Valikko Sulje

Säästövinkit ja säädöt asumisen ammattilaisilta

Virkamiestalona tunnetun As.Oy Minna Canthinkatu 66:n lämmönjakelu on sekin jo säädetty asianmukaisesti talvikelien vaatimusten mukaiseksi, huoltopäällikkö Antti Heikkinen ja huoltomies Joonas Tissari toteavat.

Isännöinti, kiinteistönhuolto, remonttipalvelut ja LVIS-työt kuuluvat Kuopion Talokeskuksen palveluihin. Koulutetut asumisen ammattilaiset auttavat myös ajankohtaisessa energian säästössä.

Kuopion Talokeskuksen kiinteistönhoidon palveluihin kuuluu taloyhtiön lämmön, veden ja sähkön kulutuksen kuukausitasolla tapahtuva seuranta. Se paljastaa laitteiden ja järjestelmien mahdolliset vikatilanteet ja taloyhtiö välttyy ylimääräisiltä kuluilta.

Yksilölliset säädöt

Huoltopäällikkö Antti Heikkinen kertoo, että tiedottaminen on tärkeä osa palvelua. Tänä syksynä erityisesti energian säästäminen herättää kysymyksiä.

-Kaikki energiankulutuksen rajoittamiseen liittyvät toimenpiteet sovitaan aina taloyhtiökohtaisesti. Moni taloyhtiö on jo ryhtynyt toimiin esimerkiksi tiivistämällä saunavuorot ja mahdollisesti lopettamalla lenkkisaunat. Yleisten tilojen lämpötiloissakin on säästövaraa, autotalleissa enemmänkin, Heikkinen kertoo.

Termostaatit tutuiksi

Mitä taloyhtiöiden asukkaat voivat itse tehdä sähköpulan ja kustannusten nousun hillitsemiseksi? Helpoin säästökeino on lämpötilojen säätely.

– Oleskelutiloissa 20 – 21 astetta, makuuhuoneissa 18 – 20 astetta on useimmille sopiva. Jo yhden asteen lämpötilan lasku säästää noin viisi prosenttia energian kulutuksesta. Saunallisissa asunnoissa saunomiskertoja kannattaa harventaa, samoin kylpyhuoneen lattialämmitys on usein liian kuumalla. Koko ajan päällä olevat tietokoneet ja televisiot kuluttavat kuin huomaamatta. Turha vedenkulutus suihkussa, tiskatessa ja pyykkiä pestessä on energiasyöppö. Kannattaa pestä vain täysiä koneellisia ja suihkussa ei toimita viivytellä. Muista hyödyntää hukkalämpö, avaa saunan ovi tai uunin luukku käytön jälkeen ja hyödynnä ylimääräinen lämpö. Nämä helpoimpina esimerkkeinä. Me autamme mielellämme vaikka puhelimitse, mikäli esimerkiksi lämpöpatterien termostaattien käyttö mietityttää, Antti Heikkinen vinkkaa.

Kuopion Talokeskus Oy

Maaherrankatu 15-19
70100 Kuopio
puh. 017 288 2500
ma – pe 8-16
asiakaspalvelu@kuopiontalokeskus.fi
www.kuopiontalokeskus.fi