Valikko Sulje

Aktiivista elämää yhteisössä jossa naapurit ovat tuttuja

Aira ja Leena sanovat, että asuminen Nonna-yhteisötalossa on turvallista ja mielekästä. Koossa on hyvä porukka, jonka kanssa päivät kuluvat rattoisasti muun muassa kortinpeluun merkeissä.

Nonna-yhteisötalossa ikäihmisillä on vapaus olla ja asua omassa vuokrakodissa. Kaikki tarpeelliset palvelut saa saman katon alta. Yksin ei tarvitse olla.

Nonna Kallavesi sijaitsee nimikkojärvensä rannalla Maljalahden upeissa maisemissa. Tarjolla on yhteisöllistä mutta omannäköistä elämää omissa vuokrakodeissa kahdessa vastavalmistuneessa esteettömässä asuinrakennuksessa.

– Täällä jokaisella asukkaalla on oma tupa ja oma rauha, jota kukaan ei tule häiritsemään. Sitten kun avaa kodin oven, niin toisella puolella on taas elämää ja vilskettä, kuvailee Nonna Kallaveden johtaja Minna Okkonen.

Oikea-aikaiset ja tarpeenmukaiset palvelut

Nonna Kallavesi on hyväksytty Pohjois-Savon hyvinvointialueen tuki- ja kotipalvelutuottajaksi. Nonna-talossa on yksityisen terveydenhuollon luvat, joten kotisairaanhoito onnistuu sujuvasti.

Paikan päällä saa kaikki tarpeelliset kotisairaanhoidonpalvelut sekä ateriat, siivoukset ja vaatehuollot. Asukasmaksuun kuuluu fyysistä turvallisuutta lisääviä palveluita, kuten paloturvallisuus ja vartiointi.

Okkonen kertoo, että osa asukkaista muuttaa Nonna-taloon elämäntilanteen muutoksen takia esimerkiksi sairastumisen tai leskeksi jäämisen vuoksi tai jos nykyinen koti ei ole esteetön.

– Meille voi tulla varautumaan vanhuuteen esimerkiksi turvallisuuden tai yksinäisyyden vuoksi. Palveluissamme on valinnanvaraa sen mukaan, millainen oma kunto ja vointi on. Meillä voi asua, vaikka pärjäisi arjessa itse hyvin, mutta myös silloin, kun toimintakyky on heikompi.

Talon palveluista sekä hoidosta vastaa vakituinen henkilökunta. Hoitajat ja asukkaat tuntevat toisensa. Tutut ihmiset takaavat hoidon laadun ja jatkuvuuden. Silloin myös muutoksiin voinnissa pystytään reagoimaan nopeasti.

Nonna Kallavesi on hyvinvointialueen kotihoidon palvelusetelituottaja. Säännöllisen kotihoidon palvelutarpeen arvioinnin tekee ja päättää aina hyvinvointialue. Kotihoidon palveluntuottajan asukas voi valita itse.

Talon palveluohjaukseen kuuluu auttaa asukkaita saamaan palvelut kohtuuhintaisemmin. Kaikkia asukkaita ohjataan ja neuvotaan hyödyntämään kotitalousvähennys. Apua saa myös Kelan eläkkeensaajan tukiasioissa ja kotihoidon palvelusetelin hakemisessa.

Nonna Kallaveden ja Nonna Hilima-ravintolan henkilökunta muodostaa tiiviin työyhteisön, jossa pidetään huolta myös työkaverista.

Asumista hulppeissa tiloissa ja kauniilla näkymillä

Nonna Kallaveden asunnot ovat sekä yksiöitä että kaksioita. Pitkäaikaisasumiseen tarkoitetut asunnot ovat kalustamattomia. Asukas saa kalustaa ja sisustaa vuokra-asuntonsa itse omilla huonekaluillaan. Lisäksi tarjolla on väliaikaista asumista kalustetuissa ja sisustetuissa asunnoissa esimerkiksi putkiremontin tai leikkauksesta toipumisen ajaksi.

– Nonna-taloon voi tulla asumaan talveksi tai koeasumaan. Kesäaikaan on myös mahdollista tulla asumaan lyhytaikaisesti omaisten loman ajaksi ja saamaan palvelut sekä turvan Nonna-talolta.

Talossa on hulppeat asukas- ja yhteisötilat, muun muassa asukas- ja kerhohuoneet, pyykki- ja saunatilat sekä tiloja juhlien järjestämiseen. Yhteisöolohuoneissa on lasitetut parvekkeet ja näkymä Kallavedelle, jolloin kaikki saavat nauttia järvimaisemasta, vaikka oma koti olisi Aallonmurtajankadulle päin.

Nonna-talossa jokaisella asukkaalla on oma ääni

Minna Okkonen korostaa, että talon kaikki toiminta on asukaslähtöistä ja jokainen saa oman äänensä kuuluviin. Nonnassa työskentelee oma yhteisötyöntekijänsä, joka kartoittaa yhteisökokouksissa asukkaiden toiveet ja järjestää mahdollisuudet niiden toteutumiselle. Talon johtajan pitämissä asukaskokouksissa asukkaat saavat vaikuttaa esimerkiksi järjestyssääntöihin, tuleviin hankintoihin ja tilojen käyttöön.

Minna Okkoselle on ollut ilo huomata, että kaikkien mielipiteitä arvostetaan ja ettei ketään jätetä ulkopuolelle.

– Nonna-talon asukkaat tutustuvat aktiivisesti toisiinsa. Moni on kertonut virkistyneensä tänne muutettuaan. Yksinäisyys on helpottanut ja on saanut uusia ystäviä. Ollaan kaikki niin kuin yhtä samaa perhettä.

 

NONNA Kallavesi

Aallonmurtajankatu 3-5, 70500 Kuopio
Sisäänkäynti Kallaveden puolelta
Johtaja Minna Okkonen
minna.okkonen@nonnakallavesi.fi
050 538 5474

Avoimet ovet joka viikko
tiistaisin klo 15 – 17

Nonna Hilima lounas
arkipäivisin 10.30 – 13.30