Valikko Sulje

Modernia ja perinteistä hirrestä

Vesa Metsänheimo tyytyväisenä työmaalla Rönössä. Laaja kokonaisuus on loppusuoralla.

Hirsitalo on suomalaisen asumisen todellinen klassikko. Tänä päivänä perinteinen hirsirakennus kiinnostaa yhä useampia, ja vanhat työtavat ovat päivittyneet modernin ajan vaatimusten mukaisiksi. Kaiken ydin on kuitenkin yhä käsityö ja aito, kotimainen luonnonmateriaali.

Kuopiolainen Puutyö Metsänheimo on hirsirakentamisen kokenut ammattilainen. Yritys suunnittelee, rakentaa ja remontoi hirsirakennuksia huviloista omakotitaloihin. Yksi yrityksen kohteista on Rönössä sijaitseva kaksikerroksinen uudisrakennus ja sen tilava, monikäyttöinen rantasauna. Vesa Metsänheimo kertoo Rönön kohteen vaiheista.
– Asiakas osti tontin muutama vuosi sitten ja purki paikalla olleen purkukuntoisen talon. Helsingistä Kuopioon muuttoa suunnitellut pariskunta katseli alun perin taloa Hiltulanlahdesta, huomasi siellä kiinnostavan hirsitalon ja ajoi rohkeasti sen pihaan. He kysyivät talon isännältä mistä noin hienon talon voisi saada ja saivat vastauksen: ”Minä teen sen teille!”. Talo oli nimittäin minun taloni ja näin projekti käynnistyi. Talon ja saunarakennuksen lisäksi projektiin ovat kuuluneet myös pihatyöt, eli kokonaisuus syntyy saman firman toimittamana, Metsänheimo kertoo.

Aihkitalo tehdään vanhasta puusta

Puutyö Metsänheimo edustaa Kuopion alueella Vaaran Aihkitaloja. Massiivisessa perinnehirressä yhdistyvät perinnerakentamisen ja teollisen hirsirakentamisen parhaat ominaisuudet: vahva perinteitä arvostava käsityöosaaminen sekä koneellisen työstön laatu ja tarkkuus. Aihkitaloilla on panostettu massiivihirren kuivaustekniikkaan. Näin yhdestä puusta tehty massiivinen perinnehirsi saadaan teknisiltä ominaisuuksiltaan parhaimmilleen.
– Raaka-aineena toimii järeä mäntytukki, jota käytettiin jo vuosisatoja sitten erityisesti arvokkaimpien kohteiden rakentamisessa. Huolella valitut massiiviset perinnehirret ovat laadultaan ja näyttävyydeltään Suomen parhaita. Ne ovat säitä ja sukupolvia kestäviä ja soveltuvat yhtä hyvin perinteisen hirsitalon kuin myös modernin omakotitalon rakentamiseen.

Hirsitalossa on terve sisäilma

Metsänheimo muistuttaa myös sisäilmaongelmista kärsineiden valitsevan mielellään hirsitalon.
– Lämpöä ja kosteutta tasapainottava hengittävä seinärakenne takaa sen, että kodin sisäilman suhteellinen kosteus on lähes aina sisäilman laadun kannalta paras mahdollinen. Poikkeamat sisäilman laadussa lisäävät huomattavasti sisäilman pölyä, viruksia ja bakteereja. Monille sisäilmaongelmista kärsineille ja niille altistuneille onkin aito massiivihirsitalo erittäin varteenotettava vaihtoehto.

Töitä tarjolla timpurille

Vesa Metsänheimo kertoo kiinnostuksen hirsirakentamiseen kasvavan koko ajan. Oman yrityksen tilauskanta ulottuu aina pitkälle vuoteen 2022 asti. Töitä siis riittää ja niille etsitään nyt lisää ammattitaitoisia tekijöitä.
– Vähintään yksi, mieluummin kaksi osaavaa timpuria on etsinnässä. Jos ammattimies on lisäksi kiinnostunut erityisesti hirsirakentamisesta, niin aina parempi. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä suoraan minuun, kerron mielelläni lisää työnkuvasta, Metsänheimo vinkkaa.

Hirsitalo on viihtyisä ja kestävä koti.

Puutyö Metsänheimo Oy

Sormulantie 29
70870 Hiltulanlahti
Vesa Metsänheimo 041 319 7005
vesa@puutyometsanheimo.fi
www.puutyometsanheimo.fi