Valikko Sulje

Koti löytyi Siilinjärveltä

Ruotsista Suomeen palannut Tiusasen perhe on kotiutunut Siilinjärvelle erinomaisesti.

Tiusasen perhe teki viime vuoden lopulla ison elämämuutoksen palatessaan kahdeksan Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen Suomeen. Nyt elämä on asettunut uusiin uomiinsa Siilinjärven Harjamäessä, jossa palvelut ovat lähellä sekä lapsilla tilaa ja kavereita leikkiä.

Muutto Ruotsiin oli Anu ja Timo Tiusaselle yhteinen uusi seikkailu ja sitä on ollut myös paluu Suomeen. Tukholmassa vierähti viisi vuotta ja kolme vuotta Skellefteåssa. Kun perheen esikoinen Cecilia alkoi lähestyä eskari-ikää, tuli aika tehdä päätöksiä sen suhteen, missä lapset käyvät kouluunsa.
– Päätimme palata Suomeen. Palaset alkoivat loksahdella nopeasti paikoilleen, kun sain vinkin itselleni sopivasta työpaikasta Kysillä ja Timonkin työkuviot ratkesivat. Vaikka meillä kummallakin on juuria Savossa, Kuopion seudulla emme ole asuneet aiemmin, joten tämä oli meille kaikille yhteinen uusi alku, Anu Tiusanen kertoo.
Mielessä välkehti myös muutto maaseudulle, mutta lopulta sopiva kompromissi löytyi Siilinjärveltä. Harjamäen idyllisellä alueella ollaan suurimmasta melskeestä syrjässä, mutta palvelut löytyvät läheltä.
– Vieressä on kaikki mitä tarvitaan: neuvola, päiväkoti, eskari ja koulu. Siilinjärven keskusta ei ole kaukana ja julkinen liikenne toimii. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä.

Yhteisöllistä lapsiperheen arkea

Cecilia aloitti tänä syksynä eskarissa ja 2-vuotias Sebastian päiväkodissa. Sisarusten ryhmät olivat alkuvaiheessa turvallisesti lähellä toisiaan, joten he näkivät päivän mittaan toisiaan. Tiusaset arvostavat sitä, kuinka hyvin heidän tarpeensa on otettu huomioon.
– Tässä on tullut lapsille monta isoa elämänmuutosta kerralla, joten toiveemme on ollut, että jatkossa muutoksia ei tulisi kovin paljoa. Tämä on otettu hyvin huomioon.
Muutenkin perhe pitää tärkeänä avointa kommunikaatiota päiväkodin ja kodin välillä. Tällöin kaikki tietävät missä mennään. Verrattuna ruotsalaiseen järjestelmään Tiusaset katsovatkin vaa’an kääntyvän Suomen eduksi.
– Suomessa perusteet ovat korkealla tasolla aina henkilökunnan koulutuksesta lähtien. Täällä päiväkodeissa ja kouluissa on todella ammattitaitoinen henkilökunta ja se näkyy tietysti myös toiminnassa, Timo Tiusanen kertoo.
Yksi keskeinen asuinpaikan peruste oli myös yhteisöllisyys. Lapsilla on lähellä leikkikavereita. Naapurustosta löytyy samassa elämäntilanteessa olevia perheitä ja Cecilia tekeekin heti haastattelun jälkeen lähtöä kaverin luokse.
– Olemme olleet iloisen yllättyneitä monipuolisista harrastusmahdollisuuksista niin aikuisille kuin lapsille. Lähellä on Pata-Kukkulan alueen hienot juoksu- ja hiihtomahdollisuudet. Siilinjärveltä löytyy lisää tekemistä, eikä matka Kuopioonkaan ole mahdoton, sitten kun lapset kasvavat ja haluavat lisää harrastuksia. Kaiken kaikkiaan olemme saaneet Siilinjärveltä juuri sen, mitä lähdimme hakemaan, Timo lisää.

Siilinjärven kunta
www.siilinjarvi.fi