Valikko Sulje

Kerrostalot tuovat Jynkkään uutta eloa

Vehreässä Jynkässä luonto on lähellä. Pohjola Rakennuksen hankejohtaja Risto Pennanen (vas.) odottaa innolla, että Jynkkä saa pitkästä aikaa uusia kerrostaloja. Jynkässä 49 vuotta asuneen Hemmo Yli-Pietilän mukaan kaupunginosaan mahtuu uudisrakentamista, sillä se lisää alueen elinvoimaa.

Kuopion eteläisissä kaupunginosissa puhaltavat suotuisat tuulet kuin Kallavedellä kesäpäivänä konsanaan. Edes Jynkkä ei ole synkkä, vaan vehreä ja elinvoimaa jälleen uhkuva asuinalue, johon on rakenteilla uutta asuntokantaa.

Pohjola Rakennus Oy Suomi on rakentamassa Jynkkään kolmen kerrostalon kokonaisuutta. Jynkänlahden koulun ja Kallaveden kirkon kupeeseen Rauhalahdentien ja Varsanpolun risteykseen nousee parin vuoden aikana yli 80 asuntoa.
– Alueelle ei ole rakennettu kerrostaloja 30 vuoteen, joten nyt on aika uusille. Talot tulevat hyvälle tontille ja näkyvälle paikalle. Ne lisäävät Jynkän elinvoimaisuutta, toteaa Pohjola Rakennuksen Kuopion hankejohtaja Risto Pennanen.
Pohjola Rakennus aloittaa asuntojen ennakkomarkkinoinnin kesällä.
Asunnot ovat kooltaan 29 – 79,5 neliötä. Tarvittaessa asunnot voidaan räätälöidä myös halutun kokoisiksi.
Pennasen mukaan uusien kerrostalojen osalta varsinainen rakentaminen alkaa elokuussa ja 5 – 6-kerroksiset talot valmistuvat kahden vuoden aikana.
Talot rakennetaan Kuopion kaupungin vuokratontille. Asuntojen hintataso on huomattavasti edullisempi kuin keskustassa.
– Nyt on oiva paikka esimerkiksi iäkkäämpien muuttaa omakoti- ja pientaloista kerrostaloon, jossa on hissi ja esteetön kulku. Samalla omakotitaloja vapautuisi alueella lapsiperheille.

Vehreä alue ja palvelut kunnossa

Pientalovaltainen Jynkkä on vehreä kaupunginosa hyvien kulkuyhteyksien päässä Kuopion keskustassa. Viime vuosina alueen palvelut ovat nousseet jo mainiolle tasolle, joten ei ihme, että rakennusliikkeen ja monien kaupunkilaisten katseet ovat kääntyneet sinne.
Jynkkään on jo tullut uusi koulu ja S-market. Lähistöllä sijaitsee myös päiväkoti, pienvenesatama ja Lippumäen liikunta-alue.
– Täällä on nyt kaikki palvelut lähellä ja kävelymatkan päässä. Tämä meidän hanke piristää omalta osaltaan Jynkkää, Pennanen ruotii.
Pohjola Rakennuksella on muutoinkin hyvä meno päällä. Jynkän ohella uusia rakennuskohteita on keskustassa ja ympäri Kuopiota Puijonlaaksosta Saaristokaupunkiin. Rakennusliike onkin tällä hetkellä yksi kaupungin suurimpia asuntorakentajia.

Täällä on hyvä asua

Jynkkä on hyvä ja mainettaan parempi asuinalue. Ainakin, jos kysyy asiaa 49 vuotta Petosenkadulla asuneelta Hemmo Yli-Pietilältä.
Nyt jo eläkkeellä oleva Yli-Pietilä muutti Jynkkään vuonna 1972. Kerrostalossa siihen asti asunut lapsiperhe tarvitsi lisää tilaa ja muutti Jynkästä löytyneeseen uuteen kotiin.
Yli-Pietilä on nähnyt alueen kasvun, asuntomessujen tulon sekä palvelujen jatkuvan kohentumisen.
– Hyvin on viihdytty täällä. Lähikauppaan on 600 metriä, seuraavaan 900 metriä, Matkus on lähellä, samoin ABC kauppoineen, koulu, Alko ja apteekki. Kuopion torille ajaa vartissa, kehuu Yli-Pietilä.
Kun liikenneyhteydet ovat kunnossa, luontoja liikuntapaikat lähellä, niin muualle ei ole tarvinnut katsella.
– Kuka sitä kotoaan muuttaa. Tässä asun niin kauan kun terveys kestää.
Yli-Pietilä pitää Jynkän kannalta mainiona, että uudisrakentamista on ja lisää tulee.
– Se lisää alueen elinvoimaa, palvelut pysyvät ja ehkä paranevatkin. Kehitys menee eteenpäin. Kyllä tänne uusia ihmisiä, lapsiperheitä ja nuoria, sopii.

Pohjola Rakennus Oy Suomi
Puijonkatu 14 B 3.krs
70110 Kuopio
Hankejohtaja Risto Pennanen
puh. 044 421 0360
risto.pennanen@pohjolarakennus.fi
kodit.kuopio@pohjolarakennus.fi
puh. 020 7759 670
www.pohjolarakennus.fi