Valikko Sulje

Vanerista vaikka mitä

Meiltä vanerin saa mukaansa määrämittaisena, Jaakko ja Simo Räsänen lupaavat.

Vaneri on todella monikäyttöinen materiaali rakentamisesta teollisuuteen ja kodin remontteihin ja sisustukseen. Moneen käyttötarkoitukseen edullinen kakkoslaatu on järkevin valinta.

Eikala Oy on II-laadun vaneri- ja levytuotteisiin erikoistunut perheyritys, jonka ydinpalvelut ovat vanerin myynti ja leikkaus. Yrityksen varastot ja myyntipisteet löytyvät Siilinjärven Ranta-Toivalasta ja Tuusniemeltä. Vaneria myydään niin teollisuudelle, jälleenmyyjille, rakennuttajille, rakennusliikkeille kuin yksityisille remontoijille ja rakentajillekin eri puolille Suomea. Eikala Oy toimii yhteistyössä kotimaisten vaneritehtaiden kuten UPM:n, Koskisen Oy:n ja MetsäWoodin kanssa.

Vaneriosaamista jo kolmannessa polvessa

Perheyrityksessä tapahtui viime vuonna yrittäjäpolven vaihdos. Jaakko Räsänen otti vetovastuun yrityksen vuonna 1993 perustaneelta isoisältään Eino Räsäseltä. Eino Räsänen ja Jaakon veli Simo ovat kiinteästi mukana Eikala Oy:n operatiivisessa arjessa. Veljesten toisellakin ukilla oli yli neljänkymmenen vuoden työkokemus vaneritehtaalta. Veljekset ovat olleet yrityksen töissä pienestä pitäen ja vaneri on heille tuttu materiaali, joten perheyrityksessä vaneri on suorastaan ”verissä”.

Monikäyttöinen materiaali

Vaikka vaneri onkin Eikala Oy:n ydinasia, riittää toimialassa monipuolisuutta. Vaneri on moneen taipuva materiaali, jonka suosio on edelleen kasvussa.
– Meiltä löytyy vaikkapa rakentamisessa ja autokoriteollisuudessa paljon käytettävää säänkestävää filmivaneria, joka sopii kulutuksenkestoa ja ulkonäköä vaativiin kohteisiin. Havuvaneri on hyvä katevanerina kattojen ja lattioiden alusrakenteissa, sekä muottivanerina vähemmän vaativissa betonivaluissa. Havuvaneri käy pakkauksiin, työmaasuojaukseen sekä kantaviin rakenteisiin, aluslattia- ja seinälevyksi. Puusepänteollisuudessa ja rakentamisessa koivuvaneri on suosittua, Räsänen kertoo.

Kakkoslaadulla säästöä

Pinnoittamatonta koivuvaneria käytetään kohteissa, joissa levyltä vaaditaan suurta lujuutta, hyvää ulkonäköä tai useita käyttökertoja. Vaneri on myös edullinen materiaali, kun käyttötarkoituksen ja siihen sopivan vanerityypin ja -laadun miettii valmiiksi.
– Me myymme kakkoslaatua, jonka ero ykköslaatuun on usein tuskin havaittava pintavika tai minimaalinen poikkeama paksuudessa. Kakkoslaatua saa huomattavasti edullisemmin kuin ykköslaatua. Autamme mielellämme valitsemaan oikean vanerityypin asiakkaan tarpeisiin, Jaakko Räsänen kertoo.

Määrämittaisena mukaan

Vaneriostoksia tehnyt tietää, että kun kaupasta ostaa vanerilevyn, odottavat työmaalla sahauspuuhat, kun vaneri on saatava oikean kokoiseksi. Eikalalta vanerin saa mukaansa määrämittaisena. Kun tietää korkeuden ja leveyden, sahataan tarvittavat levyt haluttuun mittaan ja työt jatkuvat sujuvasti.
– Panostamme joustavaan asiakaspalveluun, olipa sitten kyseessä varastoltamme haettu yksittäiskappale tai kauemmas lähetettävä isompi erä. Vaikka olemmekin keskittyneet nimenomaan vaneriin eikä muita rakennustarpeita meiltä saa, on valikoimissamme sentään yksi lisätuotekin. Se onkin sitä hyödyllisempi, sillä meiltä saa myös suojapeitteet vanereidensa suojaksi, ja totta kai nekin halutun kokoisina, Simo Räsänen lupaa.

Vaneri on monipuolinen ja monikäyttöinen materiaali. Jaakko Räsänen tuntee eri laadut ja niiden käyttötarkoitukset hyvin, silti vanerin käyttökelpoisuus mitä erilaisimpiin tarkoituksiin yllättää ajoittain yhä.
Eikala Oy
Noutovarastot

Ranta-Toivalantie 28
70900 Toivala
puh: 050 564 6649
Sepäntie 9
71200 Tuusniemi
Puh: 050 384 4993
Jaakko Räsänen /myynti
puh. 050 3844 993
jaakko@eikala.fi
Simo Räsänen /myynti/toimisto
puh. 050 5646 649
simo@eikala.fi

www.eikala.fi