen sai sen aikaan, sillä lämmitysjärjestelmän säädöt olivat ennallaan. Lämmitystehoja jouduttiin selvästi pienentämään. Siitä voi jo laskea säästöä ihan kunnon summan.

Kerrostaloistakin saisi helposti energiatehokkaampia

Omakotitaloissa energiatehokkuuden parantaminen käy helposti kattoremontin yhteydessä, mutta kerrostalojen kohdalla tilanne on hieman toinen. Vanhoissa kerrostaloissa eristävänä kerroksena on yleensä ullakon lattia, jolloin itse ullakkotila on kylmä, talvella selvästi pakkasen puolella.

– Jokainen kohde on tietenkin oma tapauksensa, mutta usein jo pelkällä ullakon seinien ja katon tuulensuojalevytyksellä ullakosta saisi puolilämpimän eikä kaikki lämpö enää karkaisi taivaalle. Olemmekin hieman ihmetelleet, että ullakon eristyksiä ei juuri koskaan suunnitella kerrostalojen kattoremonttien yhteydessä tehtäväksi. Huokealla kustannuksella parantuisi sekä energiatehokkuus että ullakkotilojen käytettävyys, Kauhanen kuvailee.

Rintamamiestalon kattorakenteen lämpöremontissa käytetään lämmöneristeenä, tuulensuojana ja aluskatteena yhtä aikaa toimivaa puukuitulevyä. Levyn päälle tulee avoin tuuletusväli. Rakenteella saavutetaan erinomainen eristys ja tuuletus ja säilytetään kaunis alkuperäinen hoikka ulkonäkö.

Täyden palvelun peltisepänliike

PeltiKii Palvelu suunnittelee ja toteuttaa aidon konesaumakaton lisäksi kaikki tarvittavat eristys- ja tuuletusrakenteet avaimet käteen -palveluna.

– Lähtökohtanamme on katsoa kohdetta kokonaisuutena ja tarjota siihen räätälöity ratkaisu. Katontekijän ammattitaito on mielestäni sitä, että osaa ajatella luovasti ja siten löytää parhaan ratkaisun kulloiseenkin kohteeseen, eikä tehdä aina vaan samalla kaavalla.

Suomessa rakentaminen yleensäkin keskittyy kesään, joten kattoremontin teettäminen voi olla jopa halvempaa talvella.

– Omakotitaloasujan näkökulmasta ajateltuna vuodenajalla ei ole kattoremontille merkitystä, vaan sen voi yhtä hyvin tehdä talvellakin. Kysyminen ei maksa mitään. Käymme mielellämme paikan päällä arvioimassa katon ja kerromme mitä sille kannattaisi tehdä, Markus Kauhanen lupaa.

PeltiKii Palvelu

Vanha vaneritehdas
Itkonniemenkatu 29a, 70500 Kuopio
puh. 050 339 6105
palvelu@peltikii.fi
www.peltikii.fi