Valikko Sulje

Puhdasta energiaa omalta katolta

Jussi Airaksinen ja Jukka Korhonen (oik.) kertovat aurinkosähkön olevan tällä hetkellä erittäin kannattava investointi.

Teho-Posako tarjoaa ekologiset ratkaisut niin aurinkosähkön kuin lämmön tuottamiseen.

Yhä useampi tuottaa nykyään osan kotinsa käyttämästä energiasta aurinkosähköllä. Aurinkosähköjärjestelmien suosio on kasvanut tasaisesti samalla kun investoinnin takaisimaksuaika on lyhentynyt alle 10 vuoteen. Sähkön kallistuminen on entisestään kiihdyttänyt kauppaa, kertoo Jukka Korhonen Teho-Posakolta.

– Viime vuonna aurinkosähköjärjestelmien myynti suorastaan räjähti nousuun. Aurinkosähkö onkin paras vaihtoehto, kun haluaa huolettoman keinon pienentää kokonaissähkönkulutusta.

Oikealla mitoituksella paras tuotto

Järjestelmän suunnittelussa lähdetään liikkeelle paneelien sijoittamisesta. Suora etelä on paras suunta paneeleille. Jos pääty on etelään, voidaan järjestelmä toteuttaa kahdelle lappeelle itä-länsi-suunnassa. Asennettavien paneelien määrä riippuu siitä, paljonko järjestelmällä on tarkoitus tuottaa sähköä.

– Mitoitus lasketaan kiinteistön sähkönkulutuksen mukaan. Järkevän kokoinen järjestelmä on noin kolmannes kokonaissähkönkulutuksesta, eli 15000 kW:n vuosikulutuksella aurinkosähköjärjestelmä on noin 5 kWp.

Ekologisen energian ammattilaisina Teho- Posako toteuttaa myös aurinkosähköjärjestelmän kanssa yhteensopivat sähköautojen latausasemat. Latausasema säätää lataustehoa sen mukaan, miten paljon aurinkopaneelit tuottavat. Sähköliittymää ei siis tarvitsee erikseen suurentaa. Aurinkopaneelit ovat täysin huoltovapaat, säästöjä saa pitkällä aikavälillä, kiinteistön arvo nousee ja investoinnille saa verovapaan tuoton, Korhonen listaa etuja. Silloin kun aurinko paistaa ja tuottaa energiaa, ei tarvitse maksaa sähköstä eikä sähkönsiirrosta. Aurinkosähköllä ratkeaa monta asiaa. Tuottoa voi käyttää asunnon viilentämiseen kesällä, ja totta kai itse puhtaasti tuotettu sähkö lisää omavaraisuutta.

Kokonaisvaltainen energiaremontti?

Energiakriisi saa monen pohtimaan keinoja lämmitystehokkuuden parantamiseksi. Sähkö- tai öljylämmitteisessä talossa asuvan kannattaa harkita lämpöpumppua ja sen rinnalle aurinkosähköjärjestelmää. Maalämpö ei ole aina kannattavin ratkaisu, sillä sen perustamiskustannus on porauksineen kallis.

– Maalämpöpumpun hinnalla saa yleensä ilmavesilämpöpumpun ja aurinkopaneelit katolle. Sen parempaa energiaremonttia ei taloon voi tehdäkään, Jukka Korhonen kuvailee.

Perinteikäs toimija

Teho-Posako on paikallinen, vakavarainen toimija, jolla on vuosikymmenten kokemus. – Olemme turvallinen kumppani, sillä emme ole pelkkä markkinointiorganisaatio vaan oikea energiatalo. Ongelmatilanteessa tietää mistä meidät löytää ja avun saa varmasti, toimitusjohtaja Esko Airaksinen sanoo.

Teho-Posakon toiminnassa avainsana on vastuullisuus. Se tarkoittaa, että toimitus- ja palveluketju pelaa tehtaalta kuluttajalle asti ja toiminta perustuu faktoihin.

– Emme myy pakolla vaan sanomme suoraan, jos ei ole kannattavaa asentaa aurinkopaneeleita tai porauttaa maalämpökaivoa. Faktapohjalta mennään, ja aina asiakaslähtöisesti. Se on ammattilaisen tehtävä.

Teho-Posako on aurinkosähköjärjestelmiä maahantuovan Scanofficen partneri. Aurinkopaneelit ovat maailman johtavien valmistajien Canadian Solarin ja Hyundain laatutuotantoa, samaten kuin Sofar Solar-invertterit. Kattokiinnitysjärjestelmät ovat kotimaisen Nordic Sunin valmistamat.

Pekka Kaukosen aurinkosähköjärjestelmän asennus oli päivän homma.

Paneelit katolle nopealla aikataululla

Kuopiolainen Pekka Kaukonen teki Teho- Posakon kanssa kaupat aurinkosähköjärjestelmästä joulukuussa 2022.

– Syyksi ratkaisuun riitti, kun katsoi sähkölaskun lukemia. Aloin harkita aurinkopaneeleja heti syksyllä hintojen alettua nousta. Teho-Posakolta Kaukonen sai parhaan tarjouksen. Helmikuussa 2023 Kaukosen autotallin katolle asennettiin 20 paneelia. Yhteensä järjestelmä tuottaa 8,2 kW:n tehon.

– Kuulostelin eri toimijoita, ja kävi selväksi, että Teho-Posako tekee työnsä pitkällä ammattitaidolla. Kytkennät ja kaikki saa valmiiksi, itse ei tarvitse kuin seurata tuottolukemia. Järjestelmä toteutettiin myös nopealla aikataululla. Alun perin olin valmistautunut siihen, että paneelit olisi saatu katolle vasta pari-kolme kuukautta myöhemmin.

Loivalle peltikatolle on helppo asentaa. Kuva on toisesta Teho-Posakon toteuttamasta kohteesta.

 

Teho-Posako Oy

Tehdaskatu 37, 70620 Kuopio
puh. 017 369 6800
ma – pe 8 – 16.30
www.tehoposako.fi

Aurinkosähköjärjestelmät:
Jukka Korhonen
puh. 041 730 2093
jukka.korhonen@tehoposako.fi

Lämpöpumput:
Mikko Ruotsalainen
puh. 044 566 4800
mikko.ruotsalainen@tehoposako.fi