Valikko Sulje

Oma koti ja oma rauha

Tutut ihmiset tekevät Lepolasta kodinomaisen paikan elää. Palveluista vastaa kokenut, ammattitaitoinen ja tuttu henkilökunta. Askareidensa ääreltä heistä ehti kuviin vain osa.

Palvelutalo Lepolassa elämä on omaehtoista. Seuraa ja juttukavereita löytyy aina, mutta jokaisella asukkaalla on silti oma yksityisyytensä.

Kuopion Puijonlaaksossa sijaitseva palvelutalo Lepola tarjoaa itsenäistä asumista ikäihmisille. Talosta saa kaikki hoito- ja hoivapalvelut siihen, että omassa kodissa voi asua niin pitkään kuin mahdollista. Hoitohenkilökunta on paikalla kellon ympäri.

– Lepolassa elämä on helpompaa. Ei tarvitse miettiä, ehtiikö kotihoitaja tänään käydä, kuka annostelee lääkkeet tai pesee pyykit. Kaikki on valmiina, sen kuin valitsee mitä palveluita tarvitsee, kertoo palvelutalon johtaja Marita Metsärinne.

Itse tuotettujen palveluiden lisäksi Lepolassa tarjotaan myös ulkopuolisten palveluja, nekin tietysti paikan päällä. Kuntoutustarpeista huolehtivan fysioterapeutin lisäksi asukkaat voivat käydä muun muassa kampaajalla tai jalkahoitajalla.

Sosiaalista hyvinvointia

Lepola on ympäristö, joka mahdollistaa ja kannustaa myös sosiaaliseen elämään. Asukkaat tuntevat toisensa ja osallistuvat yhdessä monenlaiseen viriketoimintaan.

– Meillä on loistavat ja viihtyisät tilat yhteiseen toimintaan. Ympäri taloa on monitoimitiloja esimerkiksi musisointiin tai vaikkapa itämaiseen tanssiin, Metsärinne kuvailee.

Yhteisöllisyys on Lepolassa aidosti omaehtoista. Jokaisen itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan. Asukas päättää itse mitä palveluita käyttää oman kuntonsa ja vointinsa mukaan.

– Me tarjoamme turvallisuutta asumiseen ja mahdollisuuden päästä toisten ihmisten pariin, jos koti tuntuu välillä yksinäiseltä.

Asukkaiden näköinen palvelutalo

Vuonna 1964 perustetun Lepolan taustalla on yleishyödyllinen Palvelutalo Lepola ry. Asuntoja Lepolassa on yhteensä 93 ja asukkaita noin 100. Tarjolla on myös ryhmäkotityyppisiä asuntoja enemmän hoivaa tarvitseville asukkaille. Lepola on Kuopion kaupungin palvelusetelituottaja. Lepolaan voi tulla asumaan vaikka ei palveluita tarvitsisikaan. Myös tilapäismajoitus esimerkiksi putkiremontin tieltä onnistuu. Marita Metsärinne sanoo, että palvelutalo kehittää toimintaansa asiakasta kuunnellen. Itsenäiseen asumiseen ja yksilölliseen hoivaan perustuva konsepti toimii, sillä asukkaat ovat tutkitustikin tyytyväisiä elämäänsä Lepolassa.

– Lepolassa ei tarvitse kuin elää, asua ja nauttia.

 

Palvelutalo Lepola Oy

Taivaanpankontie 2, 70200 Kuopio
Johtaja Marita Metsärinne
puh. 044 270 9200
marita.metsarinne@palvelutalolepola.fi
www.palvelutalolepola.fi