Valikko Sulje

Bouillabaisse eli päivän kalasaalis

oliiviöljyä
appelsiinin kuorta
timjamia
1 sipuli
1 porkkana
sellerin varsi
5 valkosipulin kynttä
puolikas fenkoli
ripaus chililastuja
1 tomaatti
pieni kesäkurpitsa
2 perunaa
pieni munakoiso
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl valkoviiniä
1 litra kalalientä
meiramia
rakuunaa
persiljaa
sahramia
300 g kalaa tai äyriäisiä kuten rapuja

Lisäksi:

Aiolia tai majoneesia

 

Kuumenna 0,5 dl oliiviöljyä pannulla. Lisää joukkoon appelsiinin kuorta, muutama timjamin oksa sekä rapujen kuoria, mikäli käytät keitossa rapuja. Keitä muutama minuutti, siivilöi ja ota öljy talteen.

Pilko sipuli, porkkana ja selleri. Siivuta myös valkosipulinkynnet ja fenkolin ydin. Kuullota sipuleita, porkkanaa, chililastuja, selleriä ja fenkolia muutama minuutti isossa kattilassa lorauksessa oliiviöljyä. Pilko tomaatti, kesäkurpitsa, perunat ja munakoiso. Lisää pilkotut kasvikset sekä tomaattipyre kattilaan ja kuullota vielä muutama minuutti. Sekoita keskenään aioli ja ripaus sahramia. Jätä jääkaappiin maustumaan.

Lisää kattilaan valkoviini ja kiehauta muutama minuutti, jotta alkoholi haihtuu. Lisää kalaliemi sekä alussa valmistettu öljyseos kattilaan. Hienonna yrtit ja lisää lopun sahramin kanssa kattilaan. Anna keiton poreilla hiljakseen n. puoli tuntia. Voit tarkistaa maun ja lisätä tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.

Valmistele kalat irrottamalla niistä nahka ja ruodot. Paista kalat pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Voit sekoittaa paistetut kalat erikseen keiton sekaan tai asetella ne keittolautasen pohjalle ja lisätä keiton kalojen päälle. Lisää ruokalusikallinen sahramilla maustettua aiolia, koristele persiljalla ja nauti.